Annonce
Kerteminde

Eva og Amir holder liv i kino: En lille biograf med stor succes

Eva Jensen og Amir Abbas Aziz er frivillige i Kerteminde Kino. Hun booker film til lærredet, han hjælper til i caféen.Foto: Helle Kryger
I 23 år har Eva Jensen valgt film til biograflærredet i Kerteminde. - Det er mere hyggeligt end i de store biografer i Odense, siger 17-årige Amir Abbas Aziz, der også er en af de 100 frivillige i kino.

Kerteminde: Når Kerteminde Kino søndag den 6. oktober slår dørene op til popcorn og tre forskellige film på plakaten, kan biografen samtidig fejre 25 års jubilæum som forening drevet af frivillige.

Det er nemlig takket være folk som Eva Jensen, der har været med til at booke "Mugge og Vejfesten," "Downton Abbey" og "Jagtsæson," og Amir Abbas Aziz, der står i caféen og sælger billetter og popcorn en gang om ugen, at biografen lever i bedste velgående.

- Her er mere hyggeligt end i de store biografer i Odense. Der er tid til at få en snak, og der er som regel nogen, man kender, fortæller Amir Abbas Aziz.

Annonce
6. oktober er det præcist 25 år siden biografen blev reddet af en forening bestående af frivillige. Foto: Helle Kryger

Viser både store og små film

Han er 17 år gammel og den yngste af foreningens cirka 100 medlemmer. Han står ofte i caféen sammen med sin mor Ghariba Ebrahim eller et par barndomsvenner fra byen, som han for nylig har lokket med i foreningen.

- Jeg kom hertil fra Iran med min familie i 2008, og der hjalp kommunen mig som kvote-flygtning, så på en måde føler jeg, at jeg giver noget tilbage til lokalsamfundet på den her måde. Men der er jo grænser for, hvor meget jeg kan arbejde frivilligt, da jeg også går i gymnasiet og arbejder i Spar, fortæller Amir Abbas Aziz.

- Vi har også talt om at lave en unge-aften. Hvor det kun er unge, der står i caféen, og hvor vi kører film målrettet de unge, fortæller Eva Jensen.

Hun har været medlem af foreningens repertoire-gruppe de sidste 23 år. Det vil sige, at det er hendes opgave at booke film til lærredet.

- Vi gør meget ud af at tage de store film, som bringer nogle penge ind, men vi vil også gerne køre de mere smalle film. Det kræver, at jeg holder mig opdateret på film-fronten. Vi tager til filmtræf to gange om året, hvor vi ser fire film i træk, fire dage i træk. Det giver mange gode oplevelser, fortæller hun.

For præcist 25 år siden underskrev daværende borgmester i Kerteminde, Jacob Dauerhøj vedtægterne for Foreningen Kerteminde Kino. Kommunen havde købt bygningerne, og biografen som ellers stod til at lukke, lever i dag i bedste velgående.

2018 gav et pænt overskud på 175.000 kroner og 14.273 solgte billetter. 2019 tegner til at blive lige så god.

Opdateret teknik

En større ombygning og digitalisering for år tilbage har givet pote:

- Det kostede dyrt, men det er betalt af nu. Digitaliseringen har også gjort, at vi til enhver tid kan bestille alle de store premierefilm. De var tidligere meget svære at komme i nærheden af som lille biograf, fortæller Eva Jensen.

I operatørrummet står i dag en digital projektor, som er koblet op på en bærbar computer.

Fire af de frivillige er uddannet til at køre filmene.

- Men det er nærmest idiot-sikret, fortæller Amir Abbas Aziz.

Jubilæumsdagen fejrer foreningen med at vise "Mugge og Vejfesten" for børn/unge til 25 kroner plus gratis popcorn. Om eftermiddagen indbydes til reception med bobler og kransekage. 71 har foreløbig købt jubilæumsbillet til kl. 10.30. 60 billetter er der solgt til klokken 14.00.

Alt er digitaliseret i dag. Det betyder, at Kerteminde Kino kan bestille alle de premierefilm, de vil. Tidligere var de svære som lille biograf at få adgang til.Foto: Helle Kryger
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce