Annonce
Udland

EU-chefforhandler: Hårdt brexit har aldrig været tættere på

- Resultatet viser, at de politiske betingelser for en aftale ikke er til stede i Storbritannien, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier, onsdag under en debat i Europa-Parlamentet om udfaldet af tirsdagens brexitafstemning i det britiske parlament.

Et brexit uden aftale er tættere på end nogensinde før. Briterne skal komme med løsningerne, siger Barnier.

Det møder ærgrelse og bitterhed fra flere parter i EU, at det britiske parlament tirsdag forkastede premierminister Theresa Mays brexitaftale.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, er "meget ked af resultatet".

- Aftalen er det bedst mulige kompromis, som vi har arbejdet objektivt på.

- Resultatet viser, at de politiske betingelser for en aftale ikke er til stede i Storbritannien, siger han onsdag under en debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg om udfaldet af tirsdagens brexitafstemning i det britiske parlament.

Barnier siger videre, at risikoen for et hårdt brexit er større end nogensinde før, og det er op til briterne at komme med forslag til at løse hårdknuden.

Chefforhandleren modtager efterfølgende langvarige klapsalver fra Europa-Parlamentets medlemmer.

Også EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, er ærgerlig over resultatet af afstemningen i det britiske underhus.

- Brexit er skadeligt for både Storbritannien og EU. Som politikere er vi forpligtet til at begrænse denne skade mest muligt. Det mener vi, at vi gør med den nuværende aftale.

- Briterne skal finde en ny holdning, og så må vi arbejde videre derfra, siger Timmermans under debatten.

Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, noterer resultatet med "en vis bitterhed". Han mener endnu ikke, at man er nået til en "no-deal"-situation.

Blandt Europa-Parlamentets grupper er der en vis uenighed om, hvordan situationen nu skal håndteres.

Den største gruppe, konservative EPP, vil ikke genåbne forhandlinger. Men den er villig til at lytte til briterne.

- Vil I ikke være venlige at fortælle os, hvad I vil have?, lyder appellen fra gruppens leder, Manfred Weber.

Den socialdemokratiske gruppe er klar til at forlænge artikel 50, så der er mere tid til at finde en løsning. Men årsagen for at forlænge skal være velbegrundet, lyder det.

Artikel 50 bliver også kaldt EU's skilsmisseakt eller exit-plan. Den består af fem paragraffer, der udstikker reglerne for, hvordan et medlemsland frivilligt kan forlade Den Europæiske Union.

Modsat mener den liberale Alde-gruppe, at det vil være en dårlig idé at forlænge artikel 50. Det siger gruppens leder, Guy Verhofstadt.

Brexit-forkæmper Nigel Farage går i en lidt anden retning med sit budskab under debatten. Han benytter lejligheden til at angribe premierminister May.

- Det er bemærkelsesværdigt, at hun stadig er premierminister. Hvis hun havde lidt værdighed, ville hun rykke ud af kontoret i dag, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce