Annonce
forside

Et talent af en drukkenbolt

En af H.P. Carlens talentfulde tegninger, som kan ses på Forsorgsmuseets særudstilling.

Forsorgsmuseets første særudstilling efter ombygningen viser tegninger af maleren H.P. Carlsen, der tilbragte 52 år bag lås og slå

SVENDBORG: Forsorgsmuseets opgave er bl.a. at fortælle historier om skæbner, der i tidernes løb faldt uden for de gængse normer i samfundet.

Den første særudstilling efter den store ombygning af Viebæltgård, fortæller om en hidtil ukendt maler, H. P. Carlsen (1855-1950) og viser en række af hans talentfulde, næsten fotografiske nøjagtige kul-kridt tegninger.

Hans Peter Carlsen fik en særlig skæbne. Hans talent var stort, og han blev optaget trods sin fattige herkomst på Kunstakademiet i København. Sammen med Hans Andersen, der senere blev kendt som den berømte kunstmaler H.A. Brendekilde.

H.P. Carlsen klarede sig ikke så godt som kammeraten.

- Han blev hjemløs og forvildet og endte som fattiglemmet H. P. Carlsen, der tilbragte 52 år bag lås og slå i Odense Arbejdsanstalt - uden nogen dom, men han var fordrukken og ude at stand til at tage vare på sig selv, fortæller afdelingsleder Maria Rytter.

Annonce
Historiker Jacob Rasmussen i gang med at lægge sidste hånd på udstillingen. Foto Katrine Becher Damkjær

Begavet og stor kunstner

H.P. Carlsen endte allerede som 24-årig på Københavns Fattiggård og kom senere til Odense.

I sin celle frembragte han over 5000 tegninger - kun med kul og kridt og på kardus-papir. Efterladte breve tyder på, at H.P. Carlsen var et begavet menneske - og en stor kunstner.

Han havde en forkærlighed for motiver fra skove - sommer og mest vinter. Kun på et enkelt af hans kendte tegninger er der mennesker. Det er en flok søfolk, der sidder i redningsbåden på et oprørt hav, mens deres forliste skib ses i baggrunden. Han har dog også udført enkelte portrætter.

Baggårdsband

Udstillingen på Forsorgsmuseet viser 70 af H.P. Carlsens værker. De fleste tilhører Maria Rytter, som har opsnuset dem på loppemarkeder, hos marskandisere og gennem Gul & Gratis.

- De har kostet mellem 100 og 200 kr. pr. styk, siger Maria Rytter.

Forsorgsmuseet blev i formiddag åbnet af kulturminister Carina Christensen (K). Der var reception, hvortil Kirkens Korshærs Baggårds Band spillede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce