Annonce
Læserbrev

Europabevægelsen. Vi er stærkere sammen – mod corona

Annonce

Læserbrev: Selv om Fyn er en ø, er vi utvivlsomt forbundet med resten af Danmark og verden. Det mærker vi nu, hvor coronakrisen påvirker os alle sammen. På Fyn er mange danskere smittet med corona, og tallet stiger. Virksomheder er nødt til at lukke eller fyre medarbejdere. For eksempel er fynske gartnerier i farezonen, da man er meget afhængig af eksport til andre europæiske lande, især det afgørende marked Tyskland. Her mærker vi, at vi er dybt forbundet med Europa.

Vi ser i disse uger heldigvis et dansk Folketing, der handler hurtigt og træder til med milliarder af kroner i hjælp. Det har kunnet ladet sig gøre, fordi vi ser et EU, der også skrider til handling. Vores egen EU-kommisær og næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, har hastegodkendt en masse tiltag i de forskellige EU-lande, i Danmark bl.a. garantiordningen for små og mellemstore virksomheder, som er ramt af coronaudbruddet.

Og sidenhen er EU kommet med meget mere økonomisk hjælp, bl.a. suspendering af betaling af skat og moms og hjælp til virksomheder med manglende likviditet. EU har frigivet 275 mia. kroner fra strukturfondene til hjælp for medlemslandene, Den Europæiske Centralbank booster økonomien med en hjælpepakke på 5,6 trillioner kroner, og 950 mio. kroner sendes ud til coronaforskning og vaccineudvikling.

EU har allerede en myndighed (ERCC), som under krisetider skal distribuere udstyr, hvis et europæisk land eksempelvis rammes af en naturkatastrofe. Vi skal bruge erfaringerne fra denne myndighed, når det kommer til håndtering af epidemier.

Men der er også behov for, at EU koordinerer langt tættere på sundhedsområdet. EU har en sundhedsmyndighed, ECDC, i Stockholm, som har 300 medarbejdere. Vi foreslår, at ECDC fremover udstyres med en advarselslampe, der er på størrelse med Eiffeltårnet. Der skal være faste mødefrekvenser mellem landene og fælles retningslinjer for sundhedsmyndighederne.

En fælleseuropæisk politik for sundhedskriser ville også give en stærkere forhandlingsposition over for producenter af medicin og udstyr, så lande ikke spilles ud mod hinanden af frygt for at gå glip af ordrer, hvis man forsøger at forhandle en lavere pris.

Coronavirus kender ikke til landegrænser, og kun gennem samarbejde kan vi få smitten under kontrol. I Europabevægelsen tror vi på, at vi er stærkere sammen. Svaret er fælles løsninger på coronakrisen nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce