Annonce
Fyn

Færdselsbetjent: - Der er en gruppe, som er supersvære at nå

- Rådet for Sikker Trafik laver kampagner, og vi er ude og lave kontroller, og vi er ikke blege for at fortælle, hvor vi står - men alligevel tager vi dem, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, om de fortsat mange påvirkede trafikanter, som politiet sigter for spiritus- eller narkokørsel. Arkivfoto: Eskil Lyngsøe.
Selvom politiet på forhånd advarer om færdselskontroller, bliver der snuppet mange påvirkede trafikanter. Løsningen kan ligge i, at vi alle bliver bedre til at stoppe en spritbilist, før han sætter sig bag rattet, mener Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Annonce

Fyn: Antallet af påvirkede trafikanter betyder noget for alle danskeres sikkerhed i trafikken, men antallet af sigtelser for spirituskørsel eller kørsel med narko eller medicin i blodet viser ingen faldende tendens. Det er bekymrende, mener Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Antallet af alkoholpåvirkede er faldet over en årrække, men de sidste par år er det stagneret med en lille tendens til en stigning. Antallet af trafikanter, som er påvirket af euforiserende stoffer, er desværre stigende og i en noget større grad, end vi bryder os om, siger han til Fyens Stiftstidende.

- Er det, fordi I tester flere eller kan teste for mere?

- Netop muligheden for at teste og hvor mange vi tester, skal man lige have med i ligningen, for det har selvfølgelig en betydning. Men der er en tendens til, at vi sigter stadig flere for det. Jeg synes, det er en smule skræmmende, at vi har så mange, der kører påvirkede rundt ude i trafikken.


Vi kan alle hjælpe med at få stoppet det. Hvis vi ser en påvirket bilist, kan vi prøve at tale med vedkommende eller som minimum ringe til politiet, så vi kan køre ud og få stoppet vedkommende.

Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter


- Vanvidsbilisme har stor politisk opmærksomhed - men er vanvidsbilister et lige så stort problem som påvirkede trafikanter?

- Det kan godt være, at nogen ude i trafikken oplever, at der bliver kørt vanvittigt, og de ser en bil, der kører 200 km/t. Men at politiet er til stede er måske ikke tilfældet. Hvorimod når vi er ude og laver vores alkoholkontroller, ved vi godt, hvor vi skal stå - der er nogle forholdsvis kendte spritruter, hvor folk tror, de kan gemme sig, men det kan man altså ikke. Og det gør så, at vi måske tager flere, end vi tager af de andre.

Politiet betegner det som vanvidskørsel, hvis hastighedsgrænsen overskrides med mindst 100 procent, eller der køres over 200 km/t, eller hvis føreren har en promille over 2,0. Men der er endnu ikke en officiel definition af vanvidskørsel.

- Jeg sidder nogle gange og kigger på de klip, der kommer ind fra vores videobiler, og jeg ser i stigende grad, at vi har rigtig høje hastigheder. Det er måske en tendens, at der bliver kørt hurtigere og hurtigere. Jeg synes også, jeg ser rigtig mange klip, hvor vi har tæt kørsel og pres-kørsel; det er måske noget, man ikke lige forbinder med vanvidskørsel, men det kan måske alligevel relatere til det.

Annonce

Alle kan hjælpe med at stoppe det

- Er mere kontrol den mest effektive måde at få standset de farlige, påvirkede trafikanter?

- Det er en af måderne, men vi har som samfund også en rolle i det her. Vi kan alle hjælpe med at få stoppet det. Hvis vi ser en påvirket bilist, kan vi prøve at tale med vedkommende eller som minimum ringe til politiet, så vi kan køre ud og få stoppet vedkommende.

- Jeg synes, der er begyndt at opstå en lille form for afstandtagen fra at køre påvirket rundt i trafikken. Hvilket man måske ikke gjorde for 40 år siden, hvor man gerne satte sig bag rattet, når man skulle hjem fra julefrokosten, fordi man skulle jo kun et par kilometer. I dag er man godt er klar over, at det skal man bare ikke gøre.

- Men der er stadig en gruppe, som er ligeglade med det - og de er supersvære at nå. Rådet for Sikker Trafik laver kampagner, og vi er ude og lave kontroller, og vi er ikke blege for at fortælle, hvor vi står - men alligevel tager vi dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde For abonnenter

Kommune meldt til Arbejdstilsynet for nedrivning af silo: - Det er helt vanvittigt, det de har gang i

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce