Annonce
forside

Få inspiration her: Læg bøger under juletræet - 20 anbefalinger til ham, hende, de mindste og de unge

Når lysene i træet er brændt ud, og juleaften er ovre, er der stadig meget vinter i vente. Det er sæson for indehygge, varme drikke og gode bøger i skæret af levende lys. I listen her giver Odense Centralbiblioteks bibliotekarer anbefalinger til gode boggaver, og der er noget til de fleste.

Først bøger til hende anbefalet af bibliotekar Anne Fuglsang Olander Poulsen. Så bøger til ham anbefalet af bibliotekar Herle Marie Kristensen og endelig bøger til de mindste i alderen 1 til 13 år og unge i alderen 14 til 19 anbefalet af børnebibliotekar Charlotte Gam.

Bøger til hende 1

Pr-foto: Politikens Forlag

"Guds bedste børn" af Morten Pape: Morten Pape blev et kendt navn, da han med sin socialrealistiske samt selvbiografiske roman "Planen" vandt Bogforums Debutantpris i 2015. Med "Guds bedste børn" fortsætter han i det socialrealistiske spor og fortæller om Simon, Mickey og Jamil, der alle tre vokser op på kanten af samfundet. En gribende fortælling, der fortæller om unge mennesker, som svigtes både af system og voksne.

Bøger til hende 2

Pr-foto: Lindhardt og Ringhof

"Vi kunne alt" af Merete Pryds Helle"Vi kunne alt" er en selvstændig fortsættelse til bogen "Folkets skønhed", der sikrede forfatteren De Gyldne Laurbær i 2016. Fortællingen finder sted i de optimistiske og sorgmuntre 70'ere, hvor børn fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt. Den berører emner som kærlighed på trods, skyld og skam og voksne, som ikke magter at være voksne.

Bøger til hende 3

Pr-foto: Gads Forlag

"Pigen under jorden" af Elly Griffiths: Hvis man mangler en ny krimiserie at gå i gang med, så er "Pigen under jorden" et godt bud. Bogen er første bind i en længere krimiserie med den 40-årige arkæolog Ruth Galloway, der bliver tilknyttet en mordundersøgelse. Ruth Galloway er en virkelig elskelig karakter, der har selvironien i orden. Det er en perfekt serie at give sig i kast med i denne vintertid. Pr-foto: Gads Forlag

Bøger til hende 4

Pr-foto: Lindhardt og Ringhof

"Smaragdsliberen" af Anne-Cathrine Riebnitszky: Den prisvindende forfatter er i år aktuel med bogen "Smaragdsliberen" og endnu engang bliver hendes bog rost til skyerne. Den handler om den jødiske smaragdsliber Pierre Levy, der falder død om med hjertestop, men vender mirakuløst tilbage til livet. Bogen beskrives som en poetisk og livsbekræftende fortælling.

Bøger til hende 5

Pr-foto: Rosinante

"Kastevind" af Alberte Winding: Denne bog er en ægte perle. Med et meget smukt og poetisk sprog fortæller Alberte om barndommens oplevelser. Det føles næsten som at være der selv, og man når både at føle Albertes sorg, glæde og varme, mens man følger hende gennem barndommens minder.

Bøger til ham 1

Pr-foto: Gads Forlag

"Velkommen på bagsiden: Danmarkshistorien på vrangen" af Poul Duedahl: Kom med bag kulisserne på 1800 tallets begivenheder. Der er kilder fra hele landet, så både det lokale og det nationale bliver dækket. De syv hovedafsnit kommer igennem kontroversielle emner som bl.a. slaveri, seksualitet, straf og tro. Bogen er velfortalt, oplysende og underholdende. Med sine mange illustrationer vil den fange alle historieinteresserede mænd.

Bøger til ham 2

Pr-foto: Informations Forlag

"Grænsen: En rejse rundt om Rusland" af Erika Fatland: Tidligere på året kunne man på DR følge Matilde Kimer og Peter Møller rundt i Rusland som optakt til sommerens VM i fodbold. Her er det nordmanden Erika Fatland, der tager os med rundt om Rusland, og besøger de 14 lande, der grænser op til det russiske rige. Den russiske grænse er på næsten 61.000 km og her er det naboerne, der fortæller deres egne historier om at bo tæt op af Rusland - på godt og ondt. En velskrevet og anderledes måde at skildre et land på.

Bøger til ham 3

Pr-foto: Politikens Forlag

"Den spanske syge - Da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark" af Tommy Heisz: I sommeren 1918 blev Danmark ramt af en uhyggelig epidemi. Den spanske syge var egentlig bare en influenza, men så aggressiv og smitsom, at den slog omkring 15.000 danskere ihjel. Via personlige beretninger fortælles om sygdommen, der hærgede Danmark i næsten to år. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler og kapellerne måtte stable kisterne. Bogen fortæller levende om den angst, sorg og uhygge, der prægede et Danmark, som i forvejen var mærket af krigen.

Bøger til ham 4

Pr-foto: Rosinante

"Dem der blev: En rejse i Syrien til kurdernes ukendte revolution" af Hjalte Tin og Nina Rasmussen: Forfatterparret, der er kendt for deres mange rejser, er denne gang taget til det krigshærgede Syrien som de også besøgte tilbage i 2004. Vi har alle set strømmene af flygtninge fra Syrien, men her får vi historien om dem, der er blevet tilbage. Forfatterne har besøgt ganske almindelige mennesker og via dem fået kontakt til medlemmer af den kurdiske modstandsbevægelse. Bogen giver et indblik i et andet Syrien, end det vi ser i medierne og er for alle med interesse i samtidspolitik.

Bøger til ham 5

Pr-foto: Gyldendal

"Skattejagt: fra gamle gravskatte til vikingerov, sørøversølv og forsvundet naziguld" af Klaus Aarsleff: Til alle dem, der har en indre Indiana Jones og interesserer sig for spændende skattejagter og farlige ekspeditioner. Tag med på jagt efter Trojas guld eller mayaindianernes hemmeligheder. Kom med ind i junglens fugtige dyb eller grav efter skjulte fund i ørkenens sand. For de eventyrlystne er der også tip om skatte, der ikke er fundet endnu.

Bøger til de mindste (1-13 år) 1

Pr-foto: Gyldendal

"Lilla og Løve" af Stine Stregen: Lilla skal finde på et navn til sin nye kat, men synes ikke at Løve passer. Men da katten løber væk, mangler hun et navn at råbe højt, for at katten kommer tilbage. Pludselig er navnet Løve måske ikke så skidt endda? En sød, velfortalt (og veltegnet!) historie om pigen Lilla og hendes kat. 1-3 år.

Bøger til de mindste (1-13 år) 2

Pr-foto: Carlsen

"Dinosaurer" af Sandra Laboucarie & Peggy Nille: En fantastisk pop-op-bog fyldt med dinosaurer. Der er flotte illustrationer, lidt tekst og effekter som viser de mest kendte dinosaurarter med en masse detaljer. En oplagt gave til alle dino-glade børn. 3-5 år.

Bøger til de mindste (1-13 år) 3

Pr-foto: Forlaget Forår

"Fortællingen om Ibis" af Sophie Heiberg: Heiberg har skrevet og illustreret en rørende fortælling fortalt med stor følelse. Den lille fugl Ibis flygter fra krig i Syrien efter at have mistet sine forældre, og Ibis må på egen hånd komme til Danmark, hvor alle taler anderledes og har nye skikke. En fantastisk bog til at forklare børn om modgang og flygtningekrisen, og de smukke illustrationer gør den god til højtlæsning. 6-10 år.

Bøger til de mindste (1-13 år) 4

Pr-foto: People's Press

"Godnathistorier for rebelske piger 2": Bogen indeholder en masse små fortællinger der hylder exceptionelle kvinder, lige fra Beyonce til J.K. Rowling. Alle historierne skaber tilsammen en spændende verden fyldt med muligheder, inspiration og girl power, og man møder alt fra kunstnere, aktivister, ballerinaer, pirater, it-specialister og komikere. 8-12 år.

Bøger til de mindste (1-13 år) 5

Pr-foto: Carlsen

"De Magiske Møgunger" af Neil Patrick Harris: Gadedrengen Carter stikker af fra sin onkel, og ender i en lille idyllisk by. Her opdager han, at et omrejsende cirkus pønser på, at stjæle fra byen. Med gode venner og en masse magi forsøger Carter nu at redde dagen. En skøn og magisk fortælling om venskab, samarbejde og trylleri. 9-13 år.

Bøger til de unge (14-19 år) 1

Pr-foto: Carlsen

"Ravnenes Hvisken 1" af Malene Sølvsten: Anne begynder at drømme om mordet på en ukendt rødhåret pige med runer ridset ind i kroppen. Da mordene på flere piger begynder at ske i virkeligheden, bliver Anne vævet ind i et spind med stærke tråde til den nordiske mytologi. Medrivende, dansk fantasy sat i nutidens Nordjylland.

Bøger til de unge (14-19 år) 2

Pr-foto: Carlsen Puls

"Hazel Wood" af Melissa Albert: Alice har levet på farten med sin mor hele sit liv. Da mormoren dør alene på sit mystiske gods, Hazel Wood, og moren forsvinder, begynder alle spor at lede tilbage til det dystre gods som moren har advaret hende om aldrig at besøge. En mørk og mystisk fantasyroman fyldt med eventyrlighed, hemmeligheder og magiske skabninger.

Bøger til de unge (14-19 år) 3

Pr-foto: Carlsen Puls

"En af os lyver" af Karen M. McManus: Fem elever tager til eftersidning en mandag eftermiddag, men kun fire kommer levende ud. De fire, skønhedsdronningen, mønstereleven, sportsfyren og skolens bølle, har motiv til mordet, men hvem har gjort det? En god gammeldags mordgåde sat i et nutidigt high school-miljø.

Bøger til de unge (14-19 år) 4

Pr-foto: Gyldendal

"Jeg er faret vild" af Gayle Forman: Vi følger 3 unge som alle er "faret vild". Den muslimske og homoseksuelle Harun, den spirende berømthed Freya og Nathaniel, som er vokset op isoleret fra alting. Personerne mødes ved et tilfælde, og i løbet af den dag, de bruger sammen, forsøger de at hjælpe hinanden. Rørende fortælling om at føle presset af at skulle performe og ikke at slå til.

Bøger til de unge (14-19 år) 5

Pr-foto: Carlsen Puls

"Valget" af Sarah Engell: Det politiske stjerneskud Xenia står til at blive frontfigur i Etisk Parti og drømmer om at gøre verden til et bedre sted. Men mødet med en lille, syrisk pige, som er flygtet alene til Danmark, stiller Xenia i en svær situation, og nu må Xenia tage nogle store beslutninger. En fantastisk og intens historie om livets valg og store konsekvenser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce