Annonce
Kultur

Fænomenalt kraftspring

Thomas Bang har mange talenter. Et af dem som en svane som hjelm og røde stiletter.

Chancen er der nu. Se at komme i Momentum. Andersen-forestillingen lyder støvet - men der er ikke et gran støv. Frådende tempo, poesi og vanvid. Orkan og brise. Plat og begavet

Det er en højtryksrenser af en forestilling. Stillet på damp og oppe i det røde felt. Blæsende os alle omkuld, eller nede i det blide poetiske tryk, hvor det kunne være en rose, der fik morgendug på sine kronblade.

Mungo Park har moment i Momentum, og det så voldsomt, at man ikke et øjeblik overvejer, om man skal springe op og klappe. De der pinlige sekunder, hvor venner og klakører forsøger at trække hele premieresalen op af sæderne, når jeg aldrig at opleve. For uden at registrere det, er man oppe for at vise sin allerstørste respekt.

Umiddelbart kunne man mene, at mange odds er imod en risikabel og muligvis støvet gennemgang af samtlige Andersens eventyr. Og åbningscenen er et hensygnende folkebibliotek med tilhørende borgerservice, og de tre skuespillere lægger ud med antydning af nogle standardkarikerede typer.

Man kan vist roligt sige, at den fordom ret hurtigt bliver væltet omkuld. Rammen er en leg, hvor den ene bog og det ene eventyr tager det andet og accelererer helt op i et hylende tempo. Alle styrker på den dramatiske Beaufort-skala når at komme i anvendelse, før de er færdige med os.

Den tækkelige kvindelige bibliotekar Karen har været på gulvet og voldtage sig selv, kollegaen Leif Arne - Luffe - har svinget med sin kejserligt nøgne diller - næsten - og der er sunget, marcheret, trampet, spiderman'et og rullet gennem et rablende Andersen-univers.

Frækt trækkes og spilles der på publikums ikke engang gennemsnitlige viden om Andersen som andet end eventyrforfatter. Alle hans digte, skuespil og rejsebeskrivelser fortaber sig i 1800-tals støv, mens Klods Hans, Tommelise, Kejserens Nye Klæder, Lille Claus og Store Claus, Prinsessen på Ærten og de 150 andre eventyr står tilbage som det eneste, vi forbinder den selviscenesatte, ranglede odenseanske kendis med.

Rutsjeturen op og ned gennem det univers giver mavekriller, og den høje HCA-hat af for evnen til både at spille og holde snuden i sporet.

Intet er, som det ser ud. Alt kan tvistes og fantaseres til noget andet, og både ensemblet og de individuelle spillere har nogle langtude - far out - præstationer, som har lige dele frækhed og skarphed.

Bibliotekaren Karen (Nana Morks) går helt grassat som feministisk domina og ser "Hvad fatter gør" og Tommelise - selvfølgelig, med rødstrømpebriller. Saftsusemig et tårnspring med både skrue og saltomortale. Mads Hjulmand - bibliotekar Leif Arne - er rockstar - hvor kom den lige fra - og sammen med skånejobberen Peder (Thomas Bang) er de skånselsløse nazi-bibliotekarer, der iværksætter en Gestapo-afhøring af Karen. Inspireret af Andersens rejser, og med nogle sindssygt sindssyge indfald.

Tante tandpiner den sygnende H.C. Andersen - livslangt lidende af hypokondri - kødets lyster plager digteren på bordel/natklub i Paris, og det vil være fejt at røbe afslutningen. Men at Andersen dør, kan vist ikke være en hemmelighed. Det skete 4. august 1875, men i hvilket eventyr slukkes hans lys, og hans sjæl bæres op til stjernerne?

Mungo Parks Andersen er uden et gran støv. Det er et olympisk kraftspring med dommerstemmerne seks stjerner og guld.

Mungo Park

Momentum, H. C. Andersens Samlede Eventyr:

Mandag 22. august 20.00

Tirsdag 23. august 10.00 og 20.00

Onsdag 24. august, onsdag 20.00

Torsdag 25. august. 10.00 og 20.00

Fredag 26. august 20.00

Lørdag 27. august 13.00 og 17.00

Mads Hjulmand, rockstjerne og poetisk Andersen. Han er en af de tre kraftspringere i forestillingen om den sære digter.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce