Annonce
Udland

EU-Domstol: Briterne bestemmer selv, om de vil blive i EU

Theresa Mays regering har forsøgt at bremse EU-Domstolens afgørelse. Den kommer meget ubelejligt for regeringen, og en britisk minister har slået fast, at dommen er ligegyldig, for det kommer ikke til at ske. Arkivfoto: AP Photo/Virginia Mayo/Ritzau Scanpix

Dagen før historisk afstemning i britisk parlament står briterne med endnu en mulighed: De kan blive i EU.

Det står Storbritannien "frit for ensidigt at tilbagekalde meddelelsen om, at landet vil træde ud af EU".

Det slår EU-Domstolen fast i en lynbehandlet afgørelse. Den kommer, dagen inden det britiske parlament skal stemme om premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale med EU.

Domstolen uddyber, at briterne helt frem til den dato, når briterne ifølge aftalen med EU forlader unionen, kan trække deres beslutning tilbage.

Udtrædelsesdagen er aktuelt 29. marts 2019. Men den kan ved gensidig aftale udskydes.

Skulle briterne beslutte at trække skilsmissebegæringen tilbage, kan Storbritannien være medlem af EU på samme vilkår som nu.

Domstolen understreger dog, at en tilbagekaldelse skal ske på baggrund af en demokratisk proces i overensstemmelse med britisk lovgivning.

Sagen om, hvorvidt Storbritannien stadig kan nå at trække sig, blev rejst af skotske politikere, som går imod brexit.

Mays regering har forsøgt at bremse EU-Domstolens afgørelse. Den kommer meget ubelejligt for regeringen, og en britisk minister har slået fast, at dommen er ligegyldig, for det kommer ikke til at ske.

May kunne efter halvandet års svære forhandlinger præsentere en skilsmisseaftale med EU i november.

Den forsøger hun nu at få tilslutning til. Det ser dog uhyre vanskeligt ud, da flere end 100 af hendes egne konservative partifæller har meddelt, at de ikke støtter hendes aftale.

Briterne står efter dommen mandag fra Luxembourg pludselig med tre muligheder.

De kan forlade EU med en aftale. De kan forlade EU uden en aftale. Eller de kan helt undlade at forlade EU.

EU-Domstolens generaladvokat, der fungerer som en slags rådgiver for dommerne, har tidligere vurderet, at Storbritannien har ret til ensidigt at fortryde brexit.

Mandagens formelle afgørelse fra domstolen følger dermed generaladvokatens vurdering.

Det britiske parlament skal tirsdag aften stemme om premierminister Mays forslag til en skilsmisseaftale med EU.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Uhyggen breder sig søndag

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce