x
Annonce
Fyn

Får Fyn endelig en Michelin-stjerne? Madredaktør har tre fynske favoritter - og en dark horse

Der er mindst tre-fire fynske restauranter, der burde kunne opnå en Michelin-stjerne for deres mad, mener redaktøren for Den danske Spiseguide. Foto: Robert Wengler
År på år har det undret både madanmeldere og fynske køkkenchefer, at Fyn er blevet forbigået, når Michelin i forbindelse med guide til spisesteder verden over har delt stjerner ud. Redaktøren for Den Danske Spiseguide mener, at tre-fire fynske restauranter bør være i spil.

Heller ikke 2019 blev året, hvor en fynsk restaurant kunne pryde sig med en Michelin-stjerne. I dækfabrikantens verdenskendte og mystikomgærdede spiseguide blev der sidste år plads til fine beskrivelser af Falsled Kro samt Pasfall og Vår i Odense, men der var intet stjernedrys på Fyn.

Og i 2018 var det lige ved og næsten for odenseanske The Balcony. Restaurantens køkkenchefer var inviteret med til uddelingen af stjerner i København, men fik serveret en skuffelse.

Der er dog stadig god grund til at bevare håbet, for det vil være helt på sin plads med stjerner til fynske spisesteder. Det mener Bent Christensen, der er redaktør for Den Danske Spiseguide.

- Når man ser på, hvor der burde falde stjerner i forhold til de andre spisesteder i Danmark, så er det klart, at Fyn burde have en stjerne eller to - eller tre. Men det har vi sagt i tre år, uden de er kommet, så der må være et eller andet, der gør, at det ikke er sket, siger han.

Redaktøren mener, der er tre restauranter, der åbenlyst bør være i spil igen: Pasfall i Odense, sydfynske Falsled Kro og Lieffroy i Nyborg. Og så er der en dark horse, hvis franske køkken kan give bonus hos landsmændene fra Michelin.

- Det er de tre, der har været der i flere år og haft niveauet. Nu er Bacchus også en bejler, der om muligt har en endnu mere fransk profil, end de tre andre har, så det bør også nævnes som værende på det niveau, siger Bent Christensen, der har udgivet spiseguiden siden 1978.

Annonce

Danske Michelin-stjerner i 2019

3 stjerner (værd at rejse efter):

Geranium, København

2 stjerner (en omvej værd):

Henne Kirkeby Kro, Henne

Kadeau Copenhagen, København

A,O,C , København

Noma, København

1 stjerne (rigtig god restaurant i sin kategori):

Ti Trin Ned, Fredericia

Me, Mu, Vejle

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve

Frederikshøj, Aarhus

Substans, Aarhus

Gastromé, Aarhus

Domestic, Aarhus

Frederiksminde, Præstø

Formel B, København

Relæ, København

Søllerød Kro, København

Kiin Kiin, København

Alouette, København

Jordnær, København

Kong Hans Kælder, København

Marchal, København

Clou, København

Kokkeriet, København

Era Ora, København

Studio at The Standard, København

- Mit hjerte siger ja

- Hvis du skal give et bud lige nu, falder der så en stjerne af til Fyn?

- Mit hjerte siger ”ja”, men min forstand siger ”hvorfor faldt den så ikke sidste år?”. Jeg mener, at den burde falde, men det mente jeg også sidste år. Jeg kan ikke kloge mig ud over at sige, at den burde falde, og at der burde falde mere end én. Jeg mener, at vi har tre-fire restauranter på Fyn med samme niveau som andre, der har en stjerne - måske endda bedre i nogles tilfælde.

Kulinariske oplevelser på et højt niveau gør det dog ikke alene. Ifølge madredaktøren handler det i lige så høj grad om at kunne skabe opmærksomhed omkring sin restaurant.

- Der skal gøres et personligt aftryk, som får rettet Michelins øjne mere kraftigt ind på, hvad man gør, siger han og nævner, at Noma kom i fokus ved at få meningsdannere til at spise hos dem og ved i det hele taget at sørge for, at omverdenen fik øje på dem.

Sådan må de fynske restauranter også tænke, hvis de vil have Michelin-stjerner.

- De har topkarakterer i den danske guide, men de vil også gerne have den udenlandske guide, og det forstår jeg udmærket godt. Men så må de altså gøre et eller andet mere end bare at lave fantastisk mad. Man er nødt til at finde veje, så den franske guide ikke kan undslå sig. Alt andet er tro og håb, og det er fint nok, men hvis det ikke virker over tre-fire år, bør man overveje, hvad man så gør, siger Bent Christensen.

Michelin uddeler stjernerne mandag eftermiddag i Trondhjem i Norge.

Bent Christensen, redaktør og udgiver af Den danske Spiseguide, der første gang udkom i 1978. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Annonce