Annonce
forside

Få styr på byttereglerne i butik og på nettet

Genrefoto

Hvordan er det nu, reglerne er, når du skal bytte en gave? Det kan være svært at huske, og der er forskel på, om gaven er købt i en fysisk butik eller en webshop. Bliv klogere på retur- og byttereglerne her.

Annonce
Annonce

Sådan er byttereglerne i fysiske butikker

I fysiske butikker har du ikke nogen lovbestemt ret til at få pengene retur eller få byttet en vare. Forhandleren bestemmer selv, om de vil give bytte- og returret, og hvor længe retten skal gælde. De fleste butikker giver dog alligevel mulighed for at få byttet en vare, men som regel inden for en bestemt frist. Tidsfristen står på byttemærket eller på bonen, og julegaver kan ofte byttes i længere tid end andre varer. Sørg for at få det på skrift, hvis du laver særaftaler med en butik, så der er dokumentation, når gaven skal byttes.

Gavekort er som udgangspunkt gyldige i tre år. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du ikke accepterer en kortere frist, medmindre der er en god grund til det. Gavekort til oplevelser og andre ydelser er dog ofte gyldige i mindre end tre år. Uanset, hvor længe gavekortet er gyldigt, skal det fremgå klart og tydeligt.

Januar er sæson for udsalg, som kan betyde at butikken har sat prisen ned på den gave, du har modtaget. Du har dog stadig ret til at få hele det beløb, som gaven har kostet, retur.

Annonce

Sådan er byttereglerne for onlinekøb

Hvis du har købt en gave på nettet, er reglerne anderledes end ved køb i fysiske butikker. Du kan fortryde et køb af en gave, du har købt online, og få pengene tilbage. Om gaven kan byttes afhænger dog af, hvad webshoppen tilbyder. Derfor er det vigtigt at læse webshoppens betingelser igennem, så du ved, hvordan vilkårene for retur og bytte er.

Hvis gaven er købt inden for EU har du 14 dages fortrydelsesret, som gælder fra du modtager pakken. Ønsker du at gøre brug af returretten, skal du give butikken besked og returnere varen inden for de 14 dage. Returnerer du varen, skal du have det fulde beløb tilbage, og butikken må ikke nøjes med at give et tilgodebevis. Du har også ret til at få det beløb, som det har kostet at få pakken tilsendt, tilbage. Det gælder dog kun den basisforsendelse, butikken tilbyder, og ikke dyrere ekspresleveringer. Fragt tilbage til sælgeren skal du oftest selv betale, så der er tit en udgift forbundet med at returnere onlinevarer.

Hvis du fortryder et onlinekøb eller skal bytte en vare købt i en webshop, skal du give butikken besked, inden pakken sendes retur. Vær opmærksom på, at en del onlineforretninger har særlige formularer, som skal udfyldes. Andre steder er det nok at sende en mail. Tjek butikkens procedurer på deres hjemmeside. Husk at gemme dokumentation for, at pakken er sendt retur.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk, www.taenk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce