Annonce
Faaborg-Midtfyn

Får, grøntsager og hårdt arbejde: Lokale har startet nyt markfællesskab

Bakkegaards Markfællesskab i Årslev kom til verden for et års tid siden og er netop begyndt med den store forvandling af deres mark på Ibjergvej. En del af medlemmerne i foreningen er på billedet fra venstre James Richardson, Erik Dahl Christensen, Tine Sivertsen, Eva Rehr og Helle Nygaard Gerbild. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Kerneværdier som bæredygtighed, giftfri og klimavenlighed var rammerne, da parret Helle Nygaard Gerbild og Søren Peter Johansen inviterede til infomøde om, hvad de skulle bruge deres mark til. Nu er der får og nyttehaver på vej.
Annonce

Årslev/Sdr. Nærå: Mad, vildskab og bæredygtighed i flok. Rammerne er sat for det blomstrende fællesskab på Ibjergvej i Årslev, hvor Bakkegaards Markfællesskab er begyndt at spire.

- Lige nu ser det meget græsagtigt ud, men vi håber, det bliver et kalejdoskop af farver og planter. En blanding af nogle dyr vi kan spise, og en køkkenhave vi kan spise, fortæller formanden for den nystiftede forening, Bakkegaards Markfællesskab, Erik Dahl Christensen og peger ud på den grønne mark.

Den 10.000 kvadratmeter store mark har været brugt til konventionelt landbrug i mange år, men ejerne Helle Nygaard Gerbild og Søren Peter Johansen går begge ind for økologi og mente, der skulle ske noget nyt i en mere økologisk retning.

- Genbrug er lidt et kodeord, vi har. Du kan se, der står en rulle brugt hegn der, og det skal ned omkring nyttehaven. Vi prøver at holde det på et niveau, hvor om ikke alle, så de fleste kan være med også økonomisk. Det, vi kan finde af genbrugsmaterialer, bruger vi, fortæller Helle Nygaard Gerbild.

Om et år lover gruppen, at der er meget mere at se, hvor både får græsser og grøntsager skyder op af nyttehaven.

Annonce

Urban farming

For lidt over et år siden afholdt Helle Nygaard Gerbild og Søren Peter Johansen et idégenereringsmøde, som var starten på markeventyret, hvor de inviterede interesserede til et møde angående brugen af den store nu ubrugte mark.

Parret stiller marken til rådighed gratis, men foreningen Bakkegaards Markfællesskab og dens medlemmer står fælles for diverse udgifter. Nu tæller foreningen 12-14 medlemmer, alle med undtagen én er fra lokalområdet.


Det skal være, så man dagligt kan komme og tilse fårene, så selvom vi er ude på landet, så er byen jo lige dernede. Vi kalder det urban farming.

Helle Nygaard Gerbild


- Selvom det er en pæn stor mark, så ligger den tæt på byen, så mange af os kan bare cykle hertil. Det skal være, så man dagligt kan komme og tilse fårene, så selvom vi er ude på landet, så er byen jo lige dernede. Vi kalder det urban farming, siger Helle Nygaard Gerbild med et smil angående stedets bynære placering.

De er i fuld gang med at forberede bede til næste års såning og sætte hegn op til de kommende får hos Bakkegaards Markfællesskab i Årslev. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Kerneprincipper som bæredygtighed, giftfri, biodiversitet og klimavenlighed går igen på tværs af hele foreningen.

Annonce

Fællesskab og fælleshave

Det nyetablerede fællesskab startede i starten af september i år med at lave det første store bed til nyttehaven, plante buske og sætte hegnspæle til hegnet rundt om de kommende får. Med planer om fem store bede til køkkenhave, frugttræer og to indhegninger til får er der også meget at tage fat på for gruppen, inden de for alvor kan begynde at så til foråret.

- Vi har snakket om derhjemme, hvor vi kun har en lille køkkenhave, at der er så meget, vi ikke har plads til, men det har vi nu. Og det at lære nogle nye mennesker at kende var også et af vores formål med at melde os til, fortæller Tine Sivertsen.

Også tanken om en stor fælles have tiltrak opmærksomhed fra Eva Rehr.

- Jeg skal flytte i en meget mindre bolig uden have til, og derfor meldte jeg mig til. Jeg kan slet ikke undvære en have, siger hun.

Annonce

Det er bare starten

Foruden et gennemgribende tema om mad og bæredygtighed har foreningen en masse idéer til, hvad projekt markfællesskab ellers kan udvikle sig til. Indtil videre er det dog kun til eget brug.

- Vores fællesskab kan måske også bruges eksemplarisk, pædagogisk og inspiratorisk, så interesserede kan komme ud og se hvordan man kan dyrke jorden. Vi har mange idéer, og så ser vi, hvad det bliver til, fortæller Helle Nygaard Gerbild.

Og der går også noget tid, inden marken står i fuld flor med får, nyttehaver, buske og frugttræer.

- Jeg regner med, at det måske tager fem år, hvis du snakker om den her del med nyttehaven, fortæller James Richardson.

- Ting tager tid, og vi har fokus på genbrug, så vi vil gerne finde tingene og ikke købe så meget nyt, forklarer Tine Sivertsen.

Derfor tager markfællesskabet gerne imod eller henter, hvis man skulle ligge inde med ekstra pap, hestemøg, hegn, stiklinger eller buske, som man ikke ved, hvor man skal gøre af. Man kan følge gruppen og deres videre arbejde på Facebooksiden Bakkegaards Markfællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce