Annonce
Fyn

Et spørgsmål om liv og død: Hjemmeværnet lærer zoo-gæster at bruge hjertestarter

Klara Bukhave (th) får hjælp af far Thomas og lillebror Holger til at give hjertemassage. Til venstre er det instruktør fra hjemmeværnet Peter Oksborg. Foto: Kim Rune
Den 16. oktober er international Hjertestarterdag. Det blev markeret i Odense Zoo, hvor Hjemmeværnet lærte både små og store zoo-gæster at give førstehjælp.

Odense: - Hvorfor har han ikke ben på? Spørger fireårige Karla Bukhave nysgerrigt og kigger på førstehjælpsdukken.

Karla er en af de yngre gæster, der onsdag kigger ind i teltet hos Hjemmeværnet i Odense Zoo.

I anledning af den internationale "Hjertestarterdag", bliver der landet over afholdt arrangementer for at sætte fokus på vigtigheden af at give livreddende førstehjælp ved hjertestop. I Odense Zoo er tre frivillige fra hjemmeværnet ude for at lære zoo-gæsterne at give hjertelungeredning og bruge en hjertestarter.

Selvom vejret kunne have været bedre, kigger flere nysgerrige - især børnefamilier, ind i teltet til hjemmeværnsfolkene og deres to benløse førstehjælpsdukker.

Karla Bukhave og lillebror Holger undersøger grundigt, om der er liv i dukken, før de begynder at give dukken hjertemassage med hjælp fra deres far, Thomas Bukhave, og førstehjælpsinstruktør Peter Oksborg.

Hos Hjemmeværnet er førstehjælp en del af grunduddannelsen, og alle tre frivillige i Odense Zoo har været i virkelige situationer, hvor de har ydet førstehjælp.

- Det handler meget om at turde gøre noget, hvis man ser nogen falde om, siger instruktør Peter Oksborg fra Hjemmeværnet.

Annonce
- Man skal godt nok trykke hårdt, siger Ane Lybæk Nielsen overrasket, da hun skal give dukken hjertemassage. Foto: Kim Rune

De første minutter er afgørende

- Efterhånden er der rigtig mange, der ved hvordan man gør. Det er jo dejligt. Jo flere, der kan det jo bedre, siger Helle Hansen, frivillig hos Hjemmeværnet.

- Alle er ligesom blevet klar over, at de første minutter er afgørende, og nogle gange kan det tage lang tid, før ambulancen er fremme, tilføjer Inge Sørensen.

Ane Lybæk Nielsen er en af dem, der kigger forbi med sin datter Clara Sofie.

- Jeg har lige set en hjertestarter nede ved chimpanserne og tænkt: Gad vide, hvordan man bruger sådan en? Det er jo mega vigtigt at kunne, siger hun, mens datteren interesseret kigger til, mens mor trykker dukken på brystet.

- Det er virkelig rart at se, hvordan man gør. Jeg har aldrig prøvet det.

Efter få minutter har den mekaniske stemme på hjertestarteren guidet hende gennem genoplivningen og den imaginære ambulance er ankommet.

- Nu tror jeg, vi har reddet ham Clara Sofie, konstaterer Ane Lybæk Nielsen tilfreds.

Helle Hansen er frivillig i Hjemmeværnet. Til Bogense-løbet for et par år siden fik hun brug for sin førstehjælpsuddannelse, da en løber faldt om ved målstregen. Foto: Kim Rune
11-årige Oliver Valeur Rasmussen havde helt styr på førstehjælpen, det havde han lært i skolen. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce