Annonce
Fyn

Bliv klogere på rejsereglerne: Se alle svar på læsernes spørgsmål om corona

Pas. Foto: Colourbox
Udbruddet af corona-virus, restriktionerne for at standse den smitsomme virus og den gradvise genåbning rejser mange spørgsmål. Er der noget, du er i tvivl om eller gerne vil vide, kan du spørge os her. Så vil vi forsøge at give så mange læsere svar som muligt.
Annonce

Fyens.dk hjælper dig med at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med i forhold til den nye corona-virus.

Du kan stille dit spørgsmål her.

Vi er journalister og ikke læger, så vi kan ikke nødvendigvis gøre dig klogere på dit og din nabos helbred. Kun henvise til myndighedernes udmeldinger.

Til gengæld kan vi undersøge, hvad udbruddet af sygdommen betyder for os her på Fyn.
Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig konstant. Det kan derfor ske, at nogle af vores tidligere svar ikke længere er gældende.
Se alle svar på læserspørgsmål om corona i sidste uge her.
Se alle vores tidligere svar på læserspørgsmål her.

Torben Madsen: Må vi rejse til Elfenbenskysten i juli?

Svar: Hvis du følger Udenrigsministeriets rejsevejledning, må du ikke. Ministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til det meste af verden, deriblandt Elfenbenskysten, så derfor er det korte svar 'nej'.

Torben Hansen: Må jeg køre gennem Sverige til Norge uden at komme i karantæne?

Svar: Alle ikke-nødvendige rejser til Sverige frarådes, så derfor vil det bedste bud være, at du finder en anden måde at komme til Sverige på, hvis du vil undgå at skulle holde dig hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Du kan undersøge mulighederne for at sejle eller flyve til Norge og dermed slippe for at skulle i hjemme-karantæne.

Eleonora Lonehagen: Kan man holde sine 14 dages karantæne i Tyskland efter en uge i Østrig?

Svar: Udgangspunktet er lige nu (16. juni), at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til alle andre lande end Tyskland, Norge og Island. Det gælder frem til 31. august, men mindre rejsevejledningen bliver ændret.

Derfor frarådes det på det kraftigste, at du overhovedet tager til Østrig.

Du kan læse mere om det tyske udenrigsministeriums anbefalinger angående rejser til Østrig her:

Jytte Tjørnehøj: Jeg får besøg fra Portugal. Skal personen i karantæne inden besøg? Jeg er 80 år.

Svar: Din alder har ingen betydning for din gæsts muligheder for at rejse ind i landet - udover at du af den grund er i risikogruppen og derfor skal tage ekstra forholdsregler for at undgå at blive smittet med corona-virus.

Det handler mere om, hvilken relation du har til den person, som skal besøge dig fra Portugal. Som retningslinjerne er nu skal din gæst være ægtefælle, fast samlever, forælder eller barn til dig for at måtte rejse ind i landet uden et anerkendelsesværdigt formål. Det samme gælder, hvis det er en kæreste fra et EU-land og Storbrittanien.

Det er kun tyskere, nordmænd og islændinge, der frit kan rejse ind i Danmark, som retningslinjerne er lige nu (mandag 15. juni).

I forhold til karantæne oplyser myndighederne, at indrejsende stikprøvevis vil blive opfordret til at lade sig teste, men at det ikke er et krav. Dog kan man blive afvist ved grænsen, hvis man udviser sygdomstegn.

Forsamlingsforbuddet anfører, at gæster til eksempelvis en fest i det væsentligste skal sidde ned. Derfor er dans ikke tilrådeligt. Arkvfoto:Nils Mogensen Svalebøg

Gitte Kristiansen: Privat fest afholdt på kro. Er det tilladt at være mere end 50 personer i lokalet, såfremt ingen andre har adgang til dette lokale? Må festen vare til den lyse morgen? Må man danse o.l. til festen?

Svar: I forhold til antallet af gæster er svaret afhængigt af, hvornår festen holdes. Frem til 7. juli lyder forsamlingsforbuddet, at man højst må være 50 personer - det vil sige inklusiv værten/værterne for festen. Fra 8. juli stiger antallet til 100 personer.

Festen må vare til den lyse morgen, hvis det er en privat fest - også på serveringssted som en kro. Det er dog afgørende, at ikke andre de inviterede gæster deltager.

For eksempelvis fødselsdagsfester holdt på en kro gælder det, at deltagerne i det væsentligste skal sidde ned. Det vil sige, at eksempelvis dans frarådes.

Man må gerne fest til den lyse morgen i et forsamlingshus, hvis man holder en privat fest. Arkivfoto: Morten Stricker.

Lene Andersen: Skal en bryllupsfest i et forsamlingshus slutte klokken 24? Brudeparret har selv arrangeret mad og drikkevarer.

Lise: Vi skal holde studentergilde på en skole - ude på græsset i et telt for ca. 35 personer. Skal denne festlighed slutte klokken 24? Det er jo ikke hjemme privat, men ej heller restaurant.

Ulrik Wehner: Skal festen slutte klokken 24, hvis man holder fest i et forsamlingshus, hvor udlejeren af forsamlingshuset ikke serverer mad?

Svar til alle 3: Fra lørdag 13. juni er svaret nej. I må gerne feste efter midnat - også selvom det foregår i et forsamlingshus. Det har folketinget besluttet.

Foto: Claus Fisker/Scanpix

Vic Viervloesem: Er belgisk og har boet i Danmark siden 2012, mine sønner og deres partnere og mit barnebarn kommer måske på besøg her i Danmark efter 15. juni, og i bekræftende fald hvilke papirer har de brug for.

Svar:  Som dokumentationskravet er lige nu - 11. juni - skal dine børn medbringe eksempelvis en dåbs- eller fødselsattest, som skal fremvises ved grænsen. Det kan også være en god idé, hvis de har en kopi af dit sygesikringsbevis med, så man ved grænsen kan tjekke, at deres ærinde i Danmark er anerkendelsesværdigt.

Fra 15. juni bliver der åbnet mere op for grænserne, men der er lige nu ingen informationer, om der kræves dokumentation for besøg i Danmark.

Grethe: Vores datter er dansk statsborger, hendes mand er svensk. De bor i Sverige. Børnene har dobbelt statsborgerskab. Kan vores svigersøn komme til konfirmationsfest i Danmark i juni?

Svar: Fra mandag 15. juni åbnes der yderligere op for, hvem kan rejse ind i Danmark. Således åbnes der for, at borgere fra EU og Storbritannien kan krydse den danske grænse, hvis de er kæreste med, forlovet til, bedsteforælder eller barn til en person, der bor i Danmark. I de nye retningslinjer, som kommer fra Justitsministeriet, står der ikke noget om, hvorvidt åbningen også gælder, hvis man er onkel, moster, niece til en person bosat i Danmark.

Ifølge Justitsministeriet vil regeringen se på en snarlig regional åbning i forhold til Sydsverige. Hvis den gennemføres, og din svigersøn bor i det sydlige Sverige, er der intet til hinder for, at han deltageri  konfirmationen.

EU-kommissionen anbefaler, at EU-landene åbner grænserne for hinanden fra 15. juni, men siger dog samtidig, at der kan være undtagelser, fordi der stadig er europæiske lande, hvor smittetrykket er højt.

Det kan du læse mere om her.

EU opfordrer samtidig til, at grænsekontrollen, som blandt er indført ved den danske grænse, ophæves.

Anne Jensen: Skal en fødselsdagsfest på mindre end 50 personer slutte kl 24?

Svar: Det kommer an på, hvor festen holdes. Det er nemlig sådan, at værtshuse, cafeer, restauranter og andre steder, hvor der serveres mad, skal lukke til midnat. Så hvis festen holdes et af de steder, slutter den klokken 24.

Det gælde dog ikke, hvis fødselsdagen fejres hjemme i privaten. Husstande er nemlig ikke omfattet af den del af forsamlingsforbuddet.


Marianne Gelsthorpe: Vi bor i England. Må vi besøge vores børn i Danmark i slutningen af juli måned?

Svar: Ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning må du rejse ind i Danmark, hvis du har en ægtefælle, fast samlever, forælder eller barn til en person, der bor i Danmark. Det betyder, at du gerne må besøge dine børn i Danmark.

Du skal dog kunne dokumentere, at du har en familierelation til en person i Danmark ved indrejse. Hvis du vil besøge dine børn, skal du derfor kunne fremvise eksempelvis en dåbs- eller fødselsattest.

Udenrigsministeriet opfordrer kraftigt til, at man holder sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Det gælder også danskere og udlændinge, der rejser ind i Danmark.


Halima Magsood: Jeg vil gerne spørge, om man kan få besøg af søskende fra Norge?

Svar: Ja, det må du gerne. Men først efter 15. juni. Her ændres rejsereglerne for Norge, Island og Tyskland nemlig, og grænserne til de tre lande åbnes mere op. Derfor kan du rejse til Norge for at besøge familie, ligesom familien kan komme til Danmark for at besøge dig.


Marta Frejus: Vi kører til Sydfrankrig på camping, tager to overnatninger i Nordfrankrig på vej dertil og hjem, og det er i juli. Når vi kommer hjem sidst i juli, skal vi i 14 dages karantæne?

Svar: Ja, det skal I. Rejsevejledningen for Frankrig og resten af verden er, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. Samtidig er opfordringen, at hvis man tager afsted alligevel, så går man i 14 dages selvisolation, når man kommer hjem. Disse rejsevejledninger gælder frem til og med 31. august.

Dog bliver der fra 15. juni ændret på vejledningerne, så man kan rejse til Tyskland, Norge og Island.

- Genåbningen er en svær øvelse, som vi ikke ønsker at tage nogen chancer med. Derfor starter vi med en lille åbning til vores nabolande, men ellers fraråder vi fortsat alle ikke-nødvendige rejser til resten af verden ind til den 31. august, har udenrigsminister Jeppe Kofod udtalt i forbindelse med åbningen af grænserne til Tyskland, Norge og Island.


Svend Erik: Jeg har set at man er ved at lave busture til Fleggaard i Tyskland fra den 15. juni. Må man godt det?

Svar: Lige nu - 9. juni - fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden. Men fra 15. juni ændres rejsevejledningen til blandt andet Tyskland. Det betyder, at der lempes på vejledningen, og at der igen åbnes for rejser til Tyskland, og man kan derfor godt tage en tur over grænsen for at handle.

Lars Mose Iversen, administrerende direktør for Fleggaard- og Calle-butikkerne, understreger, at man alle kunder skal bære mundbind, når man benytter offentlig transport eller handler i butikker i Tyskland. Man er velkommen til at medbringe eget mundbind eller tørklæde, ligesom de også vil blive solgt ved indgangen til butikkerne.

På trods af lempelsen opfordrer Udenrigsministeriet dog stadig kraftigt til, at man udviser forsigtighed, så man ikke bringer smitte med ind i Tyskland eller med hjem igen.

Udenrigsministeriet fraråder således stadig alle ikke-nødvendige rejser til tyske byer med flere end 750.000 indbyggere. Du må gerne rejse igennem eksempelvis Hamborg, men du bør ikke booke et hotel i byen.

De lempede rejseregler gælder også Norge og Island.

Kirsten Jensen: Må en islandsk familie komme til Danmark for at bo under konceptet HomeExchange? De vil være her i ni dage. Men der kan jo ikke fremvises en lejekontrakt, da der er tale om boligbytte.

Svar: Personer med fast bopæl i Island må komme til Danmark fra den 15. juni. Forudsætningen er, at man har booket et ferieophold med minimum seks overnatninger uden for Københavns og Frederiksberg kommuner.

Der kan være tale om ophold i et lejet sommerhus, på et hotel eller en campingplads, og man skal, som du ganske rigtigt skriver, have relevant dokumentation, for eksempel et lejebevis eller bookingbekræftelse.

Umiddelbart står og falder det altså med, om I har udarbejdet en eller anden form for skriftligt bevis på jeres HomeExchange. For at blive helt sikker, om det kan lade sig gøre, kan du kontakte politiets hotline på 7020 6044.

Agnete Rasmussen: Er der ikke krav om, at der skal være håndsprit ved forretningernes indgang? Nu har jeg to gange været hos Kvickly, Skibhusvej, hvor der ikke var håndsprit, og personalet blev nærmest sure, da jeg nævnte det.

Svar: Jo, der er krav om at håndsprit og håndvask skal efterleves i ”videst muligt omfang”.

Se artiklen her, hvor vi har skrevet et uddybende svar.


Torben Rasmussen: Kan min søn fra Tyskland med sin hustru besøge mig tre dage i juli? Jeg er bosiddende i Odense, jeg har en søn og svigerdatter, som begge er tyske statsborgere. Kan I oplyse mig, om det er muligt?

Svar: Umiddelbart er svaret ja.

Det fremgår af politiets hjemmeside, at man må indrejse i Danmark, hvis man er ægtefælle, fast samlever, forlovet, kæreste, forælder, bedsteforælder, barn eller barnebarn til en dansker, der er bosiddende eller opholder sig fast i Danmark. Denne kategori falder din søn indunder. Det fremgår desuden, at hvis man er ægtefælle til en dansker, der bor i Tyskland, kan man indrejse i følgeskab med denne. Altså kan din svigerdatter indrejse med din søn.

Din søn og svigerdatter skal dog være opmærksomme på, at de forhånd skal udfylde en erklæring og kunne fremvise dokumentation, der påviser både deres relation og deres relation til dig.

Du kan få mere hjælp ved at kontakte politiets hotline på 7020 6044.

Jean Wesemann: Må min tyske familie fra Nordtyskland deltage i min søns barnedåb den 21/6 her i Danmark?

Svar: Fra den 15. juni ændrer både Tyskland og Danmark ændret sine rejsevejledninger. Når det kommer til indrejse til Danmark skal man forholde sig til listen over anerkendelsesværdige formål.

Om din familie må deltage, kommer an på, hvilken relation de har til en dansker. Hvis de gæster, der gerne vil deltage i barnedåben, har fast bopæl i Tyskland, må de indrejse, hvis de er ægtefælle, fast samlever, forlovet, kæreste, forælder, bedsteforælder, barn eller barnebarn til en dansker, der er bosiddende eller opholder sig fast i Danmark.

Du kan også kontakte politiets hotline på 7020 6044.

Mark: Må jeg rejse til Sverige på arbejde og være der i 10 dage uden at komme i karantæne, når jeg skal hjem til Fyn igen?

Svar: Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Sverige – foreløbigt til og med den 31. august. Det gælder for alle lande på nær Island, Norge og Tyskland, som Udenrigsministeriet den 15. juni åbner op for rejse til. Regeringen er derudover i dialog med Sverige og Finland, men der er på nuværende tidspunkt ikke kommet afklaring.

Danskere og borgere bosat i Danmark, der pendler til Sverige for at arbejde, vil ikke blive afvist, når de ønsker at rejse tilbage til Danmark. Så du må gerne rejse til Sverige for at arbejde. Men alle ikke-nødvendige rejser frarådes. Hvis man eksempelvis tager på ferie, selvom myndighederne fraråder det, opfordres man på det kraftigste til at isolere sig i 14 dage, når man kommer hjem.

Ivan Larsen: Kan og må danske statsborgere i Dubai komme hjem uden karantæne?

Svar: Danskere, der bor fast i udlandet, opfordres som udgangspunkt til at blive, hvor de er og følge de lokale myndigheders anvisninger og holde sig opdateret på den pågældende ambassades hjemmeside.

Politiet oplyser imidlertid, at danske statsborgere altid kan indrejse i Danmark. Det gælder uanset hvor du har bopæl, og med hvilket formål du indrejser.

Hvis du rejser til Danmark opfordres du kraftigt til at isolere dig i 14 dage efter hjemkomst.

Du kan desuden kontakte politiets hotline vedrørende spørgsmål om indrejse i Danmark på 7020 6044.


Peder Pedersen: Må en dansk person rejse til Tjekkiet via Tyskland?

Svar: Fra den 15. juni må danskerne rejse til Tyskland, Island og Norge, men opfordres til at udvise ekstra forsigtighed. Ud fra et forsigtighedsprincip fraråder Udenrigsministeriet desuden fortsat alle ikke-nødvendige rejser til områder med flere end 750.000 indbyggere i de tre pågældende lande – dette for at minimere risikoen for, at danskere bliver smittet med Covid-19 for derefter at tage smitten med til Danmark.

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke nødvendige rejser til resten af verden – med undtagelse af Island, Norge og Tyskland fra den 15. juni – det gælder også Tjekkiet.

Vibeke Andersen: Udover god håndhygiejne og at holde afstand, er der så regler om brug af mundbind, hvis man tager på indkøbstur eller andet i Tyskland efter den 15. juni 2020?

Svar: Ja, det er der. I hele Tyskland er der påbud om, at man skal bære maske eller mundbind i butikker, storcentre og andre steder, hvor mange mennesker færdes, for eksempel også i offentlig transport.

Derudover opfordres danskerne til at holde sig fra byer med mere end 750.000 indbyggere.


Sven-Erik Nielsen: Kan vi besøge vores søn i Frankrig ultimo juni og rejse hjem primo juli? Eventuelt med fly fra Hamborg, hvis der ikke er forbindelse fra København. Alternativt i lejet bil på tyske plader.

Svar: Den danske regering har ændret sine rejsevejledninger for Island, Norge og Tyskland fra den 15. juni. Det betyder, at danskerne må rejse til disse lande – Udenrigsministeriet anbefaler dog, at man holder sig fra byer med mere end 750.000 indbyggere.

Der er ikke nogen aftale med Frankrig, og Udenrigsministeriet fraråder alle ikke nødvendige rejser til resten af verden – herunder Frankrig.

Transportformen har ikke noget indvirkning på Udenrigsministeriets anbefalinger.


Lone Poulsen: Vi skal holde konfirmation i et forsamlingshus den 13. juni for 49 personer. Kan vi dette?

Svar: Forsamlingsforbuddet er fra i dag, den 8. juni, hævet fra 10 personer til 50 personer. Jeres konfirmation med 49 personer går derfor lige præcis an. Man skal dog fortsat være opmærksom på afstand og god hygiejne.


Knud Dahl Christensen: Kan jeg tage på familiebesøg i en mindre by i Holland efter den 15. juni? Kører i egen bil.

Svar: Den danske regering har ændret sine rejsevejledninger for Island, Norge og Tyskland fra den 15. juni. Det betyder, at danskerne må rejse til disse lande – Udenrigsministeriet anbefaler dog, at man holder sig fra byer med mere end 750.000 indbyggere.

Alle ikke nødvendige rejser til resten af verden frarådes. At du kører i egen bil ændrer ikke noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce