Annonce
Erhverv

Eva Kjer lover at slås for fiskernes adgang til britisk vand

Frankrig fører an i kritik af dårlig brexit-aftale for fiskeriet. Dansk fiskeriminister vil arbejde på aftale.

Holder den skilsmisseaftale, som Storbritannien og EU har indgået, kan danske fiskere frem til udgangen af 2020 uhindret fiske videre i britisk farvand.

Men derefter kan de få et alvorligt problem. Fiskeri er ikke omfattet af skilsmisseaftalens nødplan - bagstopperen - og derfor kan godt en tredjedel af det danske fiskeri blive udelukket fra britisk farvand 1. januar 2021.

Premierminister Theresa May har mere end antydet, at det bliver tilfældet. Torsdag gentog hun, at briterne er helt færdige med EU's fælles fiskeripolitik.

Det gør det essentielt for Danmark, der er et af otte EU-lande med særlige fiskeinteresser i klemme, at EU-kredsen står sammen, når der skal forhandles.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) kalder det en "prioritet" for regeringen. Hun lover at arbejde for, at sammenholdet hidtil i processen fastholdes, så man forsøger at få fiskeriet med i forhandlingen om en fremtidig aftale.

- Det sammenhold er vigtigt at bære videre nu i forhold til, hvordan fremtidsaftalen kan komme til at se ud, så fiskeriet bliver betragtet som en del af det samlede, som vi skal forsøge at opnå en tilfredsstillende løsning om, siger Eva Kjer Hansen.

Det er ifølge udtrædelsesaftalen en fælles hensigt, at parterne inden 1. juli 2020 indgår en aftale for fiskeriet.

Danmarks Fiskeriforening, der repræsenterer fiskerne, frygter, at det bliver en hård nød at knække, da briterne fisker mindre i EU-farvand, end EU-landene fisker i britisk farvand.

- Jeg kan sige, at det er et prioriteret område fra dansk side. Det betyder noget for vores fiskeribranche. Derfor ligger vi vægt på, at vi nu i en fremtidsaftale får lavet en fornuftig aftale med Storbritannien - også om adgang til britisk farvand, siger Eva Kjer Hansen.

Frankrig har i kølvandet på offentliggørelsen af brexitaftalen ført an i en kritik af, at fiskeriet ikke er med i nødplanen, der nemt kan komme i anvendelse.

Franskmændene har talt om at genåbne forhandlingerne, hvilket ikke har fået opbakning hos de øvrige lande.

Den danske fiskeriminister hæfter sig i første omgang ved, at det er godt for Danmarks interesser, at der overhovedet er landet en skilsmisseaftale, som måske kan blive godkendt.

For forlader briterne EU uden en aftale 29. marts 2019, så ville briterne allerede dagen efter kunne udelukke danske og andre fiskere, da kongeriget bliver en "uafhængig kyststat".

- Det bedste er, at der er en aftale. At det overhovedet er lykkedes at komme så langt, så vi forhåbentlig ikke risikerer, at der kommer en hård brexit, siger Eva Kjer Hansen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce