x
Annonce
Udland

EU genoptager flådemission trods frygt for migranter

Darrin Zammit Lupi/Reuters
En ny flådemission skal håndhæve våbenembargo mod Libyen og ikke hjælpe migranter til Europa.

EU-landene er blevet enige om en ny flådemission til at overvåge FN's våbenembargo mod Libyen.

Annonce

Det fortæller den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ifølge nyhedsbureauet dpa efter et møde med EU's udenrigsministre i Bruxelles mandag.

- Vi er alle blevet enige om en mission for at håndhæve våbenembargoen mod Libyen. Det inkluderer skibe i det østlige middelhav væk fra migrantruter, så de ikke bliver fristet, siger han.

EU-landene har længe været uenige om brugen af skibe i Middelhavet, da det tidligere har givet migranter fra Libyen mulighed for at blive samlet op og fragtet til Europa.

Flere EU-lande har udtrykt frygt for, at det kan fremme migration til Europa, hvis en flådemission ud for Libyen bliver genoptaget.

Derfor er der også en del forbehold overfor den nye mission ifølge den østrigske udenrigsminister, Alexander Schallenberg.

Han understreger, at flådemissionen vil ophøre, hvis den opmuntrer migranter til at krydse Middelhavet ved udsigten til at blive reddet af et af skibene.

- Det her er en militær mission, ikke en humanitær mission, og den skal have fokus på at håndhæve våbenembargoen.

- For os er det væsentligste, at hvis migranter bruger det her til at komme til Europa, så skal flådemissionen ophøre, siger han.

EU har tidligere haft en flådemission på Middelhavet, der hed Sophia, men den mission brød sammen sidste år.

Det skyldtes, at EU-landene ikke var enige om, hvordan migranterne, der blev samlet op på havet, skulle fordeles.

Situationen i Libyen er blevet diskuteret på et Berlin-topmøde i januar og senest på en sikkerhedskonference i München i weekenden.

Begge gange har den tyske udenrigsminister stået fast på, at en flådemission er nødvendig for at håndhæve våbenembargoen.

Detaljerne i aftalen om den nye flådemission vil falde på plads inden for de næste uger.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce