Annonce
Debat

Et udspil om uddannelser skal ikke kun handle om geografi

Synspunkt: Regeringen ønsker at trække helt nye streger på uddannelseskortet og sikre, at man kan uddanne sig flere steder i Danmark. Det er fornuftigt og vigtigt – både for erhvervslivet og for de unge. Men hvis uddannelserne skal blive en succes, er det afgørende, at udflytningen og oprettelsen af nye uddannelser sker i tæt dialog med erhvervslivet i området og faktisk også de unge.

Der er flere gode elementer i regeringens udspil, men der er dog også nogle elementer, som er bekymrende. For regnestykket om, at man må begrænse uddannelsesmuligheder i de store byer med op til 10 procent for at sikre flere uddannelsesmuligheder i resten af Danmark, går ikke helt op. Hvis udspillet skal sikre en bedre balance i Uddannelsesdanmark, skal det ikke kun handle om, hvorvidt de studerende læser i Aalborg, Aarhus, Odense eller København – men om de læser sig til de kompetencer og kvalifikationer, som vores samfund har brug for og efterspørger.

Fyn huser flere verdensførende virksomheder inden for robot- og droneteknologi. Hvis Odense fortsat skal være et internationalt epicenter for udvikling af fremtidens digitale, robotteknologiske og autonome løsninger, kræver det, at Syddansk Universitet fortsat skal kunne uddanne det efterspurgte antal ingeniører og STEM-uddannede.

Annonce


I dag er det allerede sådan, at Danmark mangler it-ingeniører. Samtidig oplever vi, at universiteterne afviser kvalificerede ansøgere til uddannelserne.


Eksempelvis arbejder den odenseanske virksomhed Universal Robots i tæt samarbejde med SDU’s tekniske fakultet og Mærsk McKinney Møller Instituttet, når de både skal udvikle nye produkter og rekruttere kvalificerede medarbejdere. Med en gradvis reduktion på op til 10 procent kan det potentielt betyde over 2000 færre studiepladser på SDU i Odense inden 2030.

Allerede i dag oplever mange virksomheder, at de har svært ved at finde de rigtige medarbejdere. I dag er det allerede sådan, at Danmark mangler it-ingeniører. Samtidig oplever vi, at universiteterne afviser kvalificerede ansøgere til uddannelserne. En reduktion kan risikere at gøre udfordringen endnu større. Fordi der er tale om et loft og ikke en engangsreduktion, må uddannelsesinstitutionerne ikke overskride et bestemt antal pladser, og det betyder, at virksomhederne ikke længere kan ønske sig eksempelvis flere IT- eller ingeniøruddannede. Det vil fastholde uddannelserne i status quo, og på sigt kan det betyde, at virksomhederne ikke kan rekruttere de ønskede højtspecialiserede kandidater.

Det er vores klare anbefaling til politikerne, at de ikke skærer i uddannelsespladser i de fire store byer på de områder, hvor Danmark mangler arbejdskraft. Til gengæld skal der lyde en klar opfordring til at reducere optaget på uddannelser med mange ledige nyuddannede, eksempelvis historie, filosofi og biologi.

I det hele taget er det fornuftigt at lytte til erhvervslivet, når det handler om fremtidens uddannelser. Både hvad angår hvem, der kan få job efterfølgende, men også hvor i landet det er muligt at oprette uddannelser. Der er allerede gode eksempler på satellituddannelser, hvor erhvervslivet har opfordret en uddannelsesinstitution til at oprette en uddannelse. Derfor er det afgørende, at der er en tæt dialog med erhvervslivet - ellers er der risiko for, at man reducere pladserne på de uddannelser, hvor virksomhederne i forvejen har svært ved at finde medarbejdere.

Håbet er som bekendt lysegrønt – og vores håb er, at man i en reduktion af uddannelsespladser vægter ledighed frem for geografi.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Annonce