x
Annonce
Odense

Fællesskaberne giver liv i Bolbro

En række frivillige er med til at drive caféen i Bolbro Brugerhus. Her kan man købe kaffe til 5 kroner koppen, og der er friskbagte boller med ost. Tirsdag, onsdag og torsdag kan man købe varm mad til frokost til 35 kroner. Foto: Christian Nordholt
Bolbro Brugerhus i den gamle skole er arnestedet for mange af de aktiviteter og fællesskaber, der gør Bolbro til en levende bydel. Nu søger stedet om penge til at modernisere caféen med et ønske om at få fat i flere af områdets familier og unge.

Bolbro er et af Odenses fattigste områder, målt på husstandsindkomst. Bydelen er revet op af letbanebyggeriet, og flere af områdets butikker har svært ved at overleve forandringerne.

Der er altså masser at klage over i letbanebyggeriets skygge - hvis man vil. Men det er som om, mørket forsvinder, når man først finder vej gennem vejarbejdet og går ind ad døren til Bolbro Brugerhus, og fortsætter man efter lyden, stiger humøret endnu et hak, når man kommer ind i caféen, der pulser af liv.

Her er en gruppe seniorer med røde kinder gået i gang med at forsyne sig med kaffe og friskbagte boller til priser, man ikke finder noget sted i centrum. Tirsdagswoggerne, som gruppen hedder, går lange ture sammen og får bagefter de sidste detaljer diskuteret på plads her i caféen.

De udgør bare en lille gruppe af husets brugere denne dag, hvor avisen er på besøg. Her er ADHD-fællesskab, akrylmaling, diabetes motivationsgruppe, strikkepigerne og læsekreds for bare at nævne nogle af de mange aktiviteter.

Annonce
- Det gode ved Bolbro er, at man ikke ser ned på folk herude, selv om der bor mange, der har brug for hjælp. Det er et meget blandet område, og det er folk glade for. Faktisk stolte over, vil jeg sige.

Hanne Syrak, formand Bolbro Brugerforening

Vil have caféen moderniseret

Ude bagved er den køkkenansvarlige, Nikolaj Rasmussen, og en stribe frivillige i gang med et andet tilbud, dagens varme menu, som kan købes for 35 kroner - et tilbud, som mellem 15 og 20 personer tager imod hver dag.

Søndag er caféen omdrejningspunktet for begivenheden "Bolbro spiser sammen", hvor man kan invitere gæster med til aftensmaden for at få flere i området til at mødes på kryds og tværs. Og man kunne blive ved med at remse op af aktiviteter på stedet: Mødregrupper for flygtninge, kvindecafé, mændenes madklub, retshjælp.

Men Hanne Syrak, formand for Bolbro Brugerforening, vil gerne nå endnu flere. Og derfor har brugerhuset netop søgt bydelspuljen om midler til at få caféen moderniseret:

- Bordene her er fra 1990, og vores café ligner lidt sådan en gammeldags kantine. Vi vil gerne have, at den også bliver brugt af nogle yngre mennesker og af flere familier. Det kræver noget fornyelse, og at vi bliver mere synlige, siger hun.

Velkomstambassadører

Håbet er at få lavet en vinduesfacade ud til stadionvej, så folk får øje på stedet, som ligger lidt gemt væk.

- Som det er i dag, kan du køre forbi og ikke opdage, at vi ligger her. Men når letbanen kommer til at køre lige her uden for, bliver det forhåbentligt anderledes, siger Hanne Syrak.

Hun og brugerhuset har forgæves forsøgt at påvirke beslutningstagerne til at lægge et stop her - af hensyn til de mange ældre brugere af huset - men det er blevet afvist. Til gengæld håber hun, at kommunen vil være med til fortsat at bakke op om brugerhusets arbejde med, at Bolbro fortsat skal være et rummeligt sted med plads til alle.

- Bolbro Lokalforum har søgt om penge til et projekt med nogle velkomstambassadører, der kan byde nye beboere velkommen, da omkring en femtedel af beboerne flytter hvert år. En del skyldes selvfølgelig kollegiet, som de studerende flytter til og fra, men vi har for eksempel også oplevet, at 20 ud af 24 familier er flyttet fra Højstruphaven, fordi lejlighederne renoveres og lægges sammen og dermed også bliver dyrere at bo i, fortæller Hanne Syrak.

Hanne Syrak, formand for Bolbro Brugerforening: - Vores café ligner lidt sådan en gammeldags kantine. Vi vil gerne have, at den også bliver brugt af nogle yngre mennesker og af flere familier, og det kræver noget fornyelse, og at vi bliver mere synlige. Foto: Christian Nordholt

Stolte af Bolbro

Bolbro tog imod en del af de flygtninge, Odense fik tildelt for et par år siden, og derfor er der også en del aktiviteter i brugerhuset for netop indvandrerkvinder og tosprogede børn." Der skal en landsby til at opdrage et barn", som et af de lokale slogans lyder.

Men der er også en stor gruppe af unge danske familier, som er flyttet til området. Og denne blanding er netop stedets styrke, forklarer Hanne Syrak:

- Det gode ved Bolbro er, at man ikke ser ned på folk herude, selvom der bor mange, der har brug for hjælp. Det er et meget blandet område, og det er folk glade for. Faktisk stolte over, vil jeg sige. Derfor ser du også, at der kommer flere her i brugerhuset, som faktisk er flyttet væk fra Bolbro, men savner området.

- Det eneste, vi mangler, er lidt mere butiksliv, men det skal nok komme, når letbanen er færdig, og nye beboere er flyttet ind i Gartnerbyen, mener Hanne Syrak.

Caféen besøges af mellem 500 og 800 mennesker om ugen. Den giver et lille overskud og bidrager på den måde til driften af huset. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce