Annonce
Odense

Events for millioner: Se hvad Odense betaler i tilskud og sponsorater

JBK Horse Show var stillet 10 mio. kr. i udsigt i sponsorat fra Odense Kommune. Det er beløbsmæssigt næsten lige så meget som Tinderbox får i sponsorkroner af kommunen.
  • JBK Horse Show stopper i utide og når at få fire mio. kr. i sponsorindtægter fra Odense Kommune. Her er de seks store sponsorater til events i byen og andre event-aftaler

Odense: Politikerne i Odense har i vækstpolitikken afsat 20 mio. kr. hvert år i tilskud og sponsorater af events, der skal skabe en levende by. Puljen hører under vækstpartnerskabet Odense&Co, der sidder på årligt 100 mio. kr. til forskellige initiativer, der skal fremme væksten i byen.

Avisen har fået aktindsigt i kontrakterne for en lang række aftaler om events. Tilskud og sponsorat-aftaler. Dem fremlægger vi her.

Det største sponsorat tegner musikfestivalen Tinderbox sig for. Over fem år betaler kommunen 12 mio. kr. i et rent sponsorat til Tinderbox. Men da festivalfirmaet i aftalen har forpligtet sig til at levere 10 festivaler, koster sponsoratet i gennemsnit 1,2 mio. kr.

Oveni kommer så et tilskud på 11,5 mio. kroner. Det giver en økonomisk håndsrækning på 23,5 mio. kroner, altså i gennemsnit 2,35 mio. kroner om året. Den sidste overførsel til Tinderbox sker i 2018.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Annonce

Bemærk fejl i grafikken: Beløbet til NBA er ikke et sponsorat, men det det har kostet for at købe rettighederne til eventen.

JBK fik fire mio. kr.

Det næststørste sponsorat tilfalder JBK Horse Show, som havde landet en aftale beløbsmæssigt i næsten samme størrelse som Tinderbox. Firmaet fra Vejle havde sikret sig 10 mio. kr. over fem år.

Men da de to parter er blevet enige om at stoppe i utide, stopper pengestrømmen også. Derfor når Odense Kommune kun at betale fire af de 10 mio. kr., viser kontrakten.

Heartland får også penge

To af sponsoraterne er alene indgået for 2016. Det være sig madfestivalen Spis!, der modtager et sponsorat på 260.000 kr., og musikfestivalen Heartland ved Egeskov Slot, der får 210.000 kr.

For hver aftale om sponsorat stiller Odense Kommune krav om modydelser og fælles markedsføringsplaner for at sikre sig, at Odenses navn får eksponering, og samtidig forpligter firmaerne sig til at levere som lovet, eksempelvis med hensyn til hvilket produkt de leverer, hvor mange gæster, der kommer og hvor stort det samlede budget er.

Dertil kommer tilskuddene

Odense Kommune yder også signifikant økonomisk støtte til HCA Festivals og til Blomsterfestivalen, men disse to aftaler er ikke sponsorater, men derimod rene tilskud. HCA Festivals fik alene for festivalen i 2016 tre mio. kr. af Odense Kommune. De penge blev overført kort efter aftalen blev underskrevet 30. juni i år.

Blomsterfestivalen får også et rent tilskud. Det beløber sig til en mio. kr., og betales i fire rater. Først 500.000 kr. ved underskrivelsen af aftalen, siden 250.000 kr. 1. juni 2016, siden 200.000 kr. efter åbningen af festivalen og til sidst 50.000 kr. når regnskabet foreligger.

Byfesten Karrusel får både et sponsorat på samlet 3,5 mio. kr. fra 2015 til 2017 og et tilskud på samlet 2,25 mio. kr. for festivaler i samme periode.

Den store forskel på sponsoraterne og tilskuddene er, at Odense Kommune i sponsoraterne får en række modydelser og kan være med til at bestemme marketingsstrategier. Det sikrer kommunen, at den får eksponering og branding ud af sponsoratet. Med de to tilskud følger ingen særlige krav fra kommunen med pengene.

Til sidst er der basketballstævnet NBA 3X, som ikke er hverken et sponsorat eller et tilskud, men et produkt, Odense Kommune betaler for at afholde selv. Prisen i følge kontrakten er 1,1 mio. kr. om året. Aftalen var gældende for to år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce