Annonce
Odense

Få driftschefens gode råd: Sådan får du vandet væk fra vejbanen

Selvom vandmænderne var store i weekenden, var det begrænset med vandskader i Odense. Foto: Kim Haugaard
Weekendens store regnskyl gav oversvømmede gader, men selvom det så voldsomt ud, og kloakker flere steder ikke kunne følge med, var Odense skånet for det værste. Driftschef i Odense Vandcenter har dog et godt råd til borgere.

Adskillige timers kraftig regn gav søndag aften problemer flere steder i Region Syddanmark. Men selv om dybe vandpytter og søer på vejbanen fik Odense til at fremstå noget udfordret, var byen i det store hele skånet for de massive oversvømmelser, som både Nordfyn og Trekantsområdet stadig døjer med.

Det fortæller driftschef i Odense Vandcenter Syd, Andreas Basset:

- Systemet har kørt på højtryk hele weekenden, men det er heldigvis kun få steder, hvor vi har haft udfordringer. Der har været nogle enkelte pumpestationer, der har haft svært ved at følge med i Agedrup-Bullerup-området, og derfor har vi oplevet nogle stykker, der har ringet til vores vagt, fordi de har haft svært ved at slippe af med vandet. Men vi bokser ikke med det i Odense på samme måde, som man gør på Nordfyn ved kystkloakken.

Annonce

Sådan får du vandet væk

Men flere steder er efterårets løvfald med til at skabe udfordringer:

- Det, som er tilbagevendende, og som man hører flere steder i landet, er, at vejristene typisk bliver oversvømmet, fordi der ligger et lag af grene og blade ovenpå dem. Så kommer der en oversvømmelse på vejen, fordi vandet ikke har mulighed for at løbe ned i risten, siger Andreas Basset, der kommer med et godt råd til borgerne:

- Opfordringen er egentlig til alle, der ser sådan noget, at gå ud med en skovl eller en kost og få blade og grene børstet væk. Bare brug gummistøvler, for der går ikke ret langt tid, før vandet er nede i systemet, siger Andreas Basset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce