Annonce
Udland

Europarådets forsamling giver Rusland stemmeretten tilbage

Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Europarådsforsamling har givet Rusland stemmeret, efter den blev suspenderet i 2014 som følge af Krim-halvøen.

Fem år efter at russerne blev sendt ud i kulden, har Europarådets Parlamentariske Forsamling (Pace) igen givet Rusland stemmeret.

Det står klart, efter at forsamlingen natten til tirsdag i Strasbourg har vedtaget et forslag om at genoprette Ruslands stemmeret.

Trods store protester fra Ukraine blev forslaget vedtaget med 118 stemmer for og 62 imod. 10 medlemmer afstod fra at stemme.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Dermed kan russiske repræsentanter deltage onsdag, når der skal vælges en arvtager for norske Thorbjørn Jagland, der er afgående generalsekretær i Europarådet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ruslands stemmeret i Pace blev suspenderet, efter at præsident Vladimir Putin i marts 2014 annekterede den ukrainske Krim-halvø.

Rusland reagerede ved at boykotte forsamlingen, og siden 2017 har landet nægtet at betale sit medlemsgebyr til Europarådet. Det drejer sig ifølge AFP om 33 millioner euro - cirka 246 millioner kroner - årligt.

Russerne havde desuden truet med at melde sig helt ud af det europæiske organ, hvis ikke de måtte deltage i onsdagens valg af en ny generalsekretær.

Ukraine har hele tiden været imod Ruslands tilbagevenden til rådet.

- Det er en dårlig besked at sende: Gør hvad du vil, annekter et andet lands territorium, dræb folk der.

- Og så kan du stadig gå derfra med alt, siger Volodymyr Arjev, leder af den ukrainske delegation.

Beslutningen fra Europarådets Parlamentariske Forsamling er i tråd med en beslutning fra Europarådets Ministerkomité, der 17. maj stemte for at genoprette Ruslands stemmeret i Europas vigtigste menneskerettighedsorgan.

Europarådet er fra 1949 og har blandt andet til opgave at sikre, at de 47 medlemslande overholder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce