Annonce
Debat

Ewii ønsker monopol på infrastruktur

 Arkivfoto: Mette Mørk

Læserbrev: Ewii-direktør Lars Bonderup Bjørn gør sig her i avisen til talsmand for, at der bør være én og kun én leverandør af fiber-infrastruktur i et givet område. Det skal så være et reguleret marked, må man forstå.

Det er spændende, at direktøren knytter sit synspunkt op på en bestemt teknologi og ikke på mere objektive kriterier, som eksempelvis kapacitet i infrastrukturen. Sagen er den, at i ganske betydelige dele af de områder, hvor Ewii har foretaget fiberkablinger, er dette sket netop som en parallel kabling til en eksisterende velfungerende højkapacitetsinfrastruktur i form af direkte brugerejede antenneanlæg.

Det er spændende, at direktøren knytter sit synspunkt op på en bestemt teknologi, og ikke på mere objektive kriterier, som eksempelvis kapacitet i infrastrukturen.

Når Ewii nu mener, at det er udtryk for sund fornuft, at der kun skal være én (fiber)infrastruktur, så kunne det godt klinge lidt hult al den stund, at Ewii selv har gennemført en lang række dobbelt-kablinger. Det gælder således i betydelige bysamfund som Kolding, Vejle og Vejen, hvor der i et meget stort omfang allerede var en velfungerende højkapacitetsinfrastruktur gravet i jorden, før Ewii kom med sine fiberkablinger.

Annonce

Det er på tilsvarende vis tilfældet i en række mindre bysamfund. Teknisk set er disse brugerejede antenneanlæg typisk en kombination af fiber, og coax-kablinger.

Fra de brugerejede antenneanlægs side genkender vi sådan set alle de gode argumenter, som Ewiis topchef fremfører som begrundelse for, at der ikke skal etableres mere end ét fibernet. Argumenter, som efter vores bedste vurdering i samme grad kan bruges som argumenter for, at der ikke skal etableres parallel højkapacitetsinfrastruktur, uanset den benyttede teknologi.

Synspunkterne gør sig lige så stærkt gældende, når det handler om Ewii’s parallel-kablinger i deres ”eget område”, som det gælder for Norlys’ dobbeltkablinger ”hos dem”, uanset hvilken infrastruktur der dobbelt-kables op i mod.

Hvilken teknologi, som er den rette, kan med stor sikkerhed ikke afgøres én gang for alle. De enkelte teknologiers kapaciteter udvikler sig betydeligt over tid, og det er på sin egen vis fascinerende, at de fællesantenneanlæg, som for omkring 50 år siden blev etableret til at fordele et par tyske nabolands-tv-kanaler og et antal tilhørende fm-radio-kanaler, nu mange steder er basis-infrastrukturen i det danske informationssamfund.

De kabler, som muliggjorde en meget betydelig del af hjemmearbejdet og hjemmeskolingen under de forskellige nedlukninger, som følge af covid-19, er netop disse anlæg ejet direkte af de tilsluttede forbrugere i form af antenneforeninger og laug, grundejerforeninger, andelsboligforeninger og almene boligafdelinger for at nævne de mest udbredte.

I en stor del af disse lokale anlæg oplever man faktisk præcist den samme frustration, som den Lars Bonderup Bjørn giver udtryk for, når (det lokale) elselskab gennemfører en fiberkabling i de områder, som allerede – og for langt de flestes vedkommende – i de seneste ganske mange år, har haft et tilbud om internetadgang med betydelige kapaciteter (hastigheder).

Det er helt enkelt svært at begribe, hvorfor der skal ske en sådan dobbelt-kabling når der allerede findes og drives en glimrende infrastruktur med tilbud om internetadgang, der som regel er endog ganske konkurrencedygtige på såvel priser som kapacitet/hastighed.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Den triste nyhed er nået vidt omkring: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter omringer statsministerens tomme bil

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Annonce