Annonce
Nyborg

Fængselsfolkenes Fiskeriselskab fejrer 50 år i november: - Det har absolut ikke været kedeligt

Jørgen Hanfgarn Jørgensen fortæller om de mange oplevelser han har haft med Fiskeriselskabet ved Stats- og Ungdomsfængslet i Nyborg. I november fejrer selskabets 50 års jubilæum, og det er meget materiale, selskabet har samlet sammen gennem årene. Foto: Diane Roland
Når Fiskeriselskabet ved Nyborg Ungdoms- og Statsfængsel mødes den 23. november, kan det er være sidste officielle møde i selskabet. Efter 50 år med fiske- og kroture, kan det være, at det bliver enden på en æra.

Nyborg: På Jørgen Hanfgarns Jørgensens køkkenbord ligger stakke med papirer, fotoalbummer, en æske med pokalen i og medaljer i træ. Kaffen er varm, og inden Jørgen er færdig med at fortælle, er skålen med brunkager halvt tom.

En drengerøvsklub kan man vist roligt kalde det. I 50 år i november, har et hold mænd med tilknytning til Nyborg Statsfængsel, mødtes to gange årligt til fisketure og generalforsamlinger, men lige om lidt er det måske slut.

Når herrerne mødes den 23. november til generalforsamling, kan et af punkterne på dagsordenen blive, at selskabet måske skal opløses, og det derved bliver enden på en æra. Mange af de oprindelige medlemmer er gået bort, og af de nulevende, er de kun tre aktive medlemmer tilbage fra tiden i Nyborg Statsfængsel - yderligere to er på plejehjem.

Annonce
Jørgen, som nu både er formand, sekretær og kasserer, fik engang lavet en personlig medalje, efter at han havde fisket ulovligt i en å, og gemt sig under broen. Han var dog den, der fangede flest fisk den dag. Foto: Diane Roland

Men for Jørgen står de sidste 50 år med Fiskeriselskabet, som det kaldes i daglig tale, helt klare. Fiskeriselskabet, som blev grundlagt den 23. november 1971 med Herman Heinrich Detlef Momsen som stifter, var blevet til som et fristed udenfor de tykke fængselsmure, hvor medlemmerne sammen tog på fisketure.

Indvielsesritualer

Da Jørgen blev ansat i fængslet den 1. september 1973, lærte han herrerne i selskabet at kende. Hermen Heinrich Detlef Momsen, der var stifter af foretagendet, var ifølge Jørgen noget ganske særligt, og derfor var fisketurene med selskabet heller aldrig kedelige.

For at komme i betragtning i Fiskeriselskabet, skulle man ansøge om medlemskab. Jørgen viser begejstret de forskellige medlemmers ansøgningsbreve, som han på skift hiver op af plastlommer i det store ringbind. Sin egen ansøgning har han også gemt, hvori man tydeligt kan ane den humor, man i selskabet har dyrket.

Jørgen Hanfgarn Jørgensen ansøgte i 1973 om at blive medlem af Fiskeriselskabet, og blev optaget. "Der er aldrig nogen, der har ansøgt, der ikke er blevet optaget", fortæller han. Foto: Diane Roland
Det blev til flere fisketure nordpå. Den sidste tur blev arrangeret i 1986, men blev aflyst, da radioaktive partikler fra ulykken i Tjernobyl stak en kæp i hjulet for turen. Siden er turene primært gået til Jylland. Foto: Diane Roland

For at selskabet kunne se Jørgen ordentligt an, kom han i 1976 med på fisketuren til Lapland i Nordsverige, nord for polarcirklen. Otte mand og 128 kilo bagage blev af taxaer fragtet fra toget i Gällivara 30 kilometer ind i landet, hvor de beordrede chaufførerne at hente dem igen en uge senere, lørdag formiddag klokken 10, for der skulle de videre nordpå til Kiruna, videre til Narvik i Norge og hjemad igen.

Efter denne tur blev Jørgen Hanfgarn Jørgensen ved den næste generalforsamling "blótet" (at blande blod red.), og kunne derved kalde sig selv medlem af Fiskeriselskabet.

En del af optagelsesritualet var at blandet blod. Der blev dog aldrig brugt en rigtig kniv, og her på billedet er der brugt rødbedesaft for at simulere blod. Foto: Diane Roland
Annonce

Herman D. Momsen

Ikke nok med, at Momsen, som han blev kaldt, var stifter og selvudnævnt præsident og æresmedlem af Fiskeriselskabet, så var han også viking, og deltog i vikingespillene i Frederikssund. Her var han med til at ro en vikingesnekke over nordsøen til England, hvor pokalen sidenhen har været Fiskeriselskabets vandrepokal, som videregives til den, der på den årlige fisketur fanger den længste fisk.

Vandrepokalen, som Momsen fik efter sin sejltur over Nordsøen til England, donerede hans kone til Fiskeriselskabet efter hans død. I koppen er årligt blevet indgraveret navnet på det medlem, der på fisketuren fangede den længste fisk, og tog pokalen med hjem. Foto: Diane Roland

Oftest holdt selskabet til oppe i Momsens havehus ved Skilteskoven. Huset kaldt han Valhalla, og selskabets sammenkomster var også som taget ud af en fortælling fra Asgård. Mellem afgnavede revelsben, der oftere end sjældent blev smidt i hjørnet af rummet, sad herrerne lystigt og sang fællessange, som selskabets skjald Henning havde skrevet, kun afbrudt når formanden skrålede til skål.

Når Fiskeriselskabet samledes hjemme hos Momsen i Valhalla, var det med revelsben i lange baner. Når man skulle lade vandet, gik man ud til møddingen og "gødede jorden". Herren med det hvide forstykke er Momsen. Foto: Diane Roland

En af Momsens regler for Fiskeriselskabet lyder, at generalforsamlingerne skal holdes ved en jysk å på en kro, der ikke ligger for tæt på åen af hensyn til medlemmernes tilstand, fortæller Jørgen med et grin, men forsikrer, at der også blev fisket på turene, der ofte gik til Foldingbro Kro.

Annonce

Ingen krotur i november

Når de tilbageværende fem aktive medlemmer mødes den 23. november, bliver det ikke på en jysk kro, men hjemme hos Jørgen på Hjortevænget i Nyborg. Der vil heller ikke blive serveret revelsben, der vil blive smidt på gulvet, som i gamle dage hjemme hos Momsen, men Jørgen glæder sig alligevel.

- Selvom Momsen jo er død for længe siden, så har hans ånd levet videre, og det er den vi har holdt i hævd med vores møder og fisketure, fortæller Jørgen.

Det har ikke været småting, vi har været igennem, men det har absolut heller ikke været kedeligt

Jørgen Hanfgarn Jørgensen, formand, sekretær og kasserer i Fiskeriselskabet

Hvis selskabet skulle blive opløst efter at have eksisteret i 50 år, så lægger Jørgen meget vægt på, at man stadig mødes og fisker indimellem, for helt er han ikke klar til at give slip endnu:

- Det har ikke været småting, vi har været igennem, men det har absolut heller ikke været kedeligt, griner han

Alt hvad han har af materiale fra selskabets tid, tænker han at aflevere på Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, så det ikke går tabt for eftertiden.

Jørgen Hanfgarn Jørgensen kan blive den sidste formand i Fiskeriselskabet. Men han ønsker alligevel, at man fortsat mødes og fisker, ligesom man altid har gjort. Foto: Diane Roland
Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Odense For abonnenter

Overfald med peberspray, knive, golfkøller, støvsugerrør og en syl blev forhindret: Grupperinger i Vollsmose jagter stadig hinanden

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Middelfart

Helle giver en gastronomisk julehånd til trængte familier: - Nogle synes, det er rigtig flovt at bede om det

Annonce