Annonce
Danmark

EU afviser klage: Danskere kan stadig slippe billigere syd for grænsen

Danskerne kan i dag udfylde en eksportklæring og derved undgå at betale pant på billige øl og sodavand i Tyskland. Arkivfoto: Søren Gylling

EU-Kommissionen har afvist Dansk Erhvervs klage over manglende pant på dåser i grænsehandlen. Nu vil organisationen indbringe sagen for domstolen. Det betyder, at en afgørelse har lange udsigter.

Den efterhånden meget langstrakte sag om de pantfrie dåser, som danskerne flittigt henter i tyske grænsebutikker, kan fortsætte flere år uden en afklaring.

Det ligger fast, efter at EU-Kommissionen har afvist den klage, som Dansk Erhverv sendte til Bruxelles i foråret 2016. Erhvervsorganisationen klagede over, at grænsebutikkerne i årevis har kunnet slippe for at opkræve pant fra de skandinaviske kunder. I det øvrige Tyskland opkræver butikkerne pant. Dansk Erhverv mener, at der er tale om ulige konkurrencevilkår, hvilket er i strid med EU-retten, påpeger organisationen. EU-Kommissionen oplyser i et svar til avisen Danmark, at det faktum, at de tyske grænsebutikker er undtaget fra den dåsepant, som ellers opkræves i Tyskland, ikke giver anledning bekymring fra Kommissionens side.

Den lægger særligt vægt på, at der ikke er tale om ulovlig statsstøtte, idet dåsepanten i Tyskland "ikke indsamles af eller på vegne af et offentligt organ". Kommissionen har tidligere oplyst til avisen, at det er op til medlemslandene selv at håndhæve gældende lov. Ifølge tal fra Skatteministeriet og Miljøstyrelsen bliver 64 procent af de cirka 650 millioner dåser, som danskerne årligt køber i Tyskland og tager med hjem, ikke genanvendt.

Derfor er der behov for handling, mener Dansk Erhverv.

Sagen kort

Den daværende SR-regering indgik kort før valget i 2015 en pantaftale med Slesvig-Holsten, der inden for få år skulle sikre pant på dåserne. Den havde dog flere smuthuller, idet kunderne kunne slippe ved eksempelvis at bestille varerne på nettet ved Fleggaard. Og andre nationaliteter end danskere kunne også slippe. Ved sin tiltrædelse forlangte den nye miljøminister, Eva Kjer Hansen (V), i sommeren 2015 et serviceeftersyn af den indgåede pantaftale. Juridiske problemstillinger udsatte senere den forventede dato, hvor pantaftalen kunne træde i kraft, og i marts 2016 klagede Dansk Erhverv så til EU.

Domstolen

Her understreger markedschef Lotte Engbæk Larsen, at organisationen vil forfølge sagen videre i systemet.

- Vi stopper ikke her. Nu skal vi nærlæse afgørelsen, men vi må bare sige, at vi ikke er enige. Vi vil gå hele vejen og tage den til domstolen i EU. Vi mener fortsat ikke, at man bare kan undtage et lille område af et land for reglerne. Her er der jo tale om en ø-løsning, hvor man siger, at lige her gælder reglerne ikke, siger Lotte Engbæk Larsen.

Hun henviser til, at EU arbejder for mere genanvendelse.

- Hvis det bliver standard med sådan en ø-løsning, så underminerer man jo hele arbejdet for en cirkulær økonomi, mener markedschefen.

Skiftende danske regeringer har siden begyndelsen af 2000'erne forsøgt at få pant på de tyske dåser. Med udsigten til en sag ved domstolen trækker en afklaring på spørgsmålet nu endnu længere ud.

- Det er nok realistisk, at der kan gå to år mere. Men der er ikke så meget, vi kan gøre. Det er en meget principiel sag, så det er vigtigt at få en afklaring.

Region Syddanmark har tidligere på året spurgt Miljøministeriet ind til blandt andet status på klagen, som verserede ved EU. I september oplyste ministeriet, at den afventede EU-Kommissionens afgørelse.

Over for avisen Danmark henviser ministeriet til, at det alene er den ene af Dansk Erhvervs klagesager, der er blevet afgjort af Kommissionen.

- Begge klager har betydning for implementeringen af den dansk-tyske pantaftale, og derfor ændrer afgørelsen i den ene sag ikke på noget i den henseende, skriver ministeriet, som derfor afventer Kommissionens afgørelse på den anden klage.

Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Odense

Stor kloakregning på vej til borgere i Lumby og Seden: Nyt kloaksystem skal forhindre oversvømmede kældre og rotter

Odense

Byens butikker slipper for skilteregning, men får løftet pegefinger fra rådmand: - Der skal strammes lidt op

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Annonce