Annonce
Sport

Etisk fodboldråd diskuterer Tyrkiet og Zanka-sag

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Et nyt etisk udvalg skal diskutere fodboldens etiske dilemmaer og har også talt om Mathias "Zanka" Jørgensen.

Det skal være muligt for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) at skride ind, når fodboldspillere kommer i klemme i politiske sager i deres europæiske klubber.

Det mener Birgitte Ladefoged, der er formand for Etisk Udvalg, der er et nyt udvalg, der skal være sparringspartner for ledelsen i Dansk Boldspil-Union (DBU).

20. oktober kunne man se Mathias "Zanka" Jørgensen være iført en opvarmningstrøje med et budskab om støtte til Tyrkiets militær, der havde indledt en offensiv mod kurdiske styrker i Syrien.

Birgitte Ladefoged, der har titel af Vice President HR i Danfoss, fortæller, at det nye etiske udvalg har debatteret flere emner - såsom at tyrkiske landsholdsspillere i en landskamp gjorde honnør, hvilket kunne tolkes som en hyldest til militæret.

- En ting, som vi også drøftede i udvalget, i forhold til Tyrkiet var, at de tyrkiske landsholdsspillere gjorde honnør i forbindelse med to kampe.

- Det er en sag, som Uefa kigger på, og vi har bedt DBU holde os løbende opdateret, siger Birgitte Ladefoged.

Hun mener, at Uefa burde have bemyndigelse til at skride ind over for nationale ligaer i klubregi i den slags sager.

- Uefa kan gå ind og køre en sag, når det er et landshold. Men når det er den nationale liga, som det er i forbindelse med Zanka-sagen, så kan Uefa ikke gøre noget. Det er to forskellige sager, hvor politik og fodbold bliver blandet sammen.

- Det ville være rigtigt godt, hvis Uefa også kunne skride ind over for klubber. Man kan håbe på, at den nationale liga kigger på, hvad Uefa kommer frem til, siger hun.

Birgitte Ladefoged forklarer, at Mathias "Zanka" næppe har kunnet agere på anden vis, end han endte med at gøre.

- Vi ser ikke, at vi har grundlag for at sige, at han kunne have handlet anderledes. Det er en rigtig svær situation for ham at være i på det tidspunkt.

- Han har også selv udtalt, at han skulle tage en beslutning her og nu. Skal man tage trøjen på, eller skal man ikke?

- Men vi vil drøfte i Etisk Udvalg, hvad man kan gøre i de situationer, siger Birgitte Ladefoged.

Hun forklarer, at Etisk Udvalg er et uafhængigt udvalg og har påtaget sig en rolle i at skabe de bedste rammer for dansk fodbold. Udvalget kan komme med anbefalinger og indspil til DBU.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce