Annonce
Udland

Etniske albanere i Kosovo mindes Bush med sørgedag

Onsdag, hvor George H.W. Bush bliver begravet, bliver der flaget på halv over hele Kosovo til ære for den afdøde tidligere amerikanske præsident.

Onsdag flages der på halv over hele Kosovo til ære for afdøde George H.W. Bush.

Kosovo har erklæret onsdag for national sørgedag.

Det sker for at mindes USA's tidligere præsident George H.W. Bush, som bliver opfattet som en allieret med de etniske albanere i den tidligere serbiske provins.

Kosovo, som er lidenskabeligt proamerikansk, flager med amerikanske flag foran mange regeringsbygninger og virksomheder for at vise taknemmelighed over for den amerikanskledede Nato-intervention, som hjalp provinsen med at løsrive sig fra Serbien i 1999.

Onsdag - på dagen for begravelsen af George Bush, der døde 30. november - flages der på halv over hele landet, oplyser præsident Hashim Thacis kontor.

- Det er et udtryk for statens og borgernes respekt for hans bidrag til Kosovos frihed, hedder det.

På dagen er en stor del af undervisningen i Kosovos skoler tilegnet Bush.

- Bush har været engageret hver eneste gang med at styrke Kosovos sag i det internationale samfund, siger Kosovos undervisningsminister i en pressemeddelelse.

I 1990'erne var Bush og hans administration meget tidligt interesseret i de etniske albaneres situation i Kosovo, hvor de blev marginaliseret af det serbiske styre.

Hans regering var vært for kosovoalbanere i Washington, og i 1992 advarede han Serbiens daværende leder, Slobodan Milosevic, om, at USA ville svare igen militært, hvis serbiske soldater indledte en krig i Kosovo.

Mindre end et årti senere brød en krig så reelt ud i Kosovo mellem serbiske styrker og etnisk albanske partisaner.

I 1999 tvang Nato med luftangreb Serbien til at trække sig tilbage, hvorved den væbnede konflikt var afsluttet. Dermed var der også banet vej for Kosovos uafhængighed.

Det var efterfølgeren for George Bush i Det Hvide Hus, Bill Clinton, som var USA's præsident under Natos bombardementer i Kosovo.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce