Annonce
Udland

Bruxelles tager følelsesladet afsked med briterne

François Lenoir/Reuters
Parlamentsmedlemmer i Bruxelles brød ud i en traditionel skotsk afskedssang efter afstemning om brexitaftale.

EU-Parlamentet har med stemmerne 621 mod 49 onsdag godkendt brexitaftalen, to døgn inden at briterne udtræder af EU.

13 medlemmer afstod fra at stemme.

Hånd i hånd og med armene om hinanden brød parlamentsmedlemmerne ud i sangen "Auld Lang Syne", en traditionel skotsk afskedssang, da det på forhånd ventede resultat stod klart.

Storbritannien vinker efter planen farvel til EU 31. januar.

I forvejen har EU-Kommissionen og det britiske parlament godkendt skilsmisseaftalen.

Nu, hvor det også er godkendt i EU-Parlamentet, ventes medlemslandene at give et sidste OK i form af en skriftlig godkendelse torsdag, skriver nyhedsbureauet dpa.

Selve brexit sker fredag aften klokken 23 britisk tid. Det er midnat dansk tid. Her skal premierminister Boris Johnson holde en tv-transmitteret tale for at markere udtrædelsen af EU.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde onsdag et følelsesladet farvel til briterne, da parlamentsmedlemmerne i Bruxelles gjorde klar til at stemme om udtrædelsesaftalen.

- Vi vil altid elske jer, og vi vil aldrig være langt væk, siger hun under den samling, der bliver den sidste for de 73 britiske medlemmer.

Nogle af parlamentarikerne udtrykte deres ærgrelse over, at briterne nu forlader EU.

- Hvis vi kunne stoppe brexit ved at stemme nej i dag, ville jeg være den første til at anbefale det, siger belgieren Guy Verhofstadt, der er formand for parlamentets brexitstyregruppe.

- Det er i sandhed en trist sag. Vi er kede af at se, at et land, der to gange har befriet os og to gange har givet sit blod for at befri Europa, forlader os, siger han.

Det var i juni 2016, at et flertal af de britiske vælgere stemte ja til at forlade EU. Siden fulgte langvarige og komplicerede forhandlinger, der nu endeligt munder ud i et brexit efter 47 års medlemskab.

Endnu mangler en del ting at falde på plads i forhold til briternes fremtidige forhold til EU. Blandt de større spørgsmål venter forhandlingerne om en ny handelsaftale forude.

Michel Barnier, der har forhandlet brexitaftalen med briterne, skal også forhandle det fremtidige forhold til Storbritannien efter brexit, hvor der er en 11 måneder lang overgangsperiode.

Barnier har mere end antydet, at det bliver umådelig svært at lande en handelsaftale med Storbritannien på den tid.

I de 11 måneder - frem til den 1. januar 2021 - gælder EU's love og regler fortsat for Storbritannien. Men briterne vil ikke have indflydelse på dem.

Der vil ikke længere være britiske medlemmer af EU-Parlamentet, ikke længere en britisk EU-kommissær.

/ritzau/

Annonce
Francois Lenoir/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce