Annonce
Assens

EU-udbud forsinker renseanlæg

Her på området mellem Fåborgvej og Egebjergvej skal det nye rensningsanlæg ligge. Det varer dog lidt endnu, inden det er klar, for byggeriet er blevet otte måneder forsinket. Foto: Kim Rune

Det nye store og moderne rensningsanlæg, der skal betjene hele Assens Kommune, bliver otte måneder forsinket, fordi processen med EU-udbud har været længere end forventet.

Assens: Du kender det sikkert: Du har lavet en tidsplan, men virkeligheden følger ikke helt samme tempo, så din plan skrider, og tingene tager længere tid.

Sådan er det for Assens Forsyning, der skal bygge et nyt stort rensningsanlæg ved Fåborgvej i Assens, som kan betjene hele Assens Kommune.

Planen var, at det skulle være færdigt og klar til brug i september 2020, men det bliver ikke til noget. I stedet bliver renseanlægget forsinket og ventes nu først at stå klar i maj 2021 - otte måneder senere end først planlagt.

- Der er ikke så meget hokus pokus i det, siger Michael Dissing Nielsen, der er drifts- og projektchef i Assens Forsyning, og henviser til, at arbejdet med selve etableringen af det hypermoderne rensningsanlæg skal i EU-udbud.

- Vi har været igennem det ene i forbindelse med at finde en bygherrerådgiver, og det har taget lidt længere tid, end vi havde forventet. Det er en lang proces at komme igennem, og vi skal igennem et EU-udbud mere på en totalentreprenør, og som vi også forventer tager lidt ekstra tid i forhold til det, vi havde regnet med. Så bedste bud lige nu hedder maj 2021 med indvielse, siger Michael Dissing Nielsen.

Annonce

Forsyningsparken

Spildevand skal renses for at fjerne sundhedsskadelige bakterier og vira og stoffer, der er skadelige for vandmiljøet. Efter vandet er blevet renset, ledes det nemlig tilbage ud i naturen.Et nyt vandværk til Assens bys borgere, en administrationsbygning til Assens Forsyning og et renseanlæg, der skal håndtere al spildevandet fra hele Assens Kommune, bliver samlet på Fåborgvej og Egebjergvej ved Assens. Området får navnet Forsyningsparken.

Det nye renseanlæg vil have en kapacitet på 100.000 p.e. - det vil sige det, der svarer til spildevandet fra 100.000 personer - og det vil endda kunne belastes op til 150.000 p.e.

Gravearbejdet til det nye rensningsanlæg er i fuld gangFoto: Kim Rune

Alt skal med

Når arbejdet med EU-udbuddet har været mere omfattende end forudset, skyldes det to ting.

- EU-udbud er for det første komplekse rent juridisk, og for det andet er det et stort projekt, vi skal igennem. Det første udbud tog længere tid i forhold til juridiske afklaringer. Der var ikke noget i det, men det var bare en mere længerevarende proces, end vi havde regnet med, vi skulle igennem - ud over at det tog lang tid at få stillet selve materialet op, så vi fik alle detaljer med i udbuddet, vi gerne ville have. Det er et stort projekt, som vi ikke laver hver dag, forklarer Michael Dissing Nielsen.

Og logikken tilsiger, at når det første udbud tog længere tid, så gør det andet nok også.

- Set i bagklogskabens ulideligt klare lys er vi blevet klogere på, at det tager længere tid at lave sådanne to udbud. Uden at der har været nogle specielt komplicerede ting i det, så har vi har konstateret, at det har taget længere tid, end vi havde regnet med på det tidspunkt, vi gik over til den form for udbud.

- Det er ikke kun et renseanlæg. Der er også en administrationsbygning, råddentanke til biogasproduktion og så videre. Der er mange forskellige ting i det, der er mange forskellige faggrene, der er mange mennesker inde over, og det skal gerne kunne samles til noget, der er fornuftigt i sidste ende. Det tager sin tid at køre igennem.

- Så det er kompliceret at få specificeret alle de ting, vi gerne vil have med i projektet. Når du først har lavet udbudsmaterialet, og du ikke har fået de ting med, fanger bordet. Så koster det ekstra at få de ting ind bagefter. Det er vigtigt at få de ting, man gerne vil have med, beskrevet nu, ellers koster det bagefter, siger projektchefen.

Michael Dissing Nielsen, drifts- og projektchef i Assens Forsyning, regner med, at byggeriet af det nye renseanlæg går i gang i første kvartal i 2020. Privatfoto

Udbud til februar

Rådgivningsfirmaet Cowi vandt det første udbud og er derfor bygherre på projektet.

- Cowi er nu i gang med at lave udbudsmaterialet til totalentreprisen, som er det andet og sidste udbud. Forhåbentlig til februar sender vi det næste udbud ud, og der går et lille år, inden vi har en vinder, siger Michael Dissing Nielsen.

Andre dele af projektet med det nye renseanlæg - etableringen af et nyt vandværk i Assens, kloakseparering og etablering af ledningsnet, der kan føre spildevandet fra alle dele af kommunen til Assens - er i gang og følger de tidsplaner, der er lagt for det. Michael Dissing Nielsen fortæller, at det arbejde ikke bliver forsinket som følge af forsinkelse med selve rensningsanlægget.

- Så er de klar til at blive forbundet, når renseanlægget er klar, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce