Annonce
Erhverv

Fængsel for ulovlig kopiering af lærebøger

Fire måneders betinget fængsel blev tre mænd fra Odense og Tønder idømt torsdag ved Retten i Odense for at have kopieret 198 lærebøger og lagt dem på internettet, så andre kunne hente dem for et mindre beløb. Arkivfoto: Michael Bager

Tre mænd fra Odense og Tønder slipper med en betinget fængselsstraf for at have lagt 198 lærebøger på nettet til download.

Det var et klart brud på ophavsrettighederne, at tre mænd kopierede 198 lærebøger og lagde dem på en hjemmeside, så de kunne hentes for et mindre beløb.

Det har Retten i Odense slået fast torsdag eftermiddag, og idømt tre mænd på henholdsvis 26 år og 31 år fra Odense og 71 år fra Tønder betinget fængsel i fire måneder. De to unge mænd skal desuden udføre samfundstjeneste, mens den 71-årige mand slipper for det af hensyn til sin alder.

De tre mænd var tiltalt for at have indscannet 198 opretsretlige beskyttede lærebøger, som de lagde tilgængelige på hjemmesiderne lendstudy.dk og lendstudy.org for medlemmerne af en lukket forening. For at blive medlem af foreningen skulle man betale 300 kroner for et halvt år, men havde så adgang til at downloade lærebøgerne lige så meget, man ville.

Det var mellem 23. august 2013 og 29. oktober 2014 sket 2574 gange af foreningens medlemmer, og de tre indkasserede en samlet betaling på 23.100 kroner.

Desuden havde de tre mænd yderligere scannet 17 lærebøger ind, som endnu ikke var blevet lagt på hjemmesiden.

At kopiere lærebøger på den måde, uden at der er indgået en aftale med forlag eller forfattere, er en overtrædelse af straffelov og ophavsretslov, og på grund af omfanget, de tre mænd stod bag, skete det under særligt skærpende omstændigheder og af særlig grov karakter.

Det er oprindeligt foreningen Rettighedsalliancen, som har anmeldt de tre mænd til politiet. Rettighedsalliancen forsøgte selv at oprette en profil på den lukkede forening, men det blev opdaget, forklarede en af de nu dømte mænd på retssagens første dag.

Lærebøgerne blev ifølge de tre scannet ind og lagt på hjemmesiden som e-bøger for at give studerende et billigere alternativ end at købe bøgerne til fuld pris.

- Studerende har ikke råd til at købe de nye lærebøger. Vi ønskede at give de studerende mere viden til billigere penge, sagde én af de tre under den tre dage lange retssag ved Retten i Odense.

Alle tre nægtede sig skyldige i at have overtrådt ophavsrettighederne.

Annonce

- Det er ulovligt at stjæle andres ejendom. Her er det bøger, men det kunne lige så godt have været mælk i supermarkedet.

Maria Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen.

Domænenavne konfiskeret

Retten idømte dog ikke alene fængsel for de tre mænd fra Odense og Tønder, men konfiskerede også de to domænenavne, som de havde brugt til at formidle de ulovligt kopierede lærebøger.

Det er formentligt første gang, det er sket ved en dansk domstol, vurderer specialanklager Klaus Lauridsen, Anklagemyndigheden ved Fyns Politi, over for Fyens Stiftstidende. Han har ikke kunnet finde præcedens for, at det er sket tidligere.

I praksis betyder konfiskationen, at det ikke vil være muligt at bruge de to domænenavne hverken af de tre dømte eller af andre.

Som at stjæle mælk

Hos Rettighedsalliancen, som anmeldte de tre mænd, er der glæde over torsdagens dom.

- Det er en rigtig god dom, som slår fast, at der her er tale om ip-kriminalitet, siger Maria Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen.

For det at kopiere lærebøger, som de tre dømte har gjort, ér ifølge dommen tyveri.

- Det er ulovligt at stjæle andres ejendom. Her er det bøger, men det kunne lige så godt have været mælk i supermarkedet, siger Maria Fredenslund.

Rettighedsalliancen starter i august en kampagne rettet mod studerende om, at det er ulovligt at kopiere lørebøger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce