Annonce
Erhverv

Få overblikket: Sådan ser Facebooks byggeplads ud lige nu

Den kæmpestore byggeplads i Tietgenbyen summer af aktivitet og fremmede sprog. Byggeriet er kommet op i fuldt tempo, og de store bygninger rejser sig.

Opdateret fredag klokken 8.50 med link til stor udgave af det interaktive billede.

Der er sket store ting i de seneste måneder på Facebooks store byggeplads i Tietgenbyen i Odense. Efter det indledende arbejde med udgravninger, jord og kloakker er det store datacenter endelig ved at tage form over jorden.

Det fremgår tydeligt af de billeder og film, som fotograf Michael Bager i denne uge har taget uden for byggepladsen ved hjælp af en drone.

Du kan se videoen her over artiklen, og under videoen kan du klikke på billedet af hele byggepladsen. Længere nede i denne artikel kan du bevæge musen hen over de røde markeringer og se forklaringer på, hvad der er på billedet.

Der er gået et år, siden Fyens Stiftstidende og Fyens.dk afslørede, at Facebook var på vej til Odense. I de første måneder derefter var der ikke meget aktivitet på grunden, og flere spekulerede i, at vores nyhed måske var overdrevet.

I den første del af 2017 er der brugt mange kræfter på at flytte jord og gøre byggepladsen klar med planering, midlertidig belægning og kloakker. Arbejdet, der er blevet udført af entreprenørkoncernen Per Aarsleff, har måske ikke været så synligt, men det har været en meget stor opgave, som i øvrigt stadig er i gang i nogle af byggepladsens hjørner.

På billedet herunder kan du bevæge musen hen over de røde cirkler og få en forklaring på, hvad billedet indeholder. Hvis du vil se det interaktive billede i en større udgave kan du klikke her.

(Artiklen fortsætter under billedet).

Annonce

Gulvet støbes sidst

Også MT Højgaard har haft travlt - og har det stadig. Entreprenørselskabet støber såkaldte punktfundamenter, som man kan se i højre side af billede, hvor serverhal nummer to skal være.

Oven på punktfundamenterne bliver der rejst store stålspær, som er bygningernes bærende del. Ifølge Facebooks indledende oplysninger er det den store hollandske koncern ASK Romein, der står for den del af arbejdet. Spærene ankommer til byggepladsen i helt færdig tilstand med overfladebehandling og maling. De bliver hurtigt skruet på fundamenterne, og efter lidt rustbeskyttelse på forankringen, går arbejderne videre til næste spær. Dette arbejde er færdig på serverhal 1, ligesom det næsten er gjort færdig på bygningen mellem de to haller.

Datacentrets bygninger er store men ret simple konstruktioner. Udvendig på stålspærene skruer man facadeelementer fast. Det er en såkaldt kølerumsvæg - en stålplade med skumisolering. Indvendig bliver der sat gipsplader på vægge og lofter - begge dele er i fuld gang i serverhal 1 og mellembygningen.

Som noget utraditionelt på danske byggepladser bliver blandt andet gulvet først støbt efter, at det meste af bygningen er lukket til. Det sker netop nu i den første serverhal.

Plads til en tredje hal

Helt til venstre på billedet ses den bygning, der huser den meget store byggeledelse, som vurderes til at beså af 200 funktionærer - en meget stor stab efter danske forhold. Det er den engelske koncern Mace Group, der er hovedentreprenør på byggeriet, og som har den store gruppe medarbejdere siddende i containerbygningen. I stueetagen driver Odense-firmaet Kai Thor kantine for de mange ansatte.

Ved siden af denne bygning er i øjeblikket en stor parkeringsplads. Hvis Facebook får brug for mere kapacitet, kan der på dette område bygges en tredje serverhal. Der er endnu ikke noget, der tyder på, at dette byggeri er i gang.

Sideløbende med byggeriet inde på Facebooks grund er Energinet.dk ved at opføre en stor transformerstation lige uden for skellet - den er ikke med på billedet men ligger umiddelbart til højre i det nederste hjørne. Her skal strømmen fra det overordnede elnet transformeres fra 150.000 volt til formentlig 20.000 volt, som Facebook selv distribuerer rundt i centret og transformerer yderligere ned.

Facebook har tidligere oplyst, at byggeriet vil strække sig over fem år, men at den første del kan tages i brug i 2020. Der vil være 600-1800 håndværkere på byggepladsen af gangen.

Sådan har vi gjort

Hovedentreprenøren Mace Group har ikke villet bidrage til denne artikel og Facebook har kun givet meget få oplysninger.Oplysningerne i artiklen stammer fra personer, der er involveret i byggeriet på forskellig vis. De har ikke ønsket deres navne nævnt, da der er et generelt ønske om, at underleverandører ikke udtaler sig om byggeriet.

I de fleste tilfælde er alle oplysninger blevet bekræftet af flere personer.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce