Annonce
Livsstil

Få mere ud af nettet: Google Chrome kan mere end du tror

I artiklen herunder får du 20 tips og tricks, som kan hjælpe dig til en bedre oplevelse af Google Chrome.

Her får du 20 trick til at forbedre din brug af Google Chrome.

Mere end hver fjerde går nu på nettet med Chrome, som er Googles program til visning af hjemmesider. Altså det, der på engelsk hedder en "browser", men som vi her foretrækker at kalde en weblæser.

Selv om Chrome har god vind i sejlene, burde udbredelsen være endnu større. For den mest brugte weblæser, Internet Explorer (56 procent), er så ringe, at Microsoft selv har besluttet at tage livet af den.

Konkurrenter som Firefox og Opera må efterhånden betegnes som niche-programmer, mens Apples Safari begrænses af, at den kun virker på Mac-computere.

Chrome virker både med Windows, Mac og Linux - og kan hentes gratis fra: www.google.com/chrome/.

På overfladen er Chrome uhyre enkel, men skinnet bedrager. Bag den funklende krom-overflade gemmer sig et væld af smarte muligheder:

1. Sluk for støjen

Mange hjemmesider begynder automatisk at spille video- og lydklip, hvilket kan være stærkt forstyrrende. Normalt markeres de støjende faneblade med et lille højttaler-ikon, men kunne det ikke være smart, hvis ikonet fungerede som en "mute-knap", så du kunne slukke larmen uden at åbne den uopdragne hjemmeside? Dette bliver muligt, hvis du skriver "chrome://flags" i adressefeltet og klikker på "Aktiver" under punktet "Aktiver brugergrænsefladekontrol for lyd i faner" (langt nede på siden). Slut af med et klik på "Genstart".

Annonce

2. Tag nemme noter

De færreste kender Google Keep, som er et effektivt værktøj til hurtige notater - og et smart alternativ til de gule sedler, mange har siddende på skærmen. Især hvis du henter den tilhørende Chrome-udvidelse, som findes på www.kortlink.dk/h2ce.

Annonce

3. Få samling på siderne

Når man har mange faneblade åbne, mister man ikke bare overblikket - man dræner også computerens hukommelse. En smart løsning er OneTab, der med et klik samler alle faneblade i en liste. Herfra kan man let åbne alle eller udvalgte sider - og dele listen med andre. Se mere på: www.one-tab.com.

Annonce

4. Fjernstyr computeren

Med Chrome Fjernskrivebord kan du overtage kontrollen med en anden computer. Det er smart, hvis du skal hjælpe din gamle mor, når hendes pc driller. Start med at installere den relevante udvidelse på den computer, du ønsker at fjernstyre. Se mere på: www.kortlink.dk/h2cf.

Du kan også fjernstyre computeren fra din mobil eller tablet, hvis du henter den tilhørende app, som findes til både Android og Ios (søg efter: "Chrome remote desktop").

Annonce

5. Regn den ud

Googles kombinerede adresse- og søgefelt kan også bruges som lommeregner. Prøv f.eks. at skrive: "456 - 79" eller "185 + 25%". Du kan også foretage omregninger som "15 cm in inches" eller "79 euro in dkr" (uden anførselstegn). I mange tilfælde vises svaret, før du trykker på returtasten.

Annonce

6. Skyd genvej

Det er træls at lære ting udenad, så her begrænser vi os til de mest uundværlige tastatur-genveje. Prøv et par stykker ad gangen, og du vil snart undre dig over, hvordan du før kunne spilde så meget tid med musen: Åbn ny fane: Ctrl + T (Mac: Cmd + T) Gå en side tilbage: Backspace (Mac: Cmd + venstrepil) Gå en side frem: Shift + Backspace (Mac: Cmd + højrepil) Luk fanen: Ctrl + W (Mac: Cmd + W) Fuld skærm til/fra: F11 (Mac: Cmd + Shift + F) Tidligere besøgte sider: Ctrl + H (Mac: Cmd + Y)

Annonce

7. Spar på mobil-regningen

Den mobile udgave af Chrome kan få websiderne til at fylde mindre, så du sparer på data-forbruget - og telefonregningen. Tryk på de tre prikker øverst til højre og vælg: Indstillinger - Datasparefunktion. Læs forbeholdene og tryk på skydeknappen øverst til højre for at aktivere spare-indstillingen.

Annonce

8. Søg med stemmen

På mobilen har du måske vænnet dig til at søge med stemmen. Det samme bliver muligt på computeren med "Google Voice Search Hotword". Denne udvidelse er stadig på beta-stadiet, men den virker fint. Dog kun på engelsk - og så skal computeren selvfølgelig have en mikrofon, som er standard på de fleste bærbare. Som på mobilen kan du vække stemmegenkendelsen ved at sige "OK Google". Når du har hentet udvidelsen, skal den aktiveres fra menuen, som åbnes, når du klikker øverst til højre på de tre streger og vælger: Indstillinger - Udvidelser. Se mere på: www.kortlink.dk/h2bk.

Annonce

9. Få plads til bogmærkerne

Lige under adressefeltet finder du bogmærkelinjen, hvor du kan lægge genveje til dine foretrukne hjemmesider (klik på stjernen til højre og vælg: "Bogmærkelinje" i feltet "Mappe" for at gemme en ny side her). Linjen bliver hurtigt fyldt op, så hvis du kan kende bogmærket på det grafiske ikon, sparer du meget plads ved at slette teksten. Det gøres ved at højreklikke på ikonet, vælge Rediger og slette navnet i det øverste felt.

10. Lås fanerne fast

Mange har en eller flere hjemmesider, de bruger konstant - f.eks. webmail og kalender. Du kan med fordel fastgøre disse faner, så de fylder mindre - og indlæses automatisk, hver gang du starter Chrome. Det er bare at højreklikke på fanen og vælge "Fastgør fane". Du kan stadig flytte rundt på fanen med musen - og f.eks. placere den længst til venstre.

11. Brug video overalt

Med GIF-animationer kan du samle små videoklip i en enkelt grafikfil, der let kan klistres ind i emails og chat-vinduer. Men hvor får folk disse filer fra? Med Chrome-udvidelsen GIFit, kan du let forvandle YouTube-videoer til GIF-animationer. Se mere på: www.kortlink.dk/h2ch.

12. Skriv direkte på siden

Hvis du bruger nettet til research eller studier, kan du nok se fidusen i at kunne tage noter - uden at bladre frem og tilbage. Løsningen er Sidenotes, der åbner et notatvindue i højre side af skærmen. Dine noter gemmes automatisk i Dropbox. Se mere på: www.sidenotes.co.

13. Gem siden til senere

Når man surfer rundt på nettet, falder man ofte over indhold, man godt vil se nærmere på - når man får tid. Med Pocket kan du gemme de gode sider til senere med et klik. Udvidelsen til Chrome hentes fra: www.kortlink.dk/h2es. Hvis du henter den tilhørende mobil-app (Android, Ios), får du adgang til indholdet på tværs af alle apparater.

14. Forstå alle sprog

Når du besøger en hjemmeside på et fremmed sprog, spørger Chrome typisk, om teksten skal oversættes til dansk. Du behøver ikke tage stilling til dette hver gang. Klik til højre på "Valgmuligheder" hvis du aldrig - eller altid - vil have oversat det pågældende sprog eller websted. Selv om oversættelsen langtfra er fejlfri, er den brugbar i mange situationer. Juster sprog-indstillingerne ved at åbne Chrome-menuen (de tre streger øverst til højre) og vælg: Indstillinger - Vis avancerede indstillinger - Indstillinger for sprog og indtastning.

15. Beskyt dit privatliv

Man føler sig anonym foran computeren, men reelt er vi under konstant overvågning. Tving spionerne frem i lyset med Ghostery-udvidelsen på: www.kortlink.dk/h2eu.

Programmet afslører, hvordan annonce-netværk og tjenester som Facebook udspionerer dig - og giver dig muligheden for at blokere de dele, du kan undvære.

Se mere på: www.ghostery.com/faq.

16. Find hurtigt tilbage

Har du glemt adressen på den hjemmeside, du så på mobilen i forgårs? Eller kom du lige til at lukke et faneblad ved en fejl? Du finder let tilbage til tidligere åbne sider ved at åbne Chrome-menuen (de tre streger) og vælge: Seneste faner. Klik nederst på "Flere", hvis oversigten ikke viser det, du søger.

17. Kopier tekst fra nettet

Når man kopierer tekst fra en hjemmeside og klistrer det ind i sin tekstbehandler, får man ofte uønsket formatering med i købet. Det undgår du med udvidelsen Copy Plain Text, som findes på www.kortlink.dk/bc7a. Nu kan du kopiere tekst fra hjemmesiden ved at markere de ønskede afsnit, højreklikke og vælge "Copy .... unformatted".

18. Sluk reklamerne

Mange hjemmesider er overdænget med reklamer, der overskygger indholdet - og koster ekstra i batterilevetid og dataforbrug. Adblock-udvidelsen fjerner reklamerne helt automatisk. Gå til: www.kortlink.dk/b9py, klik øverst på "Føj til Chrome" og følg instrukserne. Hvis du vil tillade reklamer på en bestemt side, klikker du øverst til højre på det røde ikon med den hvide hånd.

19. Find mere tilbehør

Der findes mange flere nyttige udvidelser til Chrome. Du finder dem ved at åbne menuen (de tre streger) og vælge: Indstillinger - Udvidelser - Hent flere udvidelser (nederst). Her finder du også mere kosmetiske temaer - og apps, som det kendes fra mobilen. Klik for at få mere information og læse anmeldelser fra brugerne.

20. Få dig en konto

Nogle af de smarteste finesser i Chrome virker kun, når du er logget på med en Google-konto. Mange har allerede den nødvendige konto fra Gmail, men ellers kan den hurtigt oprettes ved at udfylde skemaet på www.kortlink.dk/dy3x.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Stort internationalt handelsfirma vil rive iøjnefaldende skorsten ved gammelt sindssygehospital ned: - Den begynder at blive farlig

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Erhverv For abonnenter

Fynsk vognmandsfirma siger dagligt nej til kunder: Akut mangel på lastbilchauffører

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Annonce