Annonce
Udland

EU-skeptiker vil vælte May som partileder

Jacob Rees-Mogg har længe været en skarp kritiker af Theresa May og hendes ageren i forhandlingerne om brexit. Nu vil han have hende væltet.

Ledende konservativ brexitfortaler erklærer som den første mistillid til Theresa May som konservativ leder.

En af de mest fremtrædende brexitfortalere i Storbritanniens konservative parti, Jacob Rees-Mogg, har torsdag som den første officielt erklæret mistillid til premierminister Theresa May som partileder.

Det oplyser han i et brev, som han har lagt ud på Twitter. Hans mistillidserklæring bekræftes desuden af en talsmand for den EU-skeptiske gruppe af konservative parlamentsmedlemmer, European Research Group (ERG), som Rees-Mogg står i spidsen for.

Rees-Moggs erklæring kommer på baggrund af regeringens accept af det aftaleudkast til en brexitaftale, premierministeren kunne præsentere onsdag aften.

Kort efter hans meddelelse har partifællen Henry Smith meddelt, at han også har sendt en formel mistillidserklæring.

Aftaleudkastet har vakt stærke reaktioner blandt flere parlamentsmedlemmer i det konservative parti.

Der skal 48 stemmer til at udløse et formandsopgør i partiet. Partilederen kan væltes, hvis 158 af de 315 konservative parlamentsmedlemmer stemmer imod hende.

- Det er vigtigt, at politikere holder fast i deres løfter eller afstår fra at give store løfter i det hele taget. Det er beklageligvis ikke situationen her, skriver Jacob Rees-Mogg om Theresa Mays ageren i brexitforhandlingerne.

I et interview på Sky News afviser Rees-Mogg, at han selv skal være ny leder.

Torsdag forsvarede Theresa May det netop vedtagne aftaleudkast til en brexitaftale i parlamentet. Hun erklærede, at det vil "slå os tilbage til start", hvis parlamentet stemmer imod.

Det sker, netop som to ministre - heriblandt brexitminister Dominic Raab - og to viceministre valgte at forlade regeringen i protest mod aftalen.

Men alternativet til det udkast, der foreligger nu, er, at der slet ingen aftale kommer, fastslår premierministeren.

- Valget er klart: Vi kan vælge at forlade EU uden en aftale, vi kan risikere, at der ingen brexit bliver, eller vi kan vælge at stå sammen og støtte den bedste aftale, vi kan forhandle os frem til, siger May.

Under Mays tale i parlamentet var buh-råbene langt mere dominerende end klapsalverne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce