x
Annonce
Indland

Få overblikket: Ventetid på en øjenlæge er dobbelt så lang i Nordjylland som i København

Der kan være meget lange ventetider for at komme til en øjenlæge. Ventetiderne er generelt længst uden for hovedstaden. Foto: Scanpix

Presset på landets privatpraktiserende øjenlæger er stigende, og ventetiderne kan være meget lange. Der er dog store forskelle mellem landsdelene. Her får du et overblik over de centrale tal.

Annonce

1 Patienter uden for København må væbne sig med tålmodighed

For at komme til konsultation hos en privatpraktiserende øjenlæge er ventetiden i Region Nordjylland flere steder over et år, og den korteste tid er seks uger. Området har et gennemsnit på 31 uger ifølge tal fra Sundhed.dk, som avisen Danmark har beregnet. I Region Midtjylland er gennemsnittet 10 uger kortere med omkring 21 uger, mens Region Syddanmark er på 20 uger. Region Sjælland har omkring 29 uger, og i Region Hovedstaden ligger ventetiden med et gennemsnit på 17 uger, hvor de længste ventetider er 49 uger på Bornholm og ned til få uger flere steder i København.

2 Over halvdelen er +60 år

Region Nordjylland med 590.000 indbyggere har 16 øjenlæger tilknyttet, mens Region Midtjylland med 1,3 mio. indbyggere og Region Syddanmark med 1,2 mio. indbyggere har hhv. 31 og 38 behandlere. Hos Region Sjælland med 835.000 indbyggere er antallet 25, mens Region Hovedstaden med 1,8 mio. indbyggere har 48 behandlere. I alt er der 157 privatpraktiserende øjenlæger. Det gennemsnitlige landsdækkende patientantal pr. øjenklinik var 4264 patienter ifølge de seneste tal fra 2017, hvoraf Region Midtjylland havde det højeste antal med 4674 patienter og Region Sjælland det laveste med 3980 patienter. Antallet af patienter +60 år er over 60 pct., mens det samlede patientantal hos øjenlæger, som er +75 år, udgør lidt over en fjerdedel.

3 En tredjedel flere patienter, men samme antal øjenlæger

Der har været stort set det samme antal af øjenlæger siden 2007 til i dag på omkring 157 privatpraktiserende rundt i landet, men til gengæld er antallet af patienter steget fra omkring 525.000 i 2007 til 690.000 i 2017, altså en stigning på omkring 31,5 pct. på 10 år. Årsagen skal blandt andet forklares i en demografisk udvikling med flere ældre, som får behov for at søge øjenlæge, samt at der er blevet bedre behandlingsmuligheder mod øjensygdomme, som ikke var mulige at kurere før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Annonce