Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fællesskabet hædret: Haastrup er Årets Landsby

Anne og Kent Gregersen, købmandsparret i Haastrup, er en væsentlig del af sammenhængskraften, som nu udløser fornem hæder fra Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Hardy Hounsgaard
Haastrup slog benene væk under dommerkomiteen, og 26. september skal der igen festes - alt det coronarestriktionerne nu tillader.
Annonce

Haastrup: Dommerkomiteen blev helt bogstaveligt bjergtaget under rundvisningen i Haastrup 6. september, og formanden, den tidligere minister for blandt andet landdistrikter, Carsten Hansen (S), tabte sit hjerte ved det første besøg i "bjerglandsbyen" nær Faaborg. Og her ligger det endnu, for Haastrup er netop kåret som "Årets Landsby" af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

- Det er så vildt, og jeg synes i al ydmyghed også, det er så velfortjent. Hold op, hvor er vi altså stolte, jubler Anstina Krogh, tovholder for Haastrups kampagne og byrådsmedlem for Socialdemokraterne.


Det er virkelig en stor anerkendelse, som betyder uendelig meget for os i Haastrup, men jeg håber, at mange andre vil kunne bruge vores erfaringer om, at det kan betale sig at satse på inddragende fællesskaber.

Anstina Krogh, Haastrup.


Haastrup får prisen for at være et skoleeksempel på, hvordan en landsby kan klare sig gennem en krise, for haastrupperne har som altid hjulpet og støttet hinanden, mens store dele af landet har været lukket ned under coronakrisen.

Borgmester Hans Stavnsager tog del i værtskabet, da dommerkomiteen med tidligere minister Carsten Hansen var på rundvisning 6. september. Foto: Hardy Hounsgaard

Allerede den aften, 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen satte gang i nedlukningen, kunne borgerne via Anstina Kroghs opslag på Facebook læse, at købmand Kent Gregersen ville køre gratis varetur, og siden har haastrupperne bare taget vare på hinanden.

- Dommerkomiteen har vægtet vores netværksarbejde, at det favner alle: Skole, børnehave og erhvervsliv, og at såvel tilflyttere som indfødte er aktive i fællesskabet, som altså heller ikke skelner mellem generationer, fortæller Anstina Krogh.

Med hæderen følger en check på 10.000 kroner, der skal bruges på en overrækkelsesfest 26. september, hvor fejringen får al den gas, coronasituationen nu kommer til at tillade.

Byrådsmedlem Anstina Krogh er glad, stolt og ydmyg efter hæderen til Haastrup. Foto: Torsten Cilleborg

Anstina Krogh er ikke i tvivl om, at hæderen vil booste sammenholdet yderligere:

- Det er virkelig en stor anerkendelse, som betyder uendelig meget for os i Haastrup, men jeg håber, at mange andre vil kunne bruge vores erfaringer om, at det kan betale sig at satse på inddragende fællesskaber, siger hun.

Haastrup favner omkring 325 sjæle, og byen og det nære opland er især kendt for at tiltrække mange tilflyttere. Anstina Krogh og hendes familie er i øvrigt selv en slags tilflyttere, selv om hun har stærke familiemæssige relationer til den idyllisk beliggende lilleby.

Haastrup vandt titlen i et stærkt finalefelt med Bjergsted i Kalundborg Kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Danmark

Det skal nok gå gutter

Annonce