Annonce
Gear

Få mere liv i din bil med Apple

Hos Mazda kan Apple Carplay eftermonteres i modeller med syvtommers berøringsskærm og systemet HMI Commander. Foto: Mazda

Der er ingen grund til at fortvivle, hvis din bil ikke er født med Apple Carplay. For få tusinde kroner kan en række bilmodeller få muligheden.

De er ganske tillokkende de mange nye bilmodeller med Apple Carplay, hvor du blandt andet får gratis navigationsanlæg med Apple Maps samt adgang til en række digitale radiostationer og podcast ud over talestyret betjening af telefon og sms'er.

Du behøver dog ikke at være udelukket fra festen, selv om du har en bil, som er et par år gammel, og som ikke er født med Apple Carplay.

En række bilimportører kan nemlig tilbyde en eftermonteret opgradering, som åbner for Aladdins hule af muligheder. Manøvren ligger typisk omkring 2000-3500 kroner. Det er dog helt grundlæggende et udgangspunkt, at din bil har en central storskærm, men også er teknisk forberedt.

Mazda har netop åbnet for muligheden, som gælder for alle modeller med syvtommers berøringsskærm og systemet HMI Commander. De kan få en hardware- og softwareopdatering, som koster godt 3300 kroner. Når den er gennemført, kan Apple Carplay betjenes med drejekontakten mellem forsæderne - og direkte på den trykfølsomme skærm, når bilen holder stille. Her kan føreren så skifte mellem mulighederne i Apple Carplay og Mazdas eget multimediesystem.

Hos Mazda afventer man nu udviklingen. Det er dog for tidligt at sige, hvor stor interessen er, oplyser Jannik Olsen, som er pressechef hos Mazda.

- Det blev muligt fra august i år. Men vi har endnu ikke et overblik over, hvor mange som vælger det, siger han.

Annonce

Apple Carplay

Er en del af styresystemet iOS, som findes i iPhones. En række nye bilmodeller med storskærm er forberedt til dette, men det kan også eftermonteres på visse modeller. Når telefonen tilsluttes med et kabel, kan man bruge en række apps som telefon, sms og Apple Maps, som alle er talestyrede.Man kan desuden hente flere hundreder apps, der kan bruges som Apple Carplay-apps. Det gælder blandt andet Tune In radio, My Tuner Radio eller Dash Radio.

Apple Carplay giver en række nye muligheder i bilen. Det kan eftermonteres i mange bilmodeller, selv om de er flere år gamle, for eksempel i en række VW-modeller. Foto: VW

Mange modeller

Hos VW, som er en af de helt store bilimportører med mange modeller på markedet, er det også muligt at eftermontere Apple Carplay til en pris af cirka 2200 kroner.

Muligheden gælder blandt andet for en række Polo-, Golf-, Touran-, Tiguan- og Passat-modeller fra 2016 og frem. Men listen er lang og omfatter flere modeller, så her skal man i givet fald kontakte forhandleren. En forudsætning er her også blandt andet den rigtige farveskærm.

- Bemærk, at der er restriktioner vedrørende montering, da det kræver, at bilen har noget specifikt udstyr fra fabrikken, fortæller Thomas Hjortshøj, der er pressechef hos Volkswagen.

Her har man i år til dato eftermonteret 700 opsætninger til Apple Carplay. Der er dog forskel på, hvordan teknologien er bygget op hos det enkelte mærke. En lang række Opel-modeller har således haft Apple Carplay som standard de seneste par år, for eksempel Astra fra Enjoy-model-niveauet. Her er der dog ikke muligt at eftermontere systemet.

- Apple Carplay har været standard uden merpris på alle Opel-modeller med syvtommers skærm, som blandt andet er standardudstyr på Astra, Zafira og Insignia - når man ikke vælger den større skærm med fabriksnavigation. Sådan har det været siden slutningen af 2015 (modelår 2016), men det er ikke muligt at eftermontere Apple Carplay på biler, hvor det ikke har været i fra starten. Ledningsnettet er på en række afgørende punkter anderledes i versioner med Apple Carplay, lyder det fra Erik Morsing, som er pressechef hos Opel Danmark.

Carplay som standard

Hos Peugeot har Apple Carplay været en del af udstyret i en række af de udstyrspakker, der har været med i 208- og 308-modellerne de seneste to-tre år. Derfor findes der ikke pakker til eftermontering af Apple Carplay.

Hanne Sørensen, som er pressechef hos Peugeot, vurderer således, at 90-95 procent af 208-modellerne fra disse årgange har Apple Carplay som standardudstyr. Hos Ford har en del af modellerne haft systemet. Men eftermontering er ikke mulig.

- For nuværende kan man ikke købe en opdatering til Apple Carplay hos os, lyder det fra Lene Dahlquist, som er pressechef hos Ford.

Android Auto afventer

Hvad så, hvis jeg har en Samsung-telefon eller en anden med Android-styresystem? vil nogle sikkert spørge.

Svaret er, at systemerne med Apple Carplay typisk også indeholder det tilsvarende Android Auto. Imidlertid har Google, som står bag, endnu ikke udviklet en dansk version. Og så kan det ikke bruges, da begge systemer af hensyn til trafiksikkerheden, som udgangspunkt er bygget op omkring talestyrede kommandoer, men som altså også i et vist omfang kan bruges med fingerberøring.

Der er ikke kommet officielle meldinger om tidspunkt for en dansk version. Som et plaster på såret er der dog en app med Google Maps på vej, som også kan bruges til Apple Carplay, og som er mere detaljeret og brugervenlig end Apple Maps.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce