Annonce
Udland

Europas aktiemarkeder lod sig ikke skræmme af valgdag

Torsdag oprandt valgdagen, og den kunne ikke ryste den optimisme, der har præget markederne de seneste dage.

Den britiske afstemning om landets fremtid i EU kunne ikke ryste aktiemarkederne torsdag. De gik bredt frem.

Usikkerheden omkring Storbritanniens fremtid i EU har svunget taktstokken over aktiemarkederne i ugevis. Torsdag oprandt valgdagen, og den kunne ikke ryste den optimisme, der har præget markederne de seneste dage.

I Danmark steg de toneangivende aktier med 1,9 procent. På de helt tunge markeder i London, Frankfurt og Paris kunne handlerne også notere fremgange i nogenlunde samme størrelsesorden.

- Der kommer penge tilbage til markedet, men jeg vil hellere holde mig i ro, inden resultatet er landet.

- De fleste holder sig på sidelinjen. Spørgsmålet er, hvordan resultatet vil blive tolket, og hvordan de største spillere reagerer, siger chefstrateg hos SEB Thomas Thygesen til Bloomberg News.

De seneste meningsmålinger før valget har vist et lille forspring til de briter, der gerne vil blive i EU. I begyndelsen af maj gik meningsmålingerne pludselig den anden vej, hvilket førte til at ugelangt udsalg af aktier Europa over.

Ud over aktiemarkederne fortsatte pundet den styrkelse, der har præget det de sidste ti dage. Torsdag aften koster en euro 0,766 pund, det laveste niveau siden slutningen af maj. Styrkelsen var større, men den fladede ud i løbet af eftermiddagen.

- På vej ind i aftenen forventer vi, at likviditeten i valutamarkedet vil falde i takt med, at bankerne holder igen.

- Ingen vil brænde fingrene af de forventede store udsving, der vil komme enten op eller ned, siger økonom hos HiFX Andy Scott til The Guardian.

De første resultater fra Storbritannien ventes efter midnat, og det endelige resultat tidligt fredag morgen.

Ifølge seniorstrateg Tine Choi fra Nordea er den underliggende usikkerhed stadig herskende.

- Faktum er, at ingen aner, hvordan morgendagen former sig. Ingen kan med 100 procents sikkerhed forudsige, hvor vælgerne ender med at sætte deres kryds.

- Vi forventer, at det ender med et spinkelt ja, hvilket betyder, at fredagen vil byde på et lettelsens suk kloden rundt, vurderede Tine Choi over for Ritzau Finans tidligere torsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce