Annonce
Udland

EU-lande godkender klimavenlig handelsaftale med Vietnam

Denis Balibouse/Reuters
Søndag rejser EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, til Vietnam for at underskrive handelsaftale for EU.

EU-landene har tirsdag godkendt en stor handelsaftale med Vietnam.

Aftalen følger i kølvandet på en række større handelsaftaler, som EU har forhandlet og indgået de seneste år.

Handelsaftalen med Vietnam fjerner stort set alle toldbarrierer på varer, oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om vedtagelsen på mødet mellem EU's energiministre i Luxembourg.

Den forventes underskrevet i Hanoi søndag, hvor EU er repræsenteret af handelskommissær Cecilia Malmström og Rumæniens erhvervsminister, Ștefan-Radu Oprea. Rumænien har i øjeblikket formandskabet i EU.

Når den er underskrevet, skal den godkendes af EU-Parlamentet ved en afstemning. Derpå kan den træde i kraft.

En del af aftalen, der omhandler beskyttelse af investeringer, skal dog først godkendes i medlemslandene, før den kan få virkning.

EU-lande eksporter blandt andet biler, medicin og fødevarer til Vietnam, mens der i Europa importeres it-udstyr, tøj og fødevarer fra det asiatiske land.

Forhandlingerne med Vietnam er mundet ud i, at der også indskrives både klimamål og arbejdstagerrettigheder i teksten. FN-klimaaftalen fra 2015 er nævnt.

Handelsaftalen får betydning for danske virksomheder, vurderer underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

- Den skaber nye muligheder for danske virksomheder, og den gør det endnu mere attraktivt for flere at flytte produktion fra Kina til Vietnam blandt andet for at undgå amerikansk straftold, siger Thagesen i en skriftlig kommentar.

Vietnam har knap 100 millioner indbyggere. De seneste år har EU indgået handelsaftaler med Japan og Singapore.

- De har banet vejen for danske virksomheder med vækstambitioner i Asien. Det potentiale er nu blevet endnu større. Det er samtidig med til at sætte en tyk streg under fordelene ved EU-medlemskabet for en lille, åben økonomi som den danske, siger Peter Thagesen.

Han ser desuden en fordel for danske virksomheder i, at aftalen vil fremme bekæmpelsen af klimaforandringer med referencen til Parisaftalen, da danske virksomheder kan få en rolle i Vietnams grønne omstilling.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce