Annonce
Middelfart

Ewii-direktøren frygter flere nedbrud på elnettet med flere elbiler på vejene

Ewii-direktør Lars Bonderup Bjørn har i flere år efterlyst, at politikerne lagde en langsigtet plan for den grønne omstilling, blandt andet i forhold til udbygningen af elnettet, så det kan klare flere elbiler. Onsdag har repræsentantskabet udsendt en fællesudtalelse, hvor de efterlyser en plan. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Direktøren i energi-koncernen Ewii kan kun støtte repræsentantskabets opfordring til at lægge en grøn strategi for blandt andet elnet. Alternativet er, at elnettet blive ramt af flere nedbrud, når der kommer flere varmepumper og elbiler.

Kolding: Man vil gerne have flere elbiler. Samtidig er der brug for flere varmepumper.

- Men problemet er, at man ikke tager konsekvensen af det, siger Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør i Ewii-koncernen.

Han er derfor godt tilfreds med, at repræsentantskabet på mødet onsdag stemte om en fællesudtalelse, der opfordrer politikerne til at lægge en grøn plan for blandt andet elnettet, der vil blive udfordret i takt med, at der kommer flere elbiler på vejene.

Annonce

Initiativet til fællesudtalelsen kommer fra et menigt medlem af repræsentantskabet, der på mødet i november udtrykte sin frustration over den manglende planlægning, og onsdag stemte 84 medlemmer for fællesudtalelsen. Fem stemte imod.

- Jeg har jo talt om det i et par år. Men der sker jo ikke rigtig noget, og det fik medlemmet til at gå videre med sagen. Det har så været en tung proces at få teksten på plads. Men jeg synes, man er endt et godt sted, siger Lars Bonderup Bjørn, der håber, at udtalelsen kan råbe politikerne op.

Ifølge direktøren handler det blandt andet om at elselskaberne, der har ansvaret for kablerne i jorden, skal have mulighed for af investere i elnettet på en klog måde.

- Skal vi alle have ladestadere derhjemme? Skal vi satse på tankstationerne? Skal standerne stå på arbejdspladserne? Det virker, som om politikerne vil have det hele. Fint nok, men så skal vi have et elnet, der er meget voldsomt og noget ude af proportioner. Selvfølgelig skal vi bakke op om elbilerne, men det skal også foregå lidt fornuftigt økonomisk set, siger Lars Bonderup Bjørn.


Skal vi alle have ladestadere derhjemme? Skal vi satse på tankstationerne? Skal standerne stå på arbejdspladserne? Det virker, som om politikerne vil have det hele

Lars Bonderup Bjørn


Alternativet er nedbrud

Lige nu er ambitionen, at der skal trille 760.000 elbiler rundt på vejene i 2030. Det vil koste investeringer for samlet cirka 20 milliarder kroner i elnettet på landsplan.

- Men hvad køber folk? Lige nu er der ikke tvivl om, at mange vælger plug-in biler og elbiler. Og det er tydeligt, at bilfabrikkerne går elvejen lige nu. Så det her kommer. Men vi har også en plan om 500.000 varmepumper, der også er drevet af el. Så vi får en stor udfordring, siger Lars Bonderup Bjørn.

Hvis ikke man reagerer i god tid, vil det belaste elnettet, og der vil komme nedbrud, og der er allerede eksempler på noget lignende i Norge, siger Lars Bonderup Bjørn, der ikke kun efterlyser en langsigtet plan for, hvordan det samlede elnet skal se ud, men også en plan for, hvad man vil prioritere først.

- Alternativet er, at Ewii bruger tiden på at køre efter nedbruddene, hvis der ikke sker noget, siger Lars Bonderup Bjørn, der håber, at fællesudtalelsen bliver hørt.

- Det vigtigste er for mig, at man laver et opråb til politikerne. Det er jo ikke en færdig plan, der præsenteres. Det, jeg hæfter mig ved, er, at de folkevalgte i Ewiis repræsentantskab siger, at det her er vigtigt, og det skal på dagsordenen nu. Det siger mig, at også almindelige borgere er bekymrede, siger Lars Bonderup Bjørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce