Annonce
Indland

Fængslet mand i svindelsag: Jeg troede pengene kom fra arv

Bagmandspolitiet har efterlyst den 64-årige Britta Nielsen internationalt. Hun er mistænkt for at have svindlet for mindst 111 millioner kroner. (Arkiv)

En mand er fængslet i Sydafrika i Britta-sagen og er sigtet for hæleri. Han troede, at pengene var arv.

Da en hælerisigtet mand modtog penge fra Britta Nielsen, der er hovedmistænkt i en svindelsag til 111 millioner kroner, troede han, at det var arv.

Han nægter sig derfor skyldig i sigtelsen, fortæller han til Ekstra Bladet i Sydafrika, hvor han sidder fængslet.

- Ja, jeg troede, at pengene kom fra arv. Jeg kan selvfølgelig godt se, at de tror, jeg har noget med det at gøre, men jeg har ikke vidst noget om det. Intet, siger han til Ekstra Bladet.

Han blev anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg tirsdag aften, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Forinden var han ved et retsmøde om eftermiddagen i Københavns Byret blevet fængslet in absentia - altså uden at være til stede.

Ifølge retsbogen, som Ritzau har modtaget, vurderede retten, at der er begrundet mistanke om, at den hælerisigtede har gjort sig skyldig i sigtelsen.

Bagmandspolitiet mistænker ham for at have haft en hovedrolle i at bruge de mindst 111 millioner kroner, som savnes i Socialstyrelsen.

Han er sigtet for omfattende hæleri, som kan give op til otte års fængsel.

Ifølge TV2 skulle han have modtaget ejendomme og penge til en værdi af 3,6 millioner kroner fra Britta Nielsen. Det viser arrestordren ifølge TV2.

Blandt andet skal den 64-årige Britta Nielsen have overført 2,8 millioner kroner til manden fra 19. februar 2008 til 26. juni 2018.

I et tillæg til den internationale arrestordre står i øvrigt, at manden overførte knap en halv million kroner for omtrent en uge siden, skriver Ekstra Bladet.

Af arrestordren fremgår det ikke, hvor pengene havnede. Men han overførte pengene i løbet af dagene 23. 24. og 26. oktober.

Det gjorde han, "selv om han vidste eller burde have indset, at pengene stammede fra kriminalitet", står der ifølge Ekstra Bladet i tillægget til arrestordren.

Hans advokat i Sydafrika, Piet Du Plessis, vil ved næste retsmøde anmode om, at han kan blive løsladt mod kaution, mens udleveringssagen behandles.

- Han erklærer sig ikke skyldig i anklagerne om svindel i Danmark, og det vil vi håndtere i retten på torsdag, hvor vi vil anmode om at få ham løsladt mod kaution, siger Piet Du Plessis.

Manden er i sagen beskyttet af et navneforbud. Det er derfor ikke tilladt at komme nærmere ind på hans relation til Britta Nielsen, da det muligvis vil kunne identificere ham.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce