x
Annonce
Indland

EU godkender dansk støtte til selvstændige for 10 milliarder

Midlertidig ordning, hvor staten kompenserer selvstændige med tab, har fået grønt lys fra Margrethe Vestager.

Regeringens tiltag til at hjælpe selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever tab på grund af coronakrisen, har fået det blå stempel fra EU-Kommissionen.

Det meddeler EU-kommissær og ledende næstformand Margrethe Vestager onsdag.

- De økonomiske konsekvenser af pandemien er alvorlige. I den forbindelse samarbejder EU-Kommissionen med alle medlemslandene om at finde brugbare løsninger, siger hun.

Med ordningen vil Danmark kompensere op til 75 procent af de erhvervsdrivendes forventede tab. De kan dog maksimalt blive kompenseret med 23.000 kroner om måneden.

Den samlede ramme af den ordning, som EU-Kommissionen har godkendt, er 10 milliarder danske kroner.

Den danske ordning er midlertidig. Den løber indtil 9. juni i år.

Da finansminister Nicolai Wammen (S) fremlagde planen i sidste uge, præsenterede han også et tiltag rettet mod små virksomheder, der lider under krisen.

Her ville man dække nogle af de faste omkostninger, som de ikke længere har indtjening til at dække.

Konkret foreslog regeringen et tilskud fra staten på op til 80 procent af de faste udgifter. Det er målrettet virksomheder med et omsætningsfald på mere end 40 procent.

EU-landene gav i sidste uge grønt lys til et forslag fra EU-Kommissionen om at udnytte fuld fleksibilitet i EU's regler om statsstøtte.

Det sker ud fra vurderingen, at coronakrisen er en "usædvanlig begivenhed". Er det tilfældet, åbner EU-traktaten for, at man kan se bort fra de normalt skrappe regler.

EU-Kommissionen behandler i disse dage stribevis af corona-tiltag - som det danske - i alle EU-landene.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce