Annonce
Kerteminde

Exodraft bygger ny fabrik i Langeskov: Peter Hermansen har fat i fremtiden

Peter Hermansen, stifter af exodraft, glæder sig over at få virksomheden hjem til Langeskov igen - og til at få en stor facade som visitkort ud imod motorvejen. Foto: Helle Nordström
Med en veludviklet næse for hvad fremtiden vil kræve, gik Peter Hermansen for 10 år siden i gang med at forske i et partikelfilter til brændeovne. Nu er han klar til at sætte det i produktion, og så er der brug for mere plads. Derfor var der onsdag første spadestik til et nyt og større exodraft.

Langeskov: - I 2010 sagde jeg til min familie: Enten får vi et produkt, vi kan tjene penge på, eller også har jeg haft det sjovt, sagde Peter Hermansen, da han i 2010 begyndte at eksperimentere med partikelfiltre til brændeovne. Det endte med at blive begge dele.

74-årige Peter Hermansen kunne onsdag formiddag tage første spadestik til en større udgave af virksomheden Exodraft, der producerer røgsugere og varmegenindvinding og som noget nyt også brændeovnsfiltre. Virksomheden blev etableret i Tietgenbyen i 2010, men er nu vokset så meget, at der ikke er plads til flere udvidelser. Og så valgte Peter Hermansen at flytte den hjem til Langeskov. Med tre "varer på hylden", der alle taler lige ind i klima og miljø, har Peter Hermansen fat i fremtiden.

Peter Hermansen solgte i 2010 den store ventilationsvirksomhed Exhausto, som han og hans far havde opbygget i udkanten af Langeskov. Men frem for at gå på pension fortsatte han med røgsugere og varmegenindvinding i Exodraft. Det var det oprindelige produkt i Exhausto, og det havde Peter Hermansen inden salget skilt ud i sit eget lille firma.

Annonce

Sælger varer til mere end 40 lande

Exodraft a/s er verdensførende på markedet for løsninger til mekanisk skorstenstræk. Med baggrund i mere end 60 års erfaring og stor viden om skorstenstræk, forbrænding og varmegenvinding udvikler og markedsfører virksomheden produkter og løsninger, der kombinerer optimal komfort, udnyttelse af varmen og ikke mindst nedsættelse af den miljømæssige påvirkning. Virksomheden er ambitiøs og henvender sig til både private og industrielle markeder.

Løsningerne sælges i mere end 40 lande verden over og er kendt for deres funktionalitet, kvalitet og brugervenlighed. Exodraft er kendt som en løsningsorienteret virksomhed med korte beslutningsveje, hvor der lægges vægt på kvalitet og gode arbejdsforhold.

Exodraft-koncernen omsætter i dag for 100 millioner kroner og har 45 medarbejdere fordelt på fem lande, hvoraf langt størstedelen flytter ind i den nye fabrik primo 2021.

(Kilde: Exodraft)

Fars sandkasse

Samtidig etablerede han PHX innovation. Eller rettere familien gjorde, for hele koncernen styres af et holdingselskab med Peter Hermansen og hans hustru Marianne samt en søn og en datter.

- PHX innovation er fars sandkasse, og det er der, han har udviklet partikelfilteret til brændeovne, fortæller datteren, Annette Hermansen, der er arbejdende bestyrelsesmedlem og berømt for at have et godt øje for detaljen.

Hun har da også været dybt involveret i at få tegnet den helt rigtige fabrik til Exodraft.

- Vi køber ikke bare en færdig løsning. Vi er med i alle detaljer i tegningen af fabrikken, så vi er sikker på at få en, der er specielt designet til de behov, vi har, fortæller hun.

De havde forudset, at Exodraft skulle flyttes til Langeskov, og derfor havde de i god tid købt den 8.400 kvadratmeter store grund, som nu blive bebygget. En grund, der ligger lige ud til motorvejen, og det er ikke noget tilfælde.

- Med placeringen ud til motorvejen bliver vi hurtigt kendte i hele landet, konstaterede Peter Hermansen i sin tale, lige inden han og borgmester Kasper Olesen tog de første spadestik.

Langeskov oprindeligt valgt for at spare færgen

Men det var nu kun en del af baggrunden for, at Exocraft skulle hjem igen. Det betød også noget for Peter Hermansen at have sine aktiviteter samlet i Langeskov, hvor alting startede.

- Vi har jo haft hele vores opvækst i Langeskov. Det var her, far i 1963 byggede den første lille Exhausto-fabrik: 300 kvadratmeter samt en villa, fortæller Peter Hermansen.

Exhausto er i mellemtiden vokset sig meget, meget større, men i udkanten af det hele ligger stadig villaen, hvor Peter Hermansens mor fortsat bor.

- Far startede i 1962 i Sorø, og herfra havde han fået lidt handel til Tyskland. Det var andre tider dengang, så hver anden uge måtte han selv køre til Flensborg - det var ad landevejene og med færgen over Storebælt - for at hente betaling for varerne, fortæller Peter Hermansen.

- Så da han en gang gjorde holdt i Langeskov og så en grund til salg, slog han til. Det gav en noget kortere tur til Flensborg, og han sparede færgeturene.

Borgmester Kasper Olesen er glad for, at det lige var i Langeskov, Peter Hermansens far i sin tid gjorde holdt:

- Jeg er glad for, at tage første spadestik til en ny fabrik, der kan danne rammerne om videre vækst i Exodraft, og forhåbentlig give anledning til både nye arbejdspladser og tiltrække nye borgere. Og så er jeg glad for, at det lige er dig, Peter Hermansen, der bygger fabrikken, for du har både benene og hjertet solidt plantet i Langeskov. Og så er jeg vild med, at du, da du solgte Exhausto, havde set noget, ingen andre havde set - og brugte tid og kræfter på at udvikle det.

Skulder ved skulder tog borgmestrer Kasper Olesen (S) og Peter Hermansen sammen de første spadestik til den nye fabrik. Foto: Helle Nordström
Fabrikken får med den nye fabrik et stort "visitkort" ud mod motorvejen, så de bliver kendt i hele landet. Grafik: exodraft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce