Annonce
Navne

Fægteren med sans for tal og diplomati fylder 85

Tidligere chef for Verdensbanken James Wolfensohn fylder 1. december 85 år. Foto: Romeo Gacad/Ritzau Scanpix

Australskfødte James Wolfensohn har haft en sjælden karriere som international økonom og topdiplomat på den internationale scene. Nu fylder han 85.

Som mange andre erfarne diplomater har også James Wolfensohn det svært med den nuværende internationale udvikling.

Wolfensohn er født i Australien, men fik i 1980 amerikansk statsborgerskab. Han har da også tilbragt mange år af sin karriere i USA, og netop udviklingen i USA er noget af det, han har svært ved.

- Dette er et meget interessant øjeblik for Amerika, sagde Wolfensohn i fjor til avisen The Australian.

- Den stilling, som USA har haft siden afslutningen på Anden Verdenskrig, udfordres nu betydeligt. Ikke kun af landets egen ledelse, men også af økonomier og magter i andre dele af verden, sagde Wolfensohn med henvisning til den amerikanske præsident, Donald Trump, til Kina og Indien.

Og Wolfensohn ved, hvad han taler om. Han er erfaren på såvel livet - han fylder 85 år den 1. december - som på de bonede gulve. Blandt andet har han været chef for Verdensbanken.

Som ung havde han også evner, der lå uden for tal. I 1956 var han på det australske fægtelandshold. Desuden var han officer i det australske luftvåben.

Men det blev hans studier i jura og økonomi på University of Sydney og Harvard Business School, der gav ham det teoretiske fundament for karrieren. Han gjorde karriere i investeringsbanker i Australien, London og New York.

I 1995 blev han udnævnt til chef for Verdensbanken, og det var en post, han holdt i 10 år. Banken bistår blandt andet verdens fattigste lande med lån, men Wolfensohn begyndte som en af de første i systemet at arbejde for gældseftergivelse. Desuden tog han kampen op mod korruption.

Efter 2005 tog karrieren en overraskende drejning. Han blev udsending til Mellemøsten for det, der blev kaldt for Mellemøst-kvartetten, nemlig USA, Rusland, FN og EU.

Men det gik ikke. Den åbenmundede jøde Wolfensohn beskyldte både jøder og palæstinensere for at optræde, som om de var en del af et teaterstykke. Efter et år som fredsforhandler sagde han stop. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Mindeord For abonnenter

Mindeord: I byrådssalen boltrede Per Berga sig som en fisk i vandet

Annonce