Annonce
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Lørdag morgen blev en 27-årig indsat fundet død i sin celle i Odense Arrest. Har han taget livet er sig selv, er det dybt ulykkeligt, mener forbundssekretær i Fængselsforbundet René Larsen. Men helt at undgå selvmord i arresthusene er umuligt, mener han. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
En indsat kan forleden have taget livet af sig selv i Odense Arrest. Selv om fængselspersonalet generelt er gode til at aflæse de indsattes mentale tilstand, kan det ikke undgås, at der fra tid til anden sker selvmord i arresthusene, siger René Larsen, forbundssekretær i Fængselsforbundet.

Odense: Lørdag morgen blev en 27-årig mand fundet død i sin celle i Odense Arrest. Han blev anholdt dagen før af Fyns Politi efter en biljagt på den fynske motorvej. Manden var mistænkt for drabet på en kvinde i Malmø.

Den 27-årige kan have taget livet af sig selv, men Fyns Politi har afvist at oplyse mere om omstændighederne ved dødsfaldet eller noget om mandens identitet.

Har manden begået selvmord, er det dog langt fra første gang, det sker i et arresthus, fortæller René Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet.

- Når man bliver anbragt i Kriminalforsorgen, er der sket noget dramatisk i ens liv, og man er derfor mere tilbøjelig til at gøre skade på sig selv. Det sker ikke ofte, men det sker nogle få gange om året. Men derfor er det lige ulykkeligt hver eneste gang, vi oplever et selvmord, siger han.

Hvis man er blevet anholdt, og en dommer har besluttet, at man skal varetægtsfængles, bliver man anbragt i et arresthus. Hvis politiet eller Kriminalforsorgen vurderer, at den indsatte virker ustabil eller kan være tilbøjelig til at gøre skade på sig selv, bliver vedkommende tilset af en læge. Det sker ganske ofte ved især nyanbragte, fortæller René Larsen.

- Lægen kan så beslutte, at den indsatte skal placeres i et observationsrum, hvor personalet vil kigge ind med jævne mellemrum. I cellen er al løst inventar fjernet, og der er stort set kun en madras og et tæppe. Den indsatte bliver desuden grundigt kropsvisiteret, så der ikke er sko, bælter eller andet, der kan bruges til selvskade, fortæller René Larsen.

I disse celler er selvmord dog fortsat en mulighed, understreger René Larsen.

- Det kan lade sig gøre. Vi er ikke over dem hele tiden, og det vil heller ikke være et krav her, siger han.

Har lægen i stedet vurderet, at risikoen for selvskade er særligt høj, kan den indsatte blive overdraget til retspsykiatrien eller placeret i en såkaldt sikringscelle, som findes i de lukkede fængsler. Her vil den indsatte blive fikseret og derfor helt ude af stand til at skade sig selv.

I alle andre tilfælde kommer de indsatte i en ganske almindelig celle uden ret meget overvågning.

- Her vil der både være fjernsyn og lamper med ledning og helt almindelig sengetøj. Så hvis viljen er der, er muligheden for selvmord der også. Men fængselsbetjentene er altså rigtig gode til at læse de her mennesker, understreger han.

Annonce
Når man bliver anbragt i Kriminalforsorgen, er der sket noget dramatisk i ens liv, og man er derfor mere tilbøjelig til at gøre skade på sig selv. Det sker ikke ofte, men det sker nogle få gange om året. Men derfor er det lige ulykkeligt hver eneste gang, vi oplever et selvmord.

René Larsen, forbundssekretær i Fængselsforbundet

Hang sig selv i et lagen

I nogle situationer situationer kan det dog være svært at spotte, at den indsatte rent faktisk er selvmordstruet. Og det er som regel i disse tilfælde, at det ender med selvmord, fortæller René Larsen.

Han har selv stået i en situation, hvor en indsat - ganske uventet - tog livet af sig selv.

- Han virkede fuldkommen stabil og var faktisk i godt humør. Aftenen før stod vi og snakkede om, hvilken film han skulle se i sin celle, og han glædede sig. Næste morgen havde han hængt sig i sit lagen, fortæller René Larsen.

Selvom det er mange år siden, sidder den oplevelse stadig i ham.

- Det var meget ubehageligt, og jeg er sikker på, at når det går galt, så står der altid nogle medarbejderne og bebrejder sig selv. Jeg spurgte også mig selv dengang: Var der signaler, du overså? Burde jeg have gjort noget anderledes? Det er aldrig en ønsket situation for nogen.

I tilfælde af selvmord i et fængsel eller arresthus bliver det altid indberettet og nøje undersøgt.

- Det sker selvfølgelig for hele tiden at blive mere opmærksomme. Men helt at undgå selvmord det kan vi altså ikke, lyder det fra René Larsen.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har, og du kan gøre det anonymt. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-04, ligesom du har mulighed for at chatte med Livslinjen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Odenseanske frisører vil ikke arbejde 10. december

1994 Udenfor lignede Nordfyns Bank på Adelgade i Bogense sig selv i går. Men på 1. salen var otte talstærke politifolk fra Københavns Politis bedrageriafdeling i færd med at kulegrave bankens forbindelse med selskabstømmere, der har drænet statskassen. Efter syv stive timer forlod de banken med papkasser fyldt med papirer og efterlod en sigtet bankdirektør og udlånschef for medvirken til selskabstømning og snyd med stempelafgift. De risikerer begge at blive straffet med fængsel i op til to år. På et pressemøde i går afviste både bestyrelse og bankdirektør Preben Sandberg indholdet af sigtelserne. Hvis bankens ansatte har medvirket til noget ulovligt, er det sket i god tro, hævdede direktøren. 1969 Med dansk premiere på den engelske storfilm ”Chitty Chitty Bang Bang” skyder Stor-Odenses ottende biograf, Imperial i Dalum, sig i morgen ind på det fynske forlystelsesmarked. Men allerede i dag tages biografen uofficielt i brug ved forevisning af filmen for en indbudt kreds. Imperial står godt rustet til at skulle konkurrere om biografpublikummets gunst. Teatret er udstyret efter alle kunstens regler med det nyeste filmmaskineri og et syv gange 15 meter stort lærred, der yder storfilm fuld retfærdighed. I salen er der plads til 450 mennesker, der får god siddekomfort. Som en ekstra service er der i tilslutning til biografen indrettet en grillbar, som der også er adgang til uden for spilletiderne. 1944 De odenseanske frisørsvende har besluttet, at de ikke vil arbejde søndag den 10. december og juleaftensdag, fordi deres overenskomst ikke tillader det. Inden for Odense Frisørlaugs bestyrelse har man drøftet forholdene, og fra mestrenes side lægger man ikke skjul på, at man er skuffet over den indstilling, som medarbejderne i frisørforretningerne indtager. - Vi lever jo under ekstraordinære forhold, siger frisørlaugets kasserer, frisørmester V. Andersen, Allégade, og det er jo ikke frisørmestrene, der har skabt den situation, der bevirker, at salonerne skal holde åbent de tre søndage. Det er elektricitetsvanskelighederne, der er årsag til de ekstra arbejdsdage, og så bør vi også yde vort lille bidrag.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce