Annonce
Indland

Få overblikket: Så skæve er tallene til at behandle

Grafik: Leif Nørmark
Annonce
Annonce

1. Speciallæger klumper sig sammen i hovedstaden

Antallet af speciallæger i regionerne er skævt fordelt. Næsten halvdelen af alle behandlere holder til i Region Hovedstaden, mens Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland har nogenlunde samme antal speciallæger. Den mindste region, Region Nordjylland, har klart færrest speciallæger tilknyttet. Inden for dermatologi har Region Nordjylland med 590.000 indbyggere syv hudlæger, mens både Region Midtjylland med 1,3 mio. indbyggere og Region Syddanmark med 1,2 mio. indbyggere hver har 16 behandlere. Hos Region Sjælland med 835.000 indbyggere er antallet 14. Derimod har Region Hovedstaden med 1,8 mio. indbyggere 38 behandlere. Det betyder en bedre dækningsgræd af hudlæger for patienter i hovedstadsområdet end i resten af landet.

Annonce

2. Kun få gigtlæger uden for København

Inden for reumatologi (gigt) har nordjyderne og midtjyderne hhv. to og tre behandlere tilknyttet, mens der er seks i Region Syddanmark, fem i Region Sjælland og hele 32 i Region Hovedstaden. Også inden for gynækologi er der få speciallæger i Region Nordjylland tilknyttet, som har en gennemsnitlig ventetid på 14,5 uge, mens Region Hovedstaden med sine 49 speciallæger har en ventetid på 6 uger.

Annonce

3. Ret til hurtig udredning, men fortsat ventetid

I Danmark er patienter garanteret en udredning inden for 30 dage på sygehusene, hvis de bliver henvist fra deres praktiserende læger på en række områder. Regeringen vil med sit nye sundhedsudspil, som kom i januar, udvide patientrettighederne til at gælde hos de praktiserende speciallæger, som der er over 900 af i landet, så patienter kan få en hurtigere udredning og behandling som på sygehusene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce