Annonce
Kultur

Færøfejring: - Når man har oplevet forestillingen, har man set ind i færøsk kultur

Tam Vibberstoft håber at kunne vække interesse for Færøerne og rigsfællesskabet igennem sin forestilling "Færøfejring". Foto: Kristian Duch
Tam Vibberstoft vil vække interesse for Færøerne og rigsfællesskabet. Det gør hun med sin alsidige performance-forestilling Færøfejring, der kan opleves i Odense 18. august.
Annonce

Odense: Som færing er kendskabet og tilknytningen til Danmark givet som et vilkår i livet.

Som nordatlantiske indbyggere af rigsfællesskabet forholder færinger sig til Danmark, både når det handler om uddannelse og politiske beslutninger - men også i forholdet til deres egen historie og identitet.

Alligevel er det danske kendskab til Færøerne og det færøske liv ikke altid en selvfølge.

Faktisk tværtimod, hvis man spørger den 30-årige performance-kunstner Tam Vibberstoft, der som kvart færing ved, at man i Danmark ofte kun skænker Færøerne og rigsfællesskabet ganske få tanker.

I sin forestilling Færøfejring håber Tam Vibberstoft derfor at kunne vække danskernes interesse for Færøerne.

Fordi det er et spændende land, forklarer hun, men også fordi det kan give danskerne et indblik i deres egen historie og være med til at skabe rum for mere mangfoldighed.

Annonce

Farmor med vædderhornsbestik

Når Tam Vibberstoft sætter ord på sin egen baggrund, forklarer hun, at den er formet af livet i Aarhus-forstaden Beder - langt væk fra Færøernes vilde vinde og stejle, grønne klipper.

Alligevel har der altid været et islæt af noget fremmed og eksotisk i Tam Vibberstofts opvækst.

En flig af en anden verden. Noget, der igennem hele livet har mindet hende om, at hun rummer mere end den aarhusianske opvækst, der har sat rammerne for hendes liv - nemlig hendes færøske farmor.

- Der var aldrig stor tilknytning til Færøerne i min barndom. Det blev nærmest talt ned. Men min farmor var meget eksotisk og spændende for mig, fortæller Tam Vibberstoft ved et cafébord i det centrale Odense.

- Hun talte meget anderledes. Med kraftig færøsk accent. Hun havde vædderhornsbestik og platter fra Færøerne - og så pendulerede hun, forklarer hun.

Det eksotiske møde med Tam Vibberstofts egen færøske baggrund vakte en fascination i hende, der gav hende lysten til at opsøge sin egen færøske æt. At opsøge de ukendte isolerede øer, hendes farmor kom fra.

Men det vakte også en fascination for en kultur, hun sætter en ære i at skildre i sit kunstneriske arbejde.

Annonce

Fra punkband til fine art

I sit professionelle liv har Tam Vibberstoft været vidt omkring.

Oprindeligt satte hun sig for at lære om fotografi og film på fotoskolen Fatamorgana i København - og med tiden har hun prøvet kræfter af med punkmusik i pigebandet "Nelson Can", studeret fine art (billedkunst, red.) i Utrecht i Holland og lavede desuden - efter egne ord - alverdens sager i en kunstnerduo.


Rigsfællesskabet findes. Skal vi så ikke forholde os til det og vide noget om det, når det påvirker rigtig mange mennesker i de lande, der indgår i det fællesskab.

Tam Vibberstoft, kunstner


Derfor er det nok intet mysterium, at Tam Vibberstofts performance-forestilling Færøfejring bedst kan beskrives som eklektisk.

Med mange forskellige udtryk - herunder både lyrik, musik, kostume og teater - bygger hun bro imellem ikke kun de forskellige kunstneriske genrer, men også imellem den danske og færøske kultur.

- Forestillingen er et kludetæppe af indtryk, og jeg har inkluderet mange andre kunstnere, fordi jeg ikke kan dække hele emnet om rigsfællesskabet selv, forklarer Tam Vibberstoft.

Under forestillingen Færøfejring har Tam Vibberstoft en strikket krave på, der skal lede tankerne hen på både kristendom og Færøernes tradition for uldstrik. Pressefoto: Gorm Branderup

I Færøfejring har Tam Vibberstoft udstukket en række færøske temaer, som kunstnerne - der alle har en baggrund i eller relation til Færøerne - selv har fået lov til at fortolke for at skildre og give et indblik i livet på øerne.

Annonce

Et ansvar for fællesskabet

Trods bidrag fra mange forskellige kunstnere, opføres den 45 minutter lange Færøfejring ene og alene af Tam Vibberstoft, der i selve forestillingens udtryk har ladet sig inspirere af den kristne gudstjeneste.

Hun forklarer, at netop kristendom har stor betydning i færøsk kultur - og at forestillingen derfor ikke kun giver indblik i Færøerne igennem sit indhold, men også igennem hele sit udtryk.

Under forestillingen medinddrages publikum, som ikke bare skal være passive tilskuere men aktive deltagere i stykket. Pressefoto: Gorm Branderup

Ifølge Tam Vibberstoft er det hele billede af Færøerne nemlig ikke uden betydning at vise for danskerne - fordi det er et område, der stadig mangler rigtig megen viden om, og som man bør tage ansvar for i fællesskab.

- Med min forestilling er jeg ikke ude på at sige, at man ikke har det godt sammen i rigsfællesskabet, men at der mangler mere interesse for det fællesskab, forklarer Tam Vibberstoft.

- Rigsfællesskabet findes. Skal vi så ikke forholde os til det og vide noget om det, når det påvirker rigtig mange mennesker i de lande, der indgår i det fællesskab, spekulerer hun på.

Med et væld af kunstnere, genrer, udtryk og fortællinger er Tam Vibberstoft derfor ganske sikker på, at der én ting, folk tager med sig, når de igen forlader hendes Færøfejring.

- Når man har oplevet forestillingen, har man set ind i færøsk kultur, forklarer hun.

Færøfejring kan opleves på det Nordatlantiske Hus i Odense 18. august.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce