Corona har både udskudt årets udgave af Investor Summit i Odense og den største europæiske robot- og automationsmesse Automatica i den sydtyske by München.
Ingen af delene er dog aflyst, og nu får seks lokale fynske virksomheder med behov for kapital og ambitiøse vækstmål mulighed for at møde op mod 100 store internationale investorer, når Investor Summit rykker til München i december.
- Vi går i gang nu med at finde dem, vi skal have med til München, så vi opfordrer alle, der kunne være interesserede, til at melde sig til på Invest In Odenses hjemmeside, siger Johnny Killerup.
Han har 25 år erfaring med at koble investorer med de rigtige startup- og firmacases i både England, USA og Benelux-landene. I dag er han igen bosat i Odense, hvor han driver firmaet Converzion sammen med den fynske investor Torben Frigaard Rasmussen.
Killerup skal de næste seks til 10 måneder arbejde som ekstern konsulent for kommunen og bistå holdet bag det fynske investortræf Investor Summit, som blev lanceret for efterhånden fem år siden af Michael Hansen hos Invest In Odense.
- Michael er i dag ansat (som direktør, red.) i Danban hos de danske businessangels, som vi har et virkelig godt samarbejde med. De er fantastiske for mange startups og firmaer, som har brug for investorer og kapital lokalt, men ved at rykke til München kan vi række ud til flere større internationale investorer, som ellers er svære at trække til Odense, siger Johnny Killerup.
Skal lære at pitche
De seks firmaer skal sammen med fire europæiske deltagere i Robot Union - et acceleratorprogram under EU's Horizon 2020-program - pitche på scenen i konferencecentret i den sydtyske by.
Investor Summit
Odense har lagt rammer om et træf mellem kapitalsøgende startups og virksomheder og pengestærke investorer og fonde siden 2016.
Investortræffet, som Invest In Odense står bag, skulle være afholdt tidligere i år, men den femte udgave er flyttet på grund af corona. Til gengæld er årets udgave flyttet helt til München, hvor Investor Summit finder sted på Europas største robot- og automationsmesse Automatica.
10 firmaer fra robot- og automationsverdenen får lov at pitche for de mere end 100 private investorer, venturefonde og som noget nyt såkaldte corporate venturefonde, hvor selskaber investerer.
Det skal deltagere også i Odense, hvor alle tilmeldte får tilbudt træning i at pitche, før slaget om de seks pladser på turen skal stå.
- Vi leder efter startups og firmaer, som har behov for kapital, har et globalt udsyn med et innovativt produkt og har behov for eksperthjælp. Og så hjælper det, hvis man kan komme lidt ud over rampen og har noget gennemslagskraft, fortsætter Johnny Killerup.
Johnny Killerup, konsulent.Vi leder efter startups og firmaer, som har behov for kapital, har et globalt udsyn med et innovativt produkt og har behov for eksperthjælp. Og så hjælper det, hvis man kan komme lidt ud over rampen og har noget gennemslagskraft.
Investormiljøet i Odense og bag bl.a. Odense Robotics-klyngen tæller allerede op mod 130 venturekapitalfonde og 185 private investorer og business angels. Turen til München vil dog åbne op for flere internationale investorer, lyder det fra Johnny Killerup.
- Vi får adgang til internationale venturefonde, men desuden kan vi også få adgang til en ny gruppe i den såkaldte corporate venture, hvor store koncerner som Siemens og Bosch investerer. Det er også noget af det, jeg er med for at sikre, uddyber han.
Høj kvalitet for investorer
Han har allerede kontakt til 30-40 firmaer, som er aktive inden for corporate venture. Invest In Odense håber at se dem i Munchen - og senere også at kunne trække dem til Odense, når der er Investor Summit og robotmessen R-21 i Odense i marts måned næste år.
- Vi skal sørge for, at der er en vis kvalitet, så vi ikke spilder deres tid, det er ikke fordi, vi kun har et skud i bøssen, men vi gør meget ud af det, og er kvaliteten i orden, så har vi fået skabt kontakt til nogen, som vil følge os bagefter.
Samlet er der investeret over seks milliarder kroner i den fynske robot- og automationsklynge, siden amerikanske Teradyne i 2015 lagde de første milliarder kroner for robotvirksomheden Universal Robots. Nu kan der komme endnu flere nuller på investeringerne i Odense, og det glæder borgmester Peter Rahbæk Juel.
- På Automatica får fynske firmaer en unik mulighed for at knytte relationer til de internationale investorer i en helt anden liga end herhjemme, så vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe virksomhederne med at realisere deres vækstpotentiale, siger den socialdemokratiske Odense-borgmester.
Mens der endnu venter at blive sat navn på de seks lokale deltagere, er der allerede lidt af Fyn i en af de fire deltagere, som skal med i München gennem Robot Union. Det er nemlig robothandsken fra svenske Tendo, der er med på holdet.
Tendo var i sin tid blandt de første internationale robotnavne i den fynske robotudviklingshub i Forskerparken, men er i dag flyttet tilbage til Sverige.