x
Annonce
Udland

EU-chef undskylder joke om Greta-syndrom hos klimaaktivister

François Lenoir/Reuters
Det var "upassende" at beskrive klimaforkæmpere som ramt af "Greta-syndrom", erkender EU's udenrigschef.

Klimaforandringerne er et emne, man skal være varsom med at lave sjov med.

Det har EU's udenrigschef, spanske Josep Borrell, måttet sande, efter at han under et møde i EU-Parlamentet onsdag kom med en henkastet bemærkning om unge klimaaktivister.

Her sagde han, at de unge aktivister er blevet forført af den svenske klimaforkæmper Greta Thunberg.

Han kritiserede de unge for ikke at være klar over, hvor dyrt og svært det bliver at gennemføre de gennemgribende tiltag i kampen mod klimaforandringerne.

De unge er således blevet ramt af "Greta-syndromet", lød det fra Borrell, da han beskrev tendensen.

Det er især denne kommentar, 72-årige Josep Borrell har mødt heftig kritik for.

Derfor er han lørdag på Twitter kommet med en undskyldning for kommentaren.

- Jeg vil gerne undskylde til alle, som har følt sig krænket af min upassende kommentar om den vigtige ungdomsbevægelse, der bekæmper klimaforandringerne, skriver han.

Gruppen De Grønne i EU-Parlamentet har kritiseret Borrell i stærke vendinger for hans kommentarer. Kommentarerne er "uacceptable for en repræsentant for EU", mener gruppen.

EU-Kommissionen har store ambitioner på klimaområdet. Klimaforandringerne har en central plads i kommissionens handlingsplan. Og kommissionen har lovet at bruge milliarder af euro om året for at sikre, at EU er klimaneutral i 2050.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce