Annonce
Indland

EU-talskvinde: Kommissærer er også politikere

Der er ingen klar grænse for, hvad Vestager må og ikke må, siger kommissionen efter kritik fra Messerschmidt.

Annonce

Det er ikke klokkeklart, hvad EU-kommissærer må gøre og sige, når det kommer til at blande sig i national politik.

Det fortæller EU-Kommissionens talskvinde Mina Andreeva på kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles mandag, efter at europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) har klaget over den danske kommissær, Margrethe Vestager.

- Der er ikke nogen konkret guide til, hvor grænsen går mellem national politik og det, at en kommissær generelt er politiker, siger talskvinden.

Mina Andreevas kommentar kommer, efter at EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) søndag beskyldte konkurrencekommissær Margrethe Vestager for at have blandet sig for meget i dansk politik.

Men Vestager og hendes kolleger har ret til at have politiske holdninger, lyder det fra kommissionens talskvinde.

- Mere generelt mener jeg, at vi i presserummet har haft mulighed for at forklare, at kommissærer er politiske figurer og har ret til politiske holdninger, siger hun.

Hun påpeger samtidig, at der selvfølgelig skal være den rette balance mellem "en kommissærs politiske ophav og de forpligtelser, der følger med hans eller hendes mandat".

Messerschmidt varslede søndag, at han ville klage til EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, efter at Vestager på DR havde udtalt sig om De Radikales politik.

- Det er meget alvorligt. Det beklikker kommissions uafhængighed, sagde han til TV2.

Vestager blev tidligere på DR blandt andet spurgt, om hun var kommet hjem for at støtte den radikale partileder, Morten Østergaard, i valgkampen.

- Det gør jeg hver eneste dag, uanset hvor jeg er. Når hjerteblodet er radikalt, så uanset hvor man er, så må man hjem og vise støtten, sagde Vestager, der overlod partilederposten til Østergaard i september sidste år.

Vestager påpegede dog også, at der er snævre grænser for, hvad hun må stille op til.

Messerschmidt siger, at han vil have Juncker til at indskærpe, at kommissæren skal være neutral.

Kommissionens talskvinde siger mandag, at hun endnu ikke har kendskab til, at der skulle være modtaget en klage fra Morten Messerschmidt.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce