Annonce
Fyn

Frustreret fynbo fik svar fra Margrethe Vestagers stab: Medicinprisernes store udsving er ikke tegn på brudte konkurrenceregler

Per Brochstedt bruger medicin mod forhøjet blodtryk. Losartankalium koster normalt 60-80 kr. men har i en periode kostet mere end 600 kr. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Medicinbruger Per Brochstedt gjorde Margrethe Vestager opmærksom på urimelige prishop på medicin. Nu har han fået svar.
Annonce

Onsdag 1. juli fortalte 78-årige Per Brochstedt om urimeligheden ved store prishop på livsvigtig medicin. Selv har han oplevet at skulle betale over 600 kroner for en pakke losartankalium mod forhøjet blodtryk, der normalt koster 60-80 kroner.

Per Brochstedt har i en periode forsøgt at råbe flere danske politikere op, ligesom han har skrevet til EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Nu har en repræsentant fra Vestagers stab svaret på Per Brochstedts mail, og det svar har Fyens Stiftstidende fået.

- Kommissionen værdsætter, når vi bliver gjort opmærksomme på markedsudviklinger såsom unormale prisudsving på vigtig medicin. Aktiv håndhævelse af konkurrencelovgivningen i lægemiddelsektoren bidrager til billigere og mere innovativ medicin og dermed flere valgmuligheder for patienterne og sundhedsvæsnet - både på EU- og nationalt niveau, lyder det i mailen.

- Udsving i priser, også selvom de er store, er dog ikke en indikation på, at konkurrencereglerne bliver brudt, konstateres det videre.

I mailsvaret står desuden, at prissætningen på medicin ikke er et anliggende for EU, medmindre høje priser skyldes et brud på de europæiske konkurrenceregler. Hvert EU-land kan derfor selvstændigt lave tiltag, som regulerer og påvirker priserne.


I sjældne tilfælde kan dette føre til situationer, hvor det vindende lægemiddel har en høj pris.

Mailsvar fra Margrethe Vestagers stab


- De fleste EU-medlemslande benytter et eksternt referenceprissystem til at lægge loft over priserne på medicin ved at referere til den lavest opkrævede pris i et eller flere andre medlemslande. Dette kan resultere i mindre udsvingende priser, lyder det i mailen.

Per Brochstedt har skrevet til Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsministeriet og flere politikere for at gøre dem opmærksomme på problemet. Senest har han 19. juni sendt en mail til EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Andre lande har som Danmark valgt fri konkurrence, så producenter af såkaldt kopimedicin hver 14. dag byder ind med en pris på hvert produkt for at vinde markedet. Herefter skal apotekerne tilbyde det billigste produkt først i de følgende 14 dage.

- I sjældne tilfælde kan dette føre til situationer, hvor det vindende lægemiddel har en høj pris - oftest fordi de har været eneste byder på udbuddet. En sådan situation vil normalt føre til at andre virksomheder går ind på markedet for at konkurrere i det næste udbud, hvilket vil bringe priserne ned igen relativt hurtigt på grund af de korte udbudsperioder. I gennemsnit har Danmark nogle af EU’s laveste priser på kopimedicin (lægemidler uden patent, red.), skriver Vestagers stab i mailen.

Til sidst konkluderes det i mailen, at prisudsvingene formentlig er en konsekvens af den måde, prissætningen af medicin er på i Danmark, og at det er en opgave for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce