Annonce
Erhverv

EU omsider på vej med fælles regler for databeskyttelse

Nye regler om databeskyttelse skal dog først forhandles med Europaparlamentet, før de kan træde i kraft.

Annonce

Alle EU-borgere skal have større kontrol over deres egne data i et digitalt indre marked med fælles regler i alle 28 EU-lande. Det betyder blandt andet, at alle skal have bedre muligheder for at få egne data slettet, og man skal have lov til at blive glemt på nettet, hvis man ønsker det.

Det blev EU's justits- og indenrigsministre mandag enige om på et rådsmøde i Luxembourg efter mere end tre års forhandlinger. Ministrenes kompromis skal dog først forhandles med Europaparlamentet, inden de nye regler kan træde i kraft.

- I dag er vi kommet et stort skridt nærmere en moderniseret og harmoniseret ramme for databeskyttelse i EU. De nye databeskyttelsesregler vil styrke borgernes individuelle rettigheder og sikre et højt beskyttelsesniveau, siger justitsminister Dzintars Rasnačs fra det lettiske EU-formandskab på et pressemøde i Luxembourg.

Det dobbelte mål med de nye fælles EU-regler er bedre databeskyttelse for den enkelte og bedre forretningsmuligheder i EU's digitale indre marked.

Forhandlingerne har været lange og svære, fordi EU-landene i en tid med Facebook, Google og ofte frit flydende data har forskellige love og regler for, hvor meget virksomheder og myndigheder bør vide om borgerne, og hvad de må dele med andre.

Men ens regler i alle EU-lande vil blandt andet gavne virksomheder, der - når reglerne er endeligt vedtaget - kun skal forholde sig til ét sæt regler og ikke 28 forskellige. Det vil i sig selv spare europæiske virksomheder for et samlet milliardbeløb, forudser EU-Kommissionen.

EU-landene vil også etablere en såkaldt "one stop shop", der skal gøre det muligt for enhver EU-borger og virksomhed at gå til sin egen lokale domstol, hvis man vil rejse en sag om krænkelse af sine data - også selv om virksomheden bag krænkelsen har hovedkvarter i et andet EU-land.

- En høj standard for databeskyttelse vil styrke forbrugernes tillid til digitale tjenester, siger EU's justitskommissær, Věra Jourova, og tilføjer, at det også kommer virksomhederne til gavn.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce