Annonce
Fyn

Eventyr i hjemmebygget sejlbåd: Mirela og Mikael rev et år ud af kalenderen og rundede Caribien

Mirela og Mikael Dokkedal sejlede til Caribien i en hjemmebygget LM sejlbåd. Mikael er både rustfri smed og elektriker, så fra hans lille værksted på båden kan han klare de fleste reparationer og Mirela styrer bådens skadestue, der råder over så store mængder antibiotika, at hun kan slå for eksempel en blindtarmsbetændelse ned længe nok til at parret kan nå en havn. Foto: Thomas Gregersen
36 LM-både mødtes til træf i weekenden i Bogense. Blue Dane var en af dem og den hjemmebyggede 32-fods båd har blandt meget andet bragt sine ejere Mirela og Mikael Dokkedal over Atlanten til Caribien.

Bogense: Kært barn har mange navne og det kan godt være at folk med lyst til fart, adrenalin og store sejlarealer nogle gange omtaler de klassiske LM både som sejlende pensionistboliger, men den beskrivelse hænger ifølge LM-klubbens formandHerluf Jensen sammen med, at familiebådene er indrettet så de også er lette at håndtere.

Men trods det lidt kedelige image, kan de sejlende danske klenodier også gøre sig på de rigtigt store oceaner. Det kunne man opleve i Bogense i weekenden, hvor 36 LM både i forskellige størrelser var samlet til træf.

En af bådene var den 32-fods Blue Dane med ejerne Mirela og Mikael Dokkedal ombord, de har siden 1999 sejlet Europa tyndt og i 2017 tog parret et års orlov fra deres respektive jobs og satte kurs mod drømmen i Caribien.

Annonce

Hjemmebygget

- Jeg har selv bygget den ud af en række gamle dele og et skrog vi købte i 1994, fortæller Mikael Dokkedal, der gennem fem år samlede delene til det der i dag er Blue Dane.

Han er udlært rustfri smed og elektriker, så der er ikke meget udstyr ombord der er købt færdigt.

Oprindeligt er skroget støbt i 1974, men ved at bygge den op selv har parret haft mulighed for at tilpasse båden til deres behov.

- Jeg har blandt andet hævet dækket lidt, så jeg med mine godt to meter har fuld ståhøjde inde i båden og så har jeg lavet et skyggetag, der samtidig er et solcelleanlæg, så vi kan lade vores forskellige batterier op og drive et lille køleskab. En luksus vi ellers ikke har haft før, fortæller Mikael Dokkedal.

Ifølge parret har det kun en fordel, at båden ikke har været større.

Mirela Dokkedal har skrevet en bog om parrets oplevelser som langturssejlere.

- LM-bådene er lige nøjagtigt indrettet til at være lette at betjene og vi har efterhånden tilbagelagt så mange sømil sammen, at vi ikke behøver fortælle hinanden hvad der skal gøres i de forskellige situationer, siger Mirela Dokkedal.

Selvom selve turen over Atlanten blev tilbagelagt på godt 20 dage, så var der et langt tilløb, fordi det fynske sejlerpar først sejlede ned langs Europa og videre over Biscayen, Madeira og til de Canariske øer, hvor de kunne udnytte passatvinden på turen vestover.

Faste regler

- Når vi sejler langtur, har vi nogle helt faste aftaler om, hvordan den der har vagten må færdes på båden. Vi kan jo aldrig sove samtidigt, så når den ene sover må den anden ikke gå på dækket. Hvis vagten falder overbord er der jo ikke nogen der opdager det før længe efter, fortæller Mirela Dokkedal.


Når vi sejler langtur, har vi nogle helt faste aftaler om, hvordan den der har vagten må færdes på båden. Vi kan jo aldrig sove samtidigt, så når den ene sover må den anden ikke gå på dækket. Hvis vagten falder overbord er der jo ikke nogen der opdager det før længe efter

Mirela Dokkedal


Parrets første langtur efter båden stod færdig gik til Paris ad tyske og franske floder. Mirela havde aldrig rigtigt sejlet før, så udover et par kortere ture i det sydfynske øhav, var den første længere tur en flodsejlads med ventetid ved et utal af sluser.

- Sådan noget - har vi hørt fra andre - kan godt sætte den ægteskabelige tone på lidt af en prøve, men efter vi havde bestået den test, turde vi godt kaste os ud i rigtige langture, griner Mikael Dokkedal.

Den længste af dem alle satte de afsted på den 15. juli 2017, hvor drømmen om at slippe dagligdagens trummerum og nyde friheden på et års orlov blev til virkelighed - med eksotiske kyster som Pirates Bay i Trinidad og Tobago.

Mange af de steder hvor parret ankom til i Caribien var der ikke nogen havn, så et stort tungt anker og en ankerkæde var nødvendigt.

- Det var jo vigtigt, at vi kunne føle os trygge ved at båden ikke drev væk, hvis vi for eksempel var i land i gummibåden. Men det blev så tungt, at første gang jeg prøvede at kaste det i, kunne jeg ikke hale det op igen. Så måtte vi også have et ankerspil, fortæller han.

Annonce

Nye drømmemål

- De der godt tre uger er lang tid at være på vej over åbent hav, fordi der er jo ikke nogen vejrudsigter, der kan se så langt frem. Så du kan sagtens risikere at ryge ind i dårligt vejr på det sidste stykke, fortæller Mikael Dokkedal.

Den samlede tur tog ret præcist et år og de var bundet af en deadline, fordi de gerne ville være ude af Caribien igen inden orkansæsonen sætter ind i juni.

Nu venter parret på, at Mikael Dokkedal om små fire år kan gå på efterløn.

- Jeg kan ikke lige trække et arbejdsår mere ud af kalenderen, men vi skal på langfart igen. Vi har en drøm om, at tage ned til Amazonas og den sydamerikanske kyst, når Mikael går på efterløn, fortæller Mirela Dokkedal.

Hun har efter Caribienturen skrevet bogen "Blue Dane over Atlanten" om parrets oplevelser og erfaringer, som andre langturssejlere måske kan bruge på deres eventyr.

Annonce
Odense For abonnenter

Kaos i handelsgade trækker ud: Truer med dagbøder til byggefirmaer - Pengene burde gå til os

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Årsag til dødsulykke i børnehave er nu fundet

Sydfyn For abonnenter

Fra vild mose til tør græsmark: Godsejer anmeldt til politiet for at dræne naturbeskyttet moseområde

Odense

Ny friskole åbner i Odense: De drømmer om at rykke ind på havnen

Sport

Max Fenger kan få chancen hos OB i pokalkamp

Sport

Han var med, da OB senest vandt DM-titlen: Også OB skal nu levere i Jørn Bonnesens ånd

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 23. september

SØSIDEN

Thomas Blachmans husbåd: Gammel Svendborgsund-færge vendte hjem

Erhverv

Marianne storsmiler efter endnu en rekordsommer i havnekiosk på lille ø: Det er første gang nogensinde, hun har solgt bleer

Bagsiden

Kan du banke en gås - eller en elefant? Svenskerne kan

Odense For abonnenter

Fik unikke H.C. Andersen-klip for 320.000 kroner: Ja, digteren har faktisk været i Afrika

Sport

OB'er føler sig ikke helt som stamspiller lige nu: Kløve vil klemme sig ind på sine pladser

Annonce